«Ο ιδιος ο Ελληνας εχει επιτρεψει την ηττα της δημοκρατιας μεσα απο πολιτικους και κυριως κομματικους σχεδιασμους και συντεχνιες»

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Κυριαζής για τις τελευταίες εξελίξεις στη φορολογία των αγροτών

Δίνοντας το στίγμα μιας νέας νοοτροπίας, τόσο στο επίπεδο της πρακτικής αντίληψης των ιδιαίτερων ζητημάτων που απασχολούν τους ντόπιους αγρότες όσο και στις κατευθύνσεις αντιμετώπιση τους, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Κυριαζής, σε συνέντευξή του στον «ΠτΘ», σχολιάζει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία των αγροτών. Επισημαίνοντας ότι το «κλείσιμο των τραπεζών έφερε τα πάνω-κάτω στην αγροτική οικονομία», καταγράφει πώς η άνευ «προηγουμένου χρηματοπιστωτική ασφυξία» γονατίζει «την παραγωγική Ελλάδα».
 
Ο κ. Κυριαζής εστιάζοντας στην τοπική πραγματικότητα  για τον αγροτικό κλάδο, θέτει την ανάγκη διεκδίκησης λύσεων για τον πολυτεμαχισμό του κλήρου και τις ελλείψεις σε υποδομές ενώ αναλύει και την προσπάθεια που ξεκίνησε στους κόλπους του Συλλόγου για την μετεξέλιξη του αγροτικού χώρου σε μια «επαγγελματική και επιχειρηματική δύναμη».
 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου γνωστοποιεί εξάλλου και το εγχείρημα  «για τη λειτουργία συνεργατικών σχημάτων, ικανών να προσανατολίσουν τη παραγωγή στις απαιτήσεις του καταναλωτή» στην περιοχή.
 
Νίκος Κυριαζής όμως εφ’ όλης της ύλης…
 

Εξωστρεφές μοντέλο διαχείρισης για τη βιωσιμότητα

 
ΠτΘ: Πώς οργανώνεται ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Κομοτηνής και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που έχετε θέσει ως διοίκηση;
 
Ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Κομοτηνής, στοχεύει στη διαμόρφωση των συνθηκών, όπου θα διασφαλίσουν τα οικονομικά και επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς μοντέλου διαχείρισης, αποσκοπούμε στην ανάδειξη της δυναμικής του αγροτικού τομέα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του μέσα σε ένα αρνητικά διαμορφωμένο περιβάλλον.  Δυστυχώς είναι δρομολογημένη η ασφυκτική πορεία και του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα, οπότε τις δυνάμεις μας θα τις διοχετεύσουμε στη προετοιμασία και προάσπιση του αγροτικού επαγγέλματος και τη συνεχή εξύψωση της επαγγελματικής συνείδησης των αγροτών.
 

Οργάνωση του επαγγελματία αγρότη μακριά από κομματικές συντεχνίες

 
ΠτΘ: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην περιοχή; Ποια ειδικότερα ζητήματα εντοπίζουν οι ντόπιοι επαγγελματίες αγρότες;
 
Δυστυχώς ο αγροτικός τομέας όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των κομματικών συντεχνιών. Αυτή  όμως είναι και η δύναμη μας πλέον. Η λειτουργία του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής χωρίς κομματικούς χρωματισμούς αλλά με γνώμονα τη πολυφωνία με κοινό στόχο και σκοπό, είναι σε θέση να αναδείξει όλη τη δυναμική  μιας μέχρι σήμερα κοινωνικής κατηγορίας και να την μεταλλάξει σε μία επαγγελματική και επιχειρηματική δύναμη.
 
Καλούμαστε να διεκδικήσουμε λύσεις που αφορούν το πολυτεμαχισμό του αγροτικού κλήρου, την αγροτική οδοποιία, το αρδευτικά έργα, που είναι σχεδόν ανύπαρκτα στον νομό μας, τα αντιπλημμυρικά έργα και γενικώς ενέργειες, που θα συμβάλλουν στη αποτελεσματική οργάνωση του αγρότη επαγγελματία.
 

Κλειστές τράπεζες- Τα «πάνω κάτω» στην αγροτική οικονομία

 
ΠτΘ: Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν οι αγρότες από την επιβολή τραπεζικών ελέγχων κεφαλαίου και το κλείσιμο των τραπεζών;
 
Η απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) έφερε τα «πάνω – κάτω» και στην αγροτική οικονομία και κατ’επέκταση στην αγροτική οικογένεια. Αγροτικές πληρωμές, συναλλαγές μεταξύ εμπόρων και παραγωγών, εισαγωγές/εξαγωγές και αγορά αγροτικών εφοδίων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που και ο αγρότης αντιμετωπίζει. Ο κλάδος μας έχει πιαστεί εξ απήνης αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του.
 
Γενικά η άνευ προηγούμενου χρηματοπιστωτική ασφυξία που δημιουργούν καταστάσεις σαν και αυτές έχει στερήσει και από εμάς τη ρευστότητα και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο όπου απαιτεί επενδύσεις  από πλευράς μας καθώς βρισκόμαστε στο απόγειο των εργασιών μας.
 

«Θα αντιμετωπίσουμε τις κατευθυνόμενες βολές» κατά των αγροτών

 
ΠτΘ: Σοβαρές φορολογικές αλλαγές είναι προ των πυλών ενώ ήδη προχώρησε  η μετάταξη του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 23%. Πώς αξιολογείτε το νέο πλαίσιο που φαίνεται να διαμορφώνεται για τη φορολόγηση των αγροτών;
 
 
Αυτή τη στιγμή ολόκληρη η παραγωγική Ελλάδα πλήττεται. Εφόσον ο ίδιος ο Έλληνας έχει επιτρέψει την ήττα της δημοκρατίας μέσα από πολιτικούς και κυρίως κομματικούς σχεδιασμούς και συντεχνίες, δυστυχώς έχουμε χάσει οι ίδιοι το δικαίωμα να ορθώνουμε πολιτικό λόγο. Αυτό όμως που δε πρόκειται να μας στερήσουν είναι το δικαίωμα στην εργασία και την αγάπη μας να καλλιεργούμε την ελληνική γη.
 
Ο Αίσωπος σε ένα μύθο του έγραφε χαρακτηριστικά: « Ένας αγρότης φώναξε τα παιδιά του που όλο καυγάδιζαν μεταξύ τους και τους είπε να φέρουν από ένα κλαδί. Αφού έκανε τα κλαδιά ένα δεμάτι και τα έδεσε, προκάλεσε ένα από τα παιδιά του να πάρουν το δεμάτι και να το σπάσουν. Όλα προσπάθησαν, αλλά μάταια. Κατόπιν ο πατέρας έλυσε το δεμάτι και έδωσε από ένα κλαδί σε κάθε παιδί για να το σπάσει, πράγμα που έκαναν με μεγάλη ευκολία. Στο τέλος ο πατέρας είπε: “Βλέπετε, παιδιά μου, πως αν παραμείνετε ενωμένοι, θα είστε ανίκητοι. Όμως αν διαφωνείτε και χωρίσετε, θα καταστραφείτε».
 
 Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε που θα καταλήξουν οι 300 δήμιοι της ελληνικής κοινωνίας και εμείς θα επιδιώξουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις κατευθυνόμενες βολές τους.
 
Η δημιουργική ενασχόληση με αυτό που αγαπάμε σε συνεργασία με μία ισχυρή οργανωτική δομή, θα μας διασφαλίσουν τη δίκαιη ανταμοιβή της εργασίας μας και της ευρύτερης προσφοράς μας στην οικονομική και κοινωνική συνοχή του τόπου. Πρέπει να αναθεωρήσουμε κατ’ αρχήν την αξία της συνεργατικότητας ώστε να αρχίσουμε επιτέλους να αναδεικνύουμε τη δυναμική που συνεπάγεται. Έτσι θα σταθούμε όρθιοι ώστε να διαχειριστούμε τις δρομολογημένες  εξελίξεις.
 
 

Συνεργατικότητα κόντρα στους δύσκολους καιρούς

 
ΠτΘ: Είναι εφικτό να προχωρήσουν τοπικά συνεταιριστικά σχήματα για την παραγωγή και προώθηση αγροτικών προϊόντων;
 
Ο «σπόρος» της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης, ο οποίος  καθίσταται ανάγκη των καιρών και των συνθηκών της αγοράς και όχι επιταγή της κεντρικής διοίκησης και του πελατειακού συστήματος, όπως στο παρελθόν μπορεί να µπει µε φυσικό τρόπο και χωρίς βίαιες παρεµβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας.
 
Η λειτουργία συνεργατικών σχημάτων ή άλλων μορφών συλλογικής οικονομικής δράσης, ανταγωνιστικών και βιώσιμων, ικανών να προσανατολίσουν τη παραγωγή στις απαιτήσεις του καταναλωτή, να παράγουν προϊόντα επώνυμα υψηλής προστιθέμενης αξίας και να ενισχύσουν έμπρακτα τη διαπραγματευτική θέση των μελών τους, είναι κινήσεις που ήδη έχουμε δρομολογήσει και σαν Αγροτικός Σύλλογος ενισχύουμε με κάθε τρόπο.
 
Το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να επιδιώξουμε τη  σύσταση και δημιουργία τέτοιων σχημάτων με απώτερο σκοπό την ισχυροποίηση της αγροτικής οικογένειας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.