Ο ΕΟΔΥ απαντα στο «γιατι δεν προσμετρωνται ολοι οι θανατοι απο κορωνοιο»

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό στην καθημερινή επιδημιολογική έκθεση

Σχετικά με την αποτύπωση του αριθμού θανάτων από κορωνοϊό στην επιδημιολογική έκθεση έδωσε διευκρινίσεις ο ΕΟΔΥ, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό που δεν ανακοινώνονται από τον Οργανισμό, έχουν αυξηθεί.

Τι απαντάει ο ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρεται, η ακριβής αποτύπωση του αριθμού των θανάτων και της διαχρονικής τους τάσης προκύπτει με βάση την ημερομηνία θανάτου και όχι με βάση την ημερομηνία δήλωσης τους/καταγραφής στο μητρώο και κατά συνέπεια της ανακοίνωσής τους. Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι δεν ισχύει πως ο ακριβής αριθμός θανάτων ανά ημέρα δεν ανακοινώνεται, καθώς «στο Διάγραμμα 2 της ημερήσιας έκθεσης οι στήλες που εκφράζουν τον αριθμό νέων θανάτων παρουσιάζονται με βάση την ημερομηνία θανάτου. Σε κάθε στήλη αναγράφεται και ο αριθμός των θανάτων εκείνης της ημέρας (ανεξάρτητα με το πότε δηλώθηκαν).

Στην έκθεση ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών. Παρόλα αυτά και οι θάνατοι προηγούμενων ημερών προστίθενται στο Διάγραμμα 2 σε προηγούμενες ημερομηνίες.

Εν κατακλείδι, όλοι οι θάνατοι ανακοινώνονται και περιλαμβάνονται στην έκθεση και δεν απαιτούνται υπολογισμοί όπως αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, αν θέλει κανείς να γνωρίζει ανά ημέρα πόσα άτομα κατέληξαν».

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση δήλωσης είναι εγγενές χαρακτηριστικό κάθε συστήματος επιτήρησης παγκοσμίως. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.