Ο Μητροπολιτης Μαρωνειας και Κομοτηνης για τον επαναπατρισμο της εικονας του Αγιου Χαραλαμπους

«Αποκαθίσταται ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας»

Για τον επαναπατρισμό της Ιερής και Θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, την Τρίτη 4 Ιουλίου μίλησε το πρωί της Τετάρτης 21 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων.

Ο ίδιος μίλησε για την σημασία της επιστροφής της εικόνας στην ιστορική έδρα της ΙΜΜΚ, τονίζοντας πως ήταν ένα από τα πρώτα αιτήματα που δέχτηκε όταν ενθρονίστηκε μαζί με τις ιστορίες που «συνοδεύουν» την «αναχώρησή» της από την Μαρώνεια το 1913.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στην ιστορία σύμφωνα με την οποία όταν οι πρόσφυγες από τη Μαρώνεια στις 6 Αυγούστου 1913 ανέβηκαν στο αντιτορπιλικό «Αβέρωφ» αυτό δεν ξεκινούσε έως την στιγμή που στο πλοίο μεταφέρθηκε η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους η οποία ακολούθως με την έλευση στον Πειραιά τοποθετήθηκε στο ναό της Αγίας Τριάδας.

Η εικόνα επιστρέφει στον τόπο της μετά από πολύχρονες προσπάθειες της ΙΜΜΚ αλλά και του Δήμου Μαρωνείας Σαπών που όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος επέμεινε στην προσπάθεια αυτή η οποία στο πέρασμα των ετών βρήκε και άλλους «συνοδοιπόρους» όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και φυσικά τους ανθρώπους της περιοχής στους οποίους ο ίδιος έκανε ειδική μνεία και αναφορά.

Εξηγώντας το πρόγραμμα των θρησκευτικών και μη τελετών που θα λάβει χώρα την Τρίτη 4 Ιουλίου ο ίδιος δεν έκρυψε την ανυπομονησία του, τονίζοντας πως «αποκαθίσταται με αυτόν τον τρόπο ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, γεγονός που σημαίνει πολλά».

«Οι εικόνες δεν θαυματουργούν από μόνες τους»

Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η εικόνα θεωρείται θαυματουργή πέραν της ιστορίας του Αβέρωφ, έσπευσε να τονίσει πως «οι εικόνες δεν θαυματουργούνε από μόνες τους». «Πολλές φορές έχουμε και σε αυτά τα πράγματα κάποια λάθη που μας φτάνουν σε υπερβολές. Εγώ δεν θέλω να κάνουμε υπερβολές. Οι εικόνες δεν θαυματουργούν από μόνες τους. Για να γίνει ένα θαύμα προϋπάρχει και προϋπόθεση ουσιαστική είναι η Πίστη. Μπορεί και σε μια χάρτινη εικόνα μπροστά ο κάθε άνθρωπος εάν προσευχηθεί με όλη του την πίστη, αυτό να γίνει η αιτία ενός μικρού ή μεγάλου θαύματος. Δεν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα θαύματα. Δεν μπαίνουν αυτά σε ζυγαριές. Αλλά μια ιστορική εικόνα, μια εικόνα των προγόνων μας, είναι κειμήλιο, είναι ιστορία και από την  άλλη όμως είναι και θέματα της πίστεώς μας» τόνισε χαρακτηριστικά για να καταλήξει λέγοντας πως «επομένως αυτή είναι μια ιστορική πρωτίστως εικόνα, εν ταυτώ κι θαυματουργική, αλλά το θαύμα δεν γίνεται επειδή το θέλει μια εικόνα, αλλά γιατί το θέλει η Πίστη του ανθρώπου ή των ανθρώπων που προσεύχονται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.