«Ο φασισμος του τουρκικου κρατους, η συνεργασια του με το Γερμανικο και ο ρολος τους στην ευρυτερη περιοχη»

Συλλογικότητα από την Κομοτηνή συμμετέχει στην διαδικτυακή εκδήλωση στις 18 Μαΐου

Συμβολή στους εορτασμούς για την επέτειο της παράδοσης της Ναζιστικής Γερμανίας και κάλεσμα για την εκδήλωση στις 18 Μαΐου για τον τουρκικό φασισμό θα έχει η Συλλογικότητα Utopia AD.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, 20:00 της Τρίτης, στο σύνδεσμο https://t.co/xxR8bXqe6d

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης τονίζουν τα εξής:

Ο ναζισμός μια από τις εκφράσεις του φασισμού νικήθηκε στρατιωτικά από τις παγκόσμιες αντιφασιστικές δυνάμεις. Η τελική μάχη δόθηκε από τον κόκκινο στρατό στις 8 Μάη του 45. Με την ήτα του ναζισμού/ φασισμού αποκαλυφτήκαν και τερματίστηκαν όλα τα απάνθρωπα εγκλήματα της αρρωστημένης αυτής ιδεολογίας, των υπέρμαχων αυτής και των υποτακτικών τους.

Δυστυχώς όμως πολλοί πίστεψαν πως ο φασισμός και ο ναζισμός είναι μόνο η σβάστικα. Έτσι ο φασισμός εκμεταλλευόμενος την ιεραρχική και πατριαρχική δομή των εθνοκρατικών κοινωνιών δημιούργησε πυρήνες και μέσο της αστικής δημοκρατίας κατέλαβε την εξουσία σε διάφορες χώρες, η Ουγγαρία, η Ουκρανία και η Τουρκία είναι κάποια τρανταχτά παραδείγματα.

Τρανταχτές και ξεδιάντροπες είναι και οι συνεργασίες της Ε.Ε με τα καθεστώτα αυτά. Ακόμη και όταν δεν έχει ξεκάθαρη θέση στις δομές εξουσίας η ιδεολογία του επηρεάζει πλατιά κοινωνικά κομμάτια και για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμοπόλεμοι.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της μνημόνευσης της αντιφασιστικής νίκης άλλα και όσων έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα αυτό. Η ήτα του ναζισμού/ φασισμού άλλαξε ριζικά το ρου της Ιστορίας της ανθρωπότητας.

Τον φασισμό βαθειά κατάλαβε τον…

76 χρόνια αργότερα η ημέρα αυτή δεν θα έπρεπε να λησμονηθεί και αυτό όχι για να γιορτάσουμε, αλλά για να τιμήσουμε της θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων που συνέβαλαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και για να θυμίζουμε στον εαυτό μας και σε όλο τον κόσμο πως η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει. Η Ελλάδα κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής έχασε το 10% του πληθυσμού της, έχοντας παράλληλα και πολλούς υποστηρικτές των κατακτητών καθώς προϋπήρχε η μεταξική δικτατορία και ο μεγαλοϊδεατισμός πριν το μεταξικό καθεστώς. Έχει και αυτή τις ενδημικές της εμπειρίες με την ιδεολογία του εθνικισμού/φασισμού, Πέρα από τα προαναφερθέντα, η χούντα της 21η Απριλίου με συνέπεια δολοφονίες, βασανισμούς, εξορίες και άλλα πολλά δεινά. Ενώ πριν λίγα χρόνια είδαμε το μόρφωμα της χρυσής αυγής να μπαίνει δυναμικά στον πολιτικό στίβο και κομμάτια της Ελληνικής κοινωνίας να τάσσονται ανοιχτά υπέρ του. Αν και η χρυσή αυγή έχει ηττηθεί το ελληνικό κράτος κρατά σφιχτά την εθνικιστική του παράδοση με στρατόπεδα συγκέντρωσης βασανισμοί δολοφονίες προσφύγων, χουντικοί στο κοινοβούλιο πατριαρχία κλπ.. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως ιδεολογικά και πολιτικά η άκρα δεξιά όλο και αυξάνει την επιρροή της σε μεγάλα κοινωνικά κομμάτια σε όλο τον κόσμο, πράγμα που την φέρνει όλο και ποιο κοντά σε θέσεις εξουσίας. Είδαμε την κυβέρνηση Τράμπ, τον Όρμπαν, το AFD.

Ο Τουρκικός φασισμός και ο ρόλος του στην ευρύτερη περιοχή Ιστορικά η Τουρκία είναι η πρώτη διδάξαντα σε θέματα γενοκτονιών και εθνικών καθάρσεων. Κατά την διάρκεια της εθνογένεσης της υπό τον Κεμάλ Ατατουρκ το ποντιακό, το αρμένικο, οι γεζίντι, το ελληνικό, το εβραικό αλλά και άλλα εθνοτικά στοιχεία είτε εκδιώχθηκαν είτε εξολοθρεύτηκαν. Το ναζιστικό κόμμα επηρεάστηκε κατά πολύ από τα γεγονότα αυτά και αναφερόταν συχνά σε «τουρκικές λύσεις σε γερμανικά προβλήματα». Σήμερα το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν με την φασιστική νεοοθωμανική ιδεολογία του συνεχίζει να διαπράττει πολιτικές εθνοκάθαρσης, γενοκτονίας και αποικισμού εις βάρους τόσο του Κουρδικού στοιχείου αλλά και διώξεις κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής έχουν φτάσει στο ναδίρ. Με τις πολιτικές της στηρίζει σε όλα τα επίπεδα μορφώματα με φασιστικά χαρακτηριστικά όπως το Ισλαμικό κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί σε ενέργειες αποσταθεροποίησης σε Σύρια, Λιβύη, Αρμενία και Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη τις μεταναστευτικές ροές συμβάλει ενεργά στην μεγέθυνση ρατσιστικών τάσεων (βλ Έβρος πέρυσι).

…Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον !

Ενάντια στο τουρκικό φασισμό το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και άλλες αριστερές και αναρχικές οργανώσεις δίνουν μια δύσκολη και σκληρή μάχη ενώ την ίδια ώρα η Ε.Ε, με ηγέτιδα την Γερμάνια όχι μόνο συνεχίζει να διατηρεί βέλτιστες σχέσεις με το καθεστώς του Ερντογάν, αλλά το χρηματοδοτεί και το εξοπλίζει κιόλας. Θεωρούμε λοιπόν κομβικής σημασίας να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμβολή στον αγώνα ενάντια στο τουρκικό φασισμό και ότι τον στηρίζει στα δικά μας μέρη ενάντια στην πολιτική αυτή της Ε.Ε. αλλά και τις εταιρίες που πλουτίζουν από τα προγράμματα των εξοπλισμών. Μια ήττα του Ερντογάν από τις Επαναστατικές/δημοκρατικές δυνάμεις σε Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Ευρώπη θα άλλαζε ριζικά την εικόνα και τους συσχετισμούς. Θα αποδυνάμωνε την Ισλαμοφοβική τροχιά της Ευρώπης, θα άλλαζε ξανά την Ιστορία. Ο φασισμός φυσικά και πάλι δεν τελειώνει εκεί, ως μια ιδεολογία που αποστρέφεται το διαφορετικό και ως εργαλείο διάσπασης των καταπιεσμένων πάντα θα μας περιμένει στην γωνία, πάντα θα υπάρχει όσο υπάρχουν και οι συνθήκες που τον γεννούν, που δεν είναι άλλες από τον φόβο, την ανασφάλεια, τη φτώχια και τη βία που απορρέουν από ένα ολόκληρο σύστημα οι πυλώνες του οποίου είναι η πατριαρχία, η επιβολή και η εκμετάλλευση.

Όταν η κοινωνική επανάσταση για την οικολογία την γυναικεία απελευθέρωση και την άμεση δημοκρατία αγκαλιάσει όλο τον κόσμο τότε το τέρας θα έχει μπει στα δεσμά, αλλά και πάλι θα καρτερά, φωλιασμένο βαθιά στα μυαλό των ανθρώπων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.