Ο μακροπροθεσμος αντικτυπος της πανδημιας στην Κωνσταντινουπολη

Για πρώτη φορά, έφυγαν από την πόλη οι πολίτες

Το θέμα της μετανάστευσης, που αφορά όλες τις χώρες και έχει θυματοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους, συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Καρτεπέ. Σημειώθηκε ότι οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης, λόγω της πανδημίας, για πρώτη φορά στην ιστορία, γύρισαν στα πατρικά τους εδάφη.

Εξηγώντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εσωτερική μετανάστευση, το μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Γιλντίζ Αντέμ Σακάρια σημείωσε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία, με την πανδημία, 50 χιλιάδες Κωνσταντινουπολίτες, επέστρεψαν στην πατρίδα τους». Παράλληλα επεσήμανε πως «σε μελέτη που κάναμε, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας συγκρίθηκαν τα στοιχεία του 2018 και 2019 με τα στοιχεία του 2020 σχετικά με την αλλαγή τόπου διαμονής. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μετακίνηση πληθυσμού, οι οποίοι κατοικούσαν σε κεντρικές περιοχές, σε λιγότερο πυκνές περιοχές».

«Η εντατική και παράτυπη μετανάστευση μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα των πόλεων»

Η Ασλή Τζοσκούν από το Πανεπιστήμιο Μεντενιγιέτ της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι οι ανθεκτικές πόλεις στοχεύουν στη βελτίωση της ικανότητας εντοπίζοντας αδύνατα σημεία τους ενάντια σε κάθε είδους κινδύνους «Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προκύψουν λόγω ξαφνικής και έντονης μετανάστευσης και απειλούν την αστική ανθεκτικότητα.

Έχουμε το παράδειγμα της Συρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, υπάρχουν 5 εκατομμύρια 860 χιλιάδες Σύριοι μετανάστες στη χώρα μας. Τα προβλήματα που προκαλούνται από εντατικές και παράτυπες μεταναστεύσεις ενδέχεται να αυξηθούν. Εάν δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης, και τα ποσοστά ανεργίας ενδέχεται να αυξηθούν. Η παράνομη δόμηση μπορεί να αυξηθεί εάν δεν υπάρχει αρκετές επιλογές στέγασης. Εκτός από όλα αυτά τα προβλήματα, μπορεί να προκληθούν και πολιτιστικές συγκρούσεις».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί είναι η γλώσσα»

Το μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Σακάργια Ισμαήλ Ακγιούζ έκανε επίσης μια παρουσίαση με τίτλο «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί μετανάστες στη διαδικασία ένταξης και προτάσεις λύσης». Ο ίδιος δήλωσε ότι το τελευταίο θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα της χώρας είναι το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Ακγιούζ «Τα νέα που βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν ευρέως διαδεδομένα ανεξάρτητα από το αν είναι αλήθεια. Το ζήτημα των Αφγανών μεταναστών πρέπει να διαχωριστεί από τους Σύριους. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ξεκίνησε η μετανάστευση. Το γεγονός είναι ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός μεταναστών σε ξαφνική παράτυπη βάση θα διαταράζε το σύστημα κάθε χώρας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Τουρκία κατάφερε να τους πάρει υπό έλεγχο διεξάγοντας συστηματικές εργασίες για αυτή τη μετανάστευση. Μετά την αμερικανική απόσυρση στο Αφγανιστάν από το 2021, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι η σταθερότητα δεν έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν, κανείς δεν θέλει να μείνει εκεί και η μετανάστευση ξεκινά. Οι Αφγανοί επιλέγουν την Τουρκία για να περάσουν στην Ευρώπη ή να βγάλουν κάποια χρήματα και να επιστρέψουν ξανά στη χώρα τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους Αφγανούς που βρίσκονται στην Τουρκία είναι η γλώσσα. Εάν επιλυθεί το γλωσσικό πρόβλημα, η διαδικασία προσαρμογής μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.