Ο νεος τροπος εισαγωγης στα πανεπιστημια

Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου του υπ. Παιδείας

Δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το τελικό σχέδιο νόμου το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
 
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο Γαβρόγλου για το νέο σύστημα πρόσβασης που θα ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά, η εισαγωγή στις σχολές και τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους:
 
α) μέσω εισαγωγικών εξετάσεων που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της Γ΄ τάξης ημερησίου ΓΕ.Λ., που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.)  για τα «Τμήματα πρόσβασης με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ)
 
β) με την επιτυχή ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου στα «Τμήματα με θέσεις ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ), με την επιφύλαξη της εξέτασης σε τυχόν απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή πρακτική δοκιμασία. 

Πρώτο μηχανογραφικό από τη Β΄ Λυκείου 

Όσο για τη διαδικασία, οι  μαθητές της Β΄ Τάξης ΓΕ.Λ. που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους να συμπληρώνουν Α΄ δήλωση προτίμησης με περιορισμένο αριθμό προτιμήσεων Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν.  Αν το σύνολο των προτιμήσεων των υποψήφιων μαθητών για ένα Τμήμα είναι μικρότερο ή ίσο με τις διαθέσιμες θέσεις του Τμήματος αυτού για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων, ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ., το Τμήμα αυτό ορίζεται για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ως «Τμήμα με θέσεις ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ) για την οικεία κατηγορία υποψηφίων και οι θέσεις που έχουν δηλωθεί δεσμεύονται προσωρινά.
 
Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις που διεκδικούν οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι «Τμήματα πρόσβασης με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ) για την οικεία κατηγορία υποψηφίων.
 
Για την εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ισχύουν τα εξής: α) προσμετράται σε ποσοστό 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου, και σε ποσοστό 10% ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ΄ Τάξης ΓΕ.Λ.. Κατ’ εξαίρεση, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 υπολογίζεται μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων. 

Οι «παγίδες» του νέου συστήματος 

Όσοι μαθητές δεν υποβάλουν την Α΄ Δήλωση προτίμησης  χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ή χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησής τους από το Λύκειο.
 
Αν ο μαθητής αλλάξει την ομάδα προσανατολισμού που έχει δηλώσει,  χάνει τη  δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΠ που προέκυψαν σύμφωνα με την Α΄ δήλωση προτίμησης που υπέβαλε και τα οποία δεν αντιστοιχούν στην νέα ομάδα προσανατολισμού.
 
Για τους μαθητές, στις Α΄ Δηλώσεις προτίμησης των οποίων δεν έχουν προκύψει ΤΕΠ, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Σημειώνεται ότι οι μαθητές στις Α΄ Δηλώσεις προτίμησης των οποίων έχει προκύψει τουλάχιστον ένα ΤΕΠ, τον Φεβρουάριο της Γ΄ Λυκείου δηλώνουν οριστικά και αμετάκλητα αν θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν επιθυμούν να εισαχθούν σε ΤΕΠ το οποίο είχαν συμπεριλάβει στην αρχική δήλωση Α΄.
 
Στην περίπτωση που ο μαθητής επιλέξει ένα από τα Τμήματα που είχε συμπεριλάβει στην αρχική δήλωση Α΄ και χαρακτηρίστηκε ΤΕΠ, εισάγεται στο Τμήμα αυτό με μόνη προϋπόθεση την απόκτηση του απολυτηρίου της Γ΄ Λυκείου και με την επιφύλαξη της εξέτασης σε τυχόν απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες.
 
Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο σχέδιο νόμου που έδωσε  στη δημοσιότητα δεν συμπεριέλαβε τις διατάξεις που αφορούν στο κομμάτι του συστήματος για τις απολυτήριες εξετάσεις – ή αλλιώς τις μίνι πανελλαδικές εξετάσεις – οι οποίες θα γίνονταν ανά Περιφέρεια με θέματα που θα επέλεγαν οι καθηγητές. Το υπουργείο Παιδείας παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον ώστε να το ρυθμίσει με Υπουργική Απόφαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.