Ο Ιασμος υποδεχθηκε την Ιερα Κοινοτητα του Αγιου Ορους

Το παράδειγμα της ειρηνικής συμβίωσης σε Ίασμο και Θράκη γενικότερα προέβαλλαν Ο. Μουμίν και Μητροπολίτης Παντελεήμονας

Τον Ίασμο επισκέφτηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Ροδόπη με αφορμή την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστίν στην Κομοτηνή.

Την κοινότητα, που συνοδευόταν από το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, καθώς και πολλοί κάτοικοι του οικισμού, στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Ευλογημένη περιοχή θρησκευτικής συνύπαρξης

Κατά την υποδοχή ο Δήμαρχος Ιάσμου τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Ίασμο, και ιδιαίτερα τους χριστιανούς πολίτες του. «Ο Ίασμος είναι μια ευλογημένη περιοχή, όπου συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμοί, ήθη και έθιμα» ανέφερε.

Έπλεξε δε το εγκώμιο του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, σημειώνοντας πως η συνεργασία τους είναι άψογη, στο πλαίσιο των θεσμικών τους καθηκόντων, επιπλέον όμως θεωρεί πως έχει βρει ένα καλό φίλο, κάτι που πιστεύει πως μπορεί να αποτελέσει ένα απτό παράδειγμα ώστε οι επόμενες γενιές να μάθουν τι είναι το παγκόσμιο πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης στον Ίασμο και τη Ροδόπη.

Άδραξε δε την ευκαιρία για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχουν συμφέροντα και μειοψηφίες, που προσπαθούν να αποκτήσουν προσωπικά οφέλη πατώντας σε διάφορες αξίες της τοπικής κοινωνίας. «Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε, αυτή την αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη πρέπει να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού» τόνισε, πιστεύοντας πως αυτό το αίσθημα έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.

Ιστορική ημέρα για τον Ίασμο

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης τόνισε πως πρόκειται για μια ιστορική μέρα, και μια πανήγυρις για τον Ίασμο. Η Ιερά Κοινότητα έρχεται στη Ροδόπη, σημείωσε, κομίζοντας την Ιερά εικόνα, και φέρνοντας γενικότερα την ευλογία στον τόπο μας. «Δεν φεύγουν όμως με άδεια χέρια, γιατί θα φύγουν με το δισάκι τους γεμάτο από αιτήματα των ανθρώπων της περιοχής να προσεύχονται για όλους εμάς αλλά και για τον όμορφο ιστορικό τόπο μας».

Αναφέρθηκε δε και στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, σημειώνοντας πως αυτόν τον τρόπο συμβίωσης με σεβασμό ο ένας στον άλλο και τη συνεργασία για το καλό του τόπου και των παιδιών μας, δεν τον συναντά κανείς εύκολα επάνω στον κόσμο αυτό.

«Η Θράκη γενικότερα είναι ένα Πανεπιστήμιο ζωής, το πως άνθρωποι με διαφορετική πίστη και κουλτούρα μπορούμε να συμβιώνουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, και αυτό να γίνεται πρότυπο και μαθητεία για όλο τον κόσμο» ανέφερε.

Τόνισε δε πως η έλευση της εικόνας στην περιοχή μας, θα πρέπει να εγκαινιάσει για όλους τους πιστούς μια καινούρια ζωή, ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή μας, με τα χαρίσματα της Παναγίας.

Ευλογία για όλους τους πιστούς η έλευση της εικόνας

Η έλευση της Ιεράς Εικόνας αποτελεί ευλογία για όλους τους πιστούς, σημείωσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Ιβηρίτης, και ήρθαν και οι ίδιοι, ταπεινοί διακονητές από τον Ιερό Άθωνα, συνοδεύοντας το τιμιότερο και ιερότερο κειμήλιο που έχουν, και χαίρονται διότι η Παναγία αναπαύεται στις καρδιές των ταπεινών ανθρώπων.

Για αυτό και παρακάλεσε όλους τους κατοίκους να κρατήσουν την πίστη που έχουν παραλάβει από τους προγόνους τους. Σε μια εποχή ανταγωνισμών και διαχωρισμών, το Άγιο Όρος αγκαλιάζει τους πάντες, και εύχεται υπέρ του σύμπαντος κόσμου.

«Να έχετε πάντα την ευλογία του Θεού, η Παναγία να σας ευλογεί, να σας ενισχύει, να σας παρηγορεί και να δίνει λύσεις στα προβλήματα όσων την επικαλούνται με πίστη» ανέφερε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων, με τον Πρωτεπιστάτη να δίνει στο Δήμαρχο ένα δίτομο έργο για τα κειμήλια της μονής του Πρωτάτου, όπου φιλοξενείται η εικόνα του «Άξιον Εστίν», ενώ ο Δήμος προσέφερε τοπικά προϊόντα και βιβλία από συγγραφείς του Ιάσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.