Ο φαρμακευτικος κοσμος δινει ραντεβου στην Κομοτηνη στις 28-29 Μαιου

Βήμα εξωστρέφειας του κλάδου η διοργάνωση του 1ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου ΑΜ-Θ

«Ανοίγουμε τους ορίζοντες του Ελληνικού Φαρμακείου» τιτλοφορείται το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που θα λάβει χώρα στις 28 και 29 Μαΐου στο ξενοδοχείο Arcadia, στην Κομοτηνή. Το συνέδριο διοργανώνουν, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι 5 φαρμακευτικοί σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μαζί με τον σύλλογο του νομού Σερρών, και οι αντίστοιχοι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών των 6 νομών. Την ευθύνη για τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο «οικοδεσπότης» Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, η διοίκηση του οποίου εργάζεται πυρετωδώς αυτήν την περίοδο, ώστε να προετοιμάσει το συνέδριο με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο.

Προσκεκλημένοι των διοργανωτών Τούρκοι, Βούλγαροι και Ιταλοί φαρμακοποιοί, καθώς επίσης θεσμικοί της υγείας

Προσκεκλημένοι των διοργανωτών είναι μεταξύ άλλων εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, ενώ ήδη έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους να δώσουν το «παρών» στο συνέδριο της Κομοτηνής αρκετοί φαρμακοποιοί από την υπόλοιπη Ελλάδα. Προσκλήσεις επίσης έχουν αποσταλεί στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και στον πρόεδρο της Επιτροπής για τον προσδιορισμό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αλέξανδρος Τσαπέκος
 
«Επειδή έχουν κλείσει γενικά οι ορίζοντες των φαρμακείων τα τελευταία χρόνια, θέλουμε να καταδείξουμε ότι διώχνουμε τα σύννεφα και βλέπουμε μπροστά»

Μιλώντας στον «ΠτΘ» για το εγχείρημα των φαρμακευτικών συλλόγων της Περιφέρειάς μας, ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, παρατήρησε καταρχάς ότι ο τίτλος του συνεδρίου δεν είναι τυχαίος, αλλά επιλέχθηκε για να σηματοδοτήσει τη διάθεση του κλάδου να κάνει βήματα μπροστά σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. «Επειδή έχουν κλείσει γενικά οι ορίζοντες των φαρμακείων τα τελευταία χρόνια και πέφτει μεγάλη “συννεφιά”», τόνισε χαρακτηριστικά, «θέλουμε να καταδείξουμε ότι διώχνουμε τα σύννεφα ή ό,τι άλλο εμποδίζει και βλέπουμε μπροστά».

«Να δει η πολιτεία τι μπορεί να πάρει και πού μπορεί να ωφεληθεί από εμάς και πού κι εμείς να ωφεληθούμε ως κλάδος»

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαπέκος, το συνέδριο θα έχει δύο θεματικές, μία με αμιγώς επιστημονικό περιεχόμενο και μια δεύτερη που θα περιλαμβάνει ομιλίες σχετικές με τη διοίκηση του φαρμακείου και με τη σωστή διαχείριση των προϊόντων του. Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, όπου θα μιλήσουν καθηγητές της Φαρμακευτικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν εισηγήσεις σχετικές με ζητήματα που άπτονται των φαρμακευτικών υπηρεσιών στα φαρμακεία, με έμφαση στη θεσμοθέτηση κάποιων εξ αυτών. «Τα φαρμακεία επειδή είναι πολλά, αλλά και διασπαρμένα γεωγραφικά», σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, «θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν την πολιτεία σε πάρα πολλά θέματα, και στη φαρμακοοικονομία και στη φαρμακοεπαγρύπνηση». «Μπορούμε να παρέχουμε κάποιες υπηρεσίες που τόσα χρόνια δεν είναι θεσμοθετημένες», προσέθεσε. «Μπορούμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με την πολιτεία», συνέχισε, «για να δει η πολιτεία τι μπορεί να πάρει και πού μπορεί να ωφεληθεί από εμάς και πού κι εμείς να ωφεληθούμε ως κλάδος. Δηλαδή σε ένα χωριό, σε μια επαρχία ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους σε τομείς, που έχουν να κάνουν με την πληροφόρηση και την καθοδήγηση του ασθενή, χωρίς βέβαια να κάνει τον γιατρό. Να δοθούν λοιπόν κάποιες κατευθύνσεις για να μπορούμε νόμιμα να ασκούμε κάποια καθήκοντα και να αποκτήσουμε κάποια δικαιώματα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, για να μην ερχόμαστε σε αντιπαλότητα με άλλες επαγγελματικές ομάδες. Δηλαδή φανταστείτε ότι το ζάχαρο μπορεί να το μετράει ο ασθενής μόνος του στο σπίτι του με τα γνωστά μηχανάκια, όμως πιστεύω ότι δε θα αρνηθεί κανείς να μπορεί ο φαρμακοποιός να βοηθάει τον ασθενή του, αν αύριο-μεθαύριο θεσμοθετηθεί μια τέτοια υπηρεσία».

«Κοιτάμε πώς μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες»

«Με δεδομένα αυτά που μας έχουν συμβεί», επισήμανε σε ένα γενικότερο σχόλιό του ο κ. Τσαπέκος, «κοιτάμε πώς μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες». Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα είναι πολύ χρήσιμη η ενημέρωση, που θα απολαύουν οι συνάδελφοί τους στη διάρκεια των εργασιών του επικείμενου συνεδρίου και ικανές να τους προκαλέσουν τα ερεθίσματα ώστε να αναζητήσουν κι άλλες πηγές και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Σημαντική επίσης για την ανάταση του κλάδου χαρακτήρισε την επικοινωνία που θα έχουν μεταξύ τους οι φαρμακοποιοί.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον αναλυτικό πρόγραμμα του φαρμακευτικού συνεδρίου, με τα ονόματα των διακεκριμένων ομιλητών που θα λάβουν μέρος σε αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.