Ο λαβυρινθος της φορολογιας των μηχανικων

Ενημέρωση από τον οικονομολόγο Νίκο Κολυδά και το ΤΕΕ Θρακης για τα φορολογικά των Μηχανικών

Μέσα σε ένα φορολογικό περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς, το επάγγελμα του μηχανικού είναι  ένα από εκείνα που δέχτηκαν σημαντικές μεταβολές, καθώς από τις αρχές του 2011 οι μηχανικοί  οφείλουν να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις και της ανάγκης για οικονομική θωράκιση των μηχανικών, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ διοργάνωσε την Τρίτη στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ενημερωτική ομιλία με θέμα τα «Φορολογικά των Μηχανικών» και ομιλητή τον οικονομολόγο- λογιστή, συνεργάτη του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Κολυδά.

Νίκος Παπαθανασίου
«Ο μηχανικός είναι επιφορτισμένος να διαχειρίζεται την οικονομία της επιχείρησής του περισσότερο ίσως από κάθε άλλον ελεύθερο επαγγελματία»

Το ΤΕΕ Θράκης απείχε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από τις δημόσιες εκδηλώσεις, γεγονός που αποτελεί συνέπεια της οικονομικής αναταραχής που πρόεκυψε από την περικοπή των πόρων και την απουσία χρημάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκο Παπαθανασίου. Το ΤΕΕ Θράκης, ωστόσο, αποφάσισε να απευθυνθεί και πάλι στην τοπική κοινωνία, έχοντας ως κατεύθυνση το θεσμικό του πλαίσιο, με σεμινάρια για τη συνεχή επιμόρφωση των μηχανικών και την ανάδειξη ζητημάτων μέσα από ημερίδες και αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Αναφορικά με τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των μηχανικών ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι πλέον ο μηχανικός είναι επιφορτισμένος να διαχειρίζεται την οικονομία του ατομικού του γραφείου και της επιχείρησής του περισσότερο ίσως από κάθε άλλον ελεύθερο επαγγελματία. «Βεβαίως, αυτό δεν καταργεί την αναγκαιότητα προσφυγής στα λογιστικά γραφεία αλλά θεωρήθηκε σπουδαίο να είναι ενήμεροι οι μηχανικοί για τις νέες εξελίξεις, ώστε να θωρακίσουν την οικονομία των γραφείων τους», δήλωσε.

Νίκος Κολυδάς
«Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να συμβουλεύονται πλέον λογιστές, καθώς η απουσία ενημέρωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμα με πολύ σημαντικό κόστος»

Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που απαιτούν από τους μηχανικούς να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων, το επάγγελμα του μηχανικού αποκτά αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα ελεύθερα επαγγέλματα. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, είναι ότι θα πρέπει για όλες τις εργασίες που αναλαμβάνουν οι μηχανικοί να υπογράφουν συμφωνητικά, να τα αναρτούν στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ και στη συνέχεια να τα υποβάλλουν με τις τριμηνιαίες καταστάσεις και στην εφορία. «Οφείλουν να προσέχουν περισσότερο στις συναλλαγές τους και να τηρούν πιο σωστά τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα. Άλλα, όπως όλοι οι φορολογούμενοι, έτσι και οι μηχανικοί, πρέπει να συμβουλεύονται πλέον λογιστές, καθώς η απουσία ενημέρωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμα με πολύ σημαντικό κόστος», υπογράμμισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.