Ο Γιωργος Παπανδρεου για την Νομικη Σχολη στην Πατρα

«Μίζερο παίγνιο “μοιρασιάς” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει»

Την δική του θέση επί του ζητήματος της ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα έκανε γνωστή με δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός και νυν εκλεγμένος βουλευτής κ. Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ένα «μίζερο παίγνιο μοιρασιάς μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου αναφέρει «φτάνει πια με το κλειστό σύστημα που ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει στο φως, ή να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί, καταφεύγοντας σε ψευτοδιλήμματα και μάχες χαρακωμάτων» για να υποστηρίξει πως εφόσον το Πανεπιστήμιο Πατρών θέλει να κάνει Νομική Σχολή, να την κάνει και αυτό να αποτελέσει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές «που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

«Εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυόμενη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» προτείνει ο ίδιος χαρακτηριστικά θέτοντας τρία ερωτήματα στην συγκεκριμένη συζήτηση, κατηγορώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για «μίζερο παίγνιο “μοιρασιάς” μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει καθώς πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα γεννά τα εξής ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο:
Γιατί δεν ανοίγουμε τις πόρτες των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αλλά επιμένουμε στις υπουργικές αποφάσεις που συντεχνιακά αποφασίζουν κάθε φορά ποιος θα σπουδάσει πού;

Ερώτημα 2ο:
Γιατί δεν επιτρέπουμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να καθορίσουν εκείνα τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τις ανάγκες που εκείνα εντοπίζουν, ανά γνωστικό αντικείμενο και ανάλογα και με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες; Ας δημιουργηθούν συνθήκες άμιλλας, για να διεκδικήσουν την αγάπη και την εκτίμηση φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ερώτημα 3ο:
Γιατί συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την αυτονόητη αξιολόγηση τέτοιων ιδρυμάτων – από την πολιτεία αλλά και τους φοιτητές, που θα λειτουργούν με ελευθερία και διευρυμένη βάση δυνητικών σπουδαστών και από το εξωτερικό δημιουργώντας έσοδα από δίδακτρα για τα ΑΕΙ μας, όπως γίνεται σήμερα στην Κύπρο; Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό – για το αυτονόητο μιλάμε, με όρους 21ου αιώνα.

«Η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα οφείλει να καθορίσει τη θέση μας για τη Νομική Πατρών και όχι μόνο: ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα», καταλήγει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.