Ο Κωστας Κουρτιδης προεδρος στην Επιτροπη Ισοτητας της ΠΑΜΘ

Η επιτροπή θα κληθεί να καταρτίσει Περιφερειακό Σχέδιο Ισότητας

Συγκροτήθηκε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και μια επεισοδιακή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Ισότητας των Φύλων κ. Κώστας Κουρτίδης.

Να θυμίσουμε πως η συγκρότηση της εννιαμελούς επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποτελούνται από τον πρόεδρο που ορίζει ο Περιφερειάρχης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη από φορείς, είχε αποτελέσει θέμα προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν αμφισβητήσει αν ο νόμος περιορίζει την επιλογή του προέδρου από το Περιφερειακό Συμβούλιο, και τελικά δεν εγκρίθηκε η δημιουργία της επιτροπής.

Μετά όμως από διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες κρίθηκε πως ο ορισμός του κ. Κουρτίδη είναι μονόδρομος, για αυτό και εισήλθε ξανά το θέμα προς συζήτηση.

Παρά τις διευκρινήσεις, η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, που περιλαμβάνει στη σύνθεσή της τις μόνες δύο γυναίκες που εκλέχθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προσανατολιζόταν στην καταψήφιση, ως μορφή διαμαρτυρίας.

Όμως οι διαβεβαιώσεις του κ. Κουρτίδη πως θα ενημερώνει τακτικά το Συμβούλιο για τις εργασίες της επιτροπής, αλλά και πως θεωρεί καθήκον του να έχει συνεχή επαφή με τις δύο γυναίκες Περιφερειακές Συμβούλους, άλλαξε αυτή την προσέγγιση, και τελικά η παράταξη στην πλειοψηφία της ψήφισε λευκό.

Την συγκρότηση της επιτροπής καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρώντας πως αποτελεί άλλοθι για να περάσουν τα αντιλαϊκά αντιεργατικά μέτρα σε βάρος των γυναικών, ενώ λευκό ψήφισε ο κ. Θεόδωρος Περεντίδης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που επιτροπές σαν και αυτή υποβαθμίζουν την προσπάθεια για ίσα δικαιώματα.

Τα μέλη της Επιτροπής

Με τη δημιουργία της επιτροπής, είναι πλέον δυνατή η κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδίου Ισότητας, που θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς έγκριση. Στο εν λόγω σχέδιο η Επιτροπή να καταθέσει τις προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Επιτροπές ισότητας, καθώς και ενημερωτικές δράσεις προς τους πολίτες.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν ως εξής:

Πρόεδρος: Κώστας Κουρτίδης

Μέλη:

  • Κλεοπάτρα Στογιαννίδου με αναπληρώτρια την Ζηνοβία Ζάχαρη εκ μέρους της ΠΕΔ ΑΜΘ
  • Δέσποινα Μαρούση με αναπληρώτρια την Μαρία Σεβδυνίδου εκ των υπηρεσιών της ΠΑΜΘ
  • Μαρία Καραμπουρνιώτη με αναπληρώτρια την Θεοδώρα Κατρανίτσα από τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ
  • Γεσθημανή Μουσχάκη με αναπληρώτρια την Ευαγγελία Αρβανιτίδου από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
  • Σεβαστή Χατζηφωτίου με αναπληρώτρια την κ. Δέσποινα Σακκά από το ΔΠΘ
  • Πολύμνια Μπανά με αναπληρώτρια την Ελένη  Λιβεριάδου από τους Δικηγορικούς συλλόγους
  • Σπυρίδων Κιουτσούκης με αναπληρώτρια την Ελένη Φώτου από την οργάνωση ΒΙΑ Στοπ
  • Μαρίνα Παυλίδου με αναπληρώτρια την Μαρίνα Τερζούδη από τη ΓΓΙΦ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.