Ο Γυπας της Κομοτηνης δεν μενει πια εδω…

Συνεχής η προσπάθεια για τη διάσωση της άγριας ζωής από την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

Δεν τα κατάφερε ο Σιμπίρ, ο Κροάτης γύπας που είχε κάνει σπίτι του την περιοχή και το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνταν σε κτηνιατρείο της πόλης.

Όπως ανέφερε η κ. Ξανθίππη Παρασκευά μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, που είχε φροντίσει να τον εντοπίσει και για τη διακομιδή του στο κτηνιατρείο της κ. Εριφύλλης Καστή, όπου είχε λάβει όλες τις φροντίδες που χρειαζόταν, «του χορηγήσαμε ό,τι χρειαζόταν, τον παρακολουθούσαν συνέχεια. Όμως στις ακτινογραφίες που έγιναν εντοπίστηκε βλήμα στο σώμα του που χρησιμοποιείται για το κυνήγι αγριογούρουνου, με την αρχική υπόθεση να είναι πως είχε βληθεί από αυτό».

Και ενώ ο γύπας πετούσε καλά και η κλινική εικόνα δεν δικαιολογούσε την παρουσία βλήματος (στην νεκροψία που έγινε στη Θεσσαλονίκη, το βλήμα βρέθηκε στο έντερό του πουλιού), οι κτηνίατροι υποθέτουν τώρα πως ο γύπας τράφηκε από ζώο που είχε δεχτεί το βλήμα, και χωρίς να το καταλάβει το κατάπιε, με αποτέλεσμα να του δημιουργηθεί το πρόβλημα το οποίο τελικά του κόστισε τη ζωή του. Παρόλο που φαίνεται πως εκεί οφείλεται ο θάνατος του νεαρού γύπα, περιμένουν και την ολοκλήρωση επιπλέον εξετάσεων, ώστε να διαπιστωθεί αν ο θάνατος οφείλεται στην απόφραξη από το βλήμα ή αν υπήρχε και κάποιος άλλος λόγος, όπως νόσημα ή ίχνη από φυτοφάρμακα.

Γενικά πουλιά σαν τον Σιμπίρ, ο οποίος κατέβηκε από την Κροατία, δεν βλέπουμε στην περιοχή μας συχνά, μιας και οι κύριοι τόποι στους οποίους εντοπίζονται είναι στα στενά του Νέστου, ενώ κάποια ζευγάρια έχουν εμφανιστεί και στα στενά του Κομψάτου, με τα περισσότερα βέβαια να βρίσκονται στην περιοχή της Δαδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης βοηθά στην περίθαλψη πολλών τραυματισμένων πουλιών που βρίσκονται στην περιοχή μας, τα οποία αν χρειαστεί στέλνουν και στη Θεσσαλονίκη, στη «Δράση για την Άγρια Ζωή». Η κ. Παρασκευά εξήγησε πως ο αριθμός των τραυματισμών δεν είναι σταθερός, μιας και επηρεάζεται από τον αριθμό των πουλιών που επισκέπτονται την περιοχή μας, που με τη σειρά του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το καλοκαίρι συνήθως παρατηρούνται τραυματισμοί πελαργών, που έχουν πρόβλημα με τις φωλιές και τα ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ το χειμώνα βλέπουν περισσότερα υδρόβια και αρπακτικά. Ωστόσο όπως εξήγησε η κ. Παρασκευά το θετικό είναι ότι χρόνο με τον χρόνο εντοπίζουν λιγότερα τραυματισμένα πουλιά από πυροβολισμούς και σχεδόν κανένα από τα περιστατικά που καταγράφονται δεν αφορά σπάνιο είδος.

Η ίδια σημείωσε πως όσα μπορούν να διασωθούν, επανεντάσσονται στο χώρο που βρέθηκαν, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να διαβιούν σε αυτόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.