Ο Μαρτης μπηκε στο Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης

Παραδόσεις και ιστορίες για την άνοιξη γνώρισαν παιδιά σχολείων με οδηγό την μουσειολόγο Κέλυ Γκόγκου

Ο Μάρτης ο Ελαφιβολίονας, ο Φυτευτής, ο Βαγγελιώτης, ο Πεντάγνωμος και ο Ανοιξιάτης, είναι ο επίσημος προσκεκλημένος στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του, με παιδιά από τα σχολεία της Κομοτηνής να τον επισκέπτονται και να συνδυάζουν την γνωριμία με το Μουσείο και την Άνοιξη.

Έτσι τα λίγα τμήματα που μπόρεσαν, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, να επισκεφτούν το Μουσείο, ξεναγήθηκαν στους χώρους του από την μουσειολόγο κ. Κέλυ Γκόγκου, γνώρισαν ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και στη συνέχεια παρακολούθησαν αφήγηση- ανάγνωση  παραμυθιών με θέμα την Άνοιξη, από τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Κιβωτός Ονείρου» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη.

Στη συνέχεια τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια του με τους Δημήτρη και Ρούλα Κυριακάκη, παίζοντας παιχνίδια και τελικά σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό του κόσμημα από την αυλή  του Μουσείου.

Ήταν ένας διαφορετικός τρόπος να προσεγγίσουμε τους μαθητές, να επισκεφτούν το Λαογραφικό Μουσείο, και η πρώτη ημέρα της Άνοιξης ήταν μοναδική ευκαιρία» τόνισε η κ. Γκόγκου, που τόνισε πως έτσι διέγειραν τους μαθητές να μάθουν και για τα έθιμα της εισόδου της άνοιξης, αλλά και το μουσείο, ενώ μέσα από το παιχνίδι τους, είπαν μια παροιμία για να «ανοίξει» το σεντούκι που άφησε ο Μάρτης, και να αποκαλυφθούν οι Μάρτες, που πήραν φεύγοντας.

Σημαντικό ενδιαφέρον για τις δράσεις του Μουσείου

Βέβαια όπως τονίζει, το Λαογραφικό, σαν μουσείο, είναι πάντα επίκαιρο, απλά προσπαθούν να το συνδέουν κάθε φορά με την περίσταση, ώστε να γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη η επίσκεψη σε αυτό.

«Θέλουμε ένα μουσείο ανοιχτό για όλους, και την τοπική κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να προχωρήσουμε» ανέφερε, ιδιαίτερα όσο βελτιώνεται ο καιρός αλλά και οι υγειονομικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα των σχολείων.

Άλλωστε και για την εκδήλωση αυτή, στην οποία τελικά θα πάρουν μέρος τέσσερα τμήματα σε διάρκεια δύο ημερών, υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά σχολεία, το οποίο δυστυχώς δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όμως θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, διαβεβαίωσε η κ. Γκόγκου, υπενθυμίζοντας πως τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, που ήδη λαμβάνουν χώρα για Δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια, θα εμπλουτιστούν με αυτό των νηπιαγωγείων, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Όλα αυτά, τόνισε, δείχνουν πως το κοινό της Κομοτηνής έχει αγκαλιάσει το μουσείο και τις δράσεις του, ώστε να ζωντανέψει το Λαογραφικό Μουσείο.

Κλείνοντας ευχήθηκε καλό μήνα, τονίζοντας πως «φέτος η Άνοιξη συνδυάζεται με την ελπίδα για επιστροφή σε μια ζωή πιο κανονική, με περισσότερες ελευθερίες λιγότερο φόβο, με αγάπη, ειρήνη και όνειρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.