Ο κοσμος ανοιγεται για το ΔΠΘ

Σημαντικές οι προοπτικές διεθνοποίησης για το Πανεπιστήμιο της Θράκης, μέσω του ΙΚΥ αλλά και του “Study in Greece”

Τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν την γνώση τόσο του ΙΚΥ, όσο και του “Study in Greece”, για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια του ΔΠΘ, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή όπου πραγματοποιούνταν η Ημερίδα «Οι προοπτικές διεθνοποίησης στο Δ.Π.Θ.», αλλά και σε χώρους του Πανεπιστημίου σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, όπου μεταδίδονταν ζωντανά, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου.

Ανοίγοντας την ημερίδα ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, τόνισε πως αυτή έχει να κάνει με θέματα του μέλλοντος και της εξέλιξης του Πανεπιστημίου, και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Γνωστότερες και ευκολότερες οι διαδικασίες για υποτροφίες

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρόεδρος του Ι.Κ.Υ. κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο οποίος έχει επιτιμοποιηθεί και από το ΔΠΘ για την προσφορά στην επιστήμη του.

Η εκδήλωση αυτή, τόνισε, αποτελεί προσπάθεια να γίνουν ευρύτερα γνωστές στον ακαδημαϊκό πληθυσμό οι δυνατότητες του ιδρύματος να χορηγήσουν υποτροφίες σε νέους ανθρώπους, για να ενισχύσουν την δυνατότητά τους να αυξήσουν τις δυνατότητες τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να ακολουθήσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Έτσι υπάρχουν προγράμματα που διαχειρίζεται το ΙΚΥ μέσω του ΕΣΠΑ, προγράμματα κινητικότητας μέσω του ERASMUS+, και φυσικά μέσω κληροδοτημάτων.

«Το βασικό είναι να κάνουμε διάχυση αυτής της πληροφορίας, ώστε να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στις δυνατότητες αυτές» ειδικότερα στο κομμάτι την νεολαίας που αριστεύει στις σπουδές του, αλλά και διάφορες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν διάφορες δυσκολίες, όπως οι πολύτεκνοι, ΑμεΑ, αλλά και αυτοί που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να προχωρήσουν στις σπουδές τους.

Πρώτος ρόλος του ΙΚΥ είναι να βοηθήσει ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να το κάνουν για οικονομικούς και άλλους λόγους» σημείωσε για αυτό και έχουν συνδεθεί με το mystudies, για να υπάρξει μια πύλη που θα δίνει συνολικά όλη την πληροφορία, ενώ πραγματοποιούν και διάχυση σε όλα τα πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το ΔΠΘ και συνεχίζοντας σε υπόλοιπα ιδρύματα.

Το ΙΚΥ, στηρίζει τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες με 2.000 υποτροφίες για προπτυχιακούς, που έχουν πρόσβαση σε αυτή, με 500 ευρώ για όσους βρίσκονται εκτός οικογενειακής εστίας, και 350 ευρώ για όσους βρίσκονται κοντά,

Οι υποψήφιοι κάθε χρόνο είναι γύρω στους 10.000,  όμως πολλοί από αυτούς δεν έχουν πλήρως τακτοποιημένους φακέλους και πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία τους να απορρίπτεται.

Για αυτό και το τελευταίο διάστημα κάνουν προσπάθειες για την μείωση της γραφειοκρατίας, με την διασύνδεση με την ΑΔΑΕ, και άλλες παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολη τη συμμετοχή και την εξασφάλιση της πρόσβασης αυτών των φοιτητών στις υποτροφίες.

Απαραίτητη η διεθνοποίηση των Ελληνικών πανεπιστημίων

Την σημασία της διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τόνισε ο Διευθυντής του “Study in Greece” κ. Χρήστος Μιχαλακέλης, Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Αυτό προσπαθούν να κάνουν με την προβολή προγραμμάτων σπουδών σε διεθνείς φοιτητές, να υποστηρίξουν τα πανεπιστήμια στην υλοποίηση summer school και ανάλογων προγραμμάτων, να συμμετάσχουν σε Διεθνείς εκθέσεις εκπαίδευσης, και να φέρουν φοιτητές από το εξωτερικό για να σπουδάσουν στην Ελλάδα, σε όλη την έκταση των προγραμμάτων που έχει ένα ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ήδη λειτουργούν 140 αγγλόγλωσσα μεταπτυχιακά σε σύνολο 600, και έχουν δημιουργηθεί ήδη 2 αγγλόγλωσσα προπτυχιακά που απευθύνονται σε διεθνείς φοιτητές, με ακόμα ένα να λειτουργεί από την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα υπάρχουν χώρες εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, που ενδιαφέρονται πολύ για συνεργασίες. Οι Κινέζοι φοιτητές ενδιαφέρονται για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στην χώρα μας, ενώ οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται κυρίως για μικρής διάρκειας προγράμματα, όπως summer schools, τόσο σε ανθρωπιστικές σπουδές, όπως και σε άλλα προγράμματα.

Άνοιγμα στο εξωτερικό

Μέχρι τώρα υπήρχαν αξιόλογες προσπάθειες εξωστρέφειας Ελληνικών πανεπιστημίων, που όμως ήταν μεμονωμένες, και χάνονταν στην διεθνή προσπάθεια των υπολοίπων χωρών.

Η συμμετοχή τους σε εκθέσεις έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα, αναζητούν εναλλακτική έναντι άλλων μεσογειακών χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά δεν είχαν τον τρόπο να προσεγγίσουν τα Ελληνικά πανεπιστήμια.

Αυτό θέλει να αντιστρέψει το “Study in Greece”, ώστε να βγαίνει η Ελλάδα συντεταγμένα προς το εξωτερικό, και ήδη έχουν κλείσει, σε συνεργασία και με το ΕΚΠΑ, τα πρώτα summer school σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, και έπεται συνέχεια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την Μ. Βρετανία, μετά το Brexit, για μεταπτυχιακά στην χώρα μας, κάτι στο οποίο βοηθούν αρκετά οι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, που ψάχνουν να βρουν προορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, ένας κεντρικός φορέας όπως το “Study in Greece”, βοηθά να δεχτεί και να διανείμει τα αιτήματα των πανεπιστημίων.

Όσο για την συμμετοχή τους στην ημερίδα της Τρίτης, σημείωσε πως ήρθαν σε επαφή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, και αποφάσισαν να έχουν στενότερη επαφή.

«Ξεκινάμε μια γνωριμία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, και θα υπάρχει και συνέχεια, για να υλοποιήσουμε δράσεις επί της ουσίας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.