Ο Ελευθερος Κοινωνικος Χωρος Adelante για τις παιδικες χαρες

«Οι παιδικές χαρές ανήκουν στην κοινωνία»

Θέση κατά τις αποξήλωσης των παιδικών χαρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας που θέτει το υπουργείο Εσωτερικών παίρνει σε σχετική ανακοίνωση – παρέμβαση ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Adelante.
 
58 παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής έπεσαν «θύματα» της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου και κατόπιν σχετικής παρέμβασης της εισαγγελέως Πρωτοδικών αποφασίστηκε το σφράγισμα ή αποξήλωσή τους ούτως ώστε να μην χρησιμοποιούνται από παιδιά καθώς δεν πληρούν τις απαραίτητες για την πιστοποίησή τους προδιαγραφές.
 
Τα μέλη του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Adelante στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως οι παιδικές χαρές αποτελούν δημόσιο χώρο, από τους λίγους που δεν έχουν «καταπατηθεί» έως τώρα, ενώ προτείνουν την ενεργοποιήση της τοπικής κοινωνίας, για την διαχείριση αυτών, στο πλαίσιο του Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, που χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής «διασώθηκε»  από την μετατροπή του σε πάρκινγκ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Adelante έχει ως εξής: 

Με εντολή εισαγγελέα στα τέλη του Μαρτίου σφραγίζονται και απόξηλώνονται όσες παιδικές χαρές δεν είναι πιστοποιημένες από τον Δήμο Κομοτηνής. Μέσα στους επόμενους, λοιπόν, μήνες-μέρες θα γίνει πράξη με τα παιδιά και τους γονείς να βρίσκονται ουσιαστικά στη μέση. Οι παιδικές χαρές αποτελούν κι αυτές με τη σειρά τους δημόσιο χώρο, έναν χώρο όπου οι άνθρωποι και δε τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και συνυπάρχουν ελεύθερα χωρίς ταξικές διακρίσεις.
 
Έτσι, λοιπόν, από τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών που κατακλύζουν, κάθε φορά που ανοίγει ο καιρός, τον πεζόδρομο της Βενιζέλου, πάρκα και πλατείες περνάμε στην καταπάτηση και των παιδικών χαρών με την αποξήλωση τους. Βιώνουμε την καταπάτηση του δημόσιου χώρου καθημερινά από τους επιχειρηματίες οι οποίοι με μόνο γνώμονα το κέρδος γεμίζουν με τραπέζια ότι έχει απομείνει, τα πάρκα, τις πλατείες, τους πεζόδρομους.
 
Γι’ αυτό και είναι υπόθεση της κοινωνίας της Κομοτηνής και όχι των κρατικών και εταιρικών συμφερόντων η αξιοποίηση αυτών. Αφορά και πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της η κάθε γειτονιά με ότι έχει απομείνει από την συλλογική ζωή που την διακατέχει. Με γνώμονα την αυτοοργάνωση-αυτοδιαχείριση να συνδιαχειριστεί την κάθε παιδική χαρά έστω και με τα μέσα που μπορεί να έχει. Παραδείγματα αρκετά με ένα από αυτά να είναι το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια το οποίο προοριζότανε να γίνει πάρκινγκ, αλλά η γειτονιά αντιστάθηκε κι έτσι κατάφερε να διαχειρίζεται η ίδια το πάρκο γεμίζοντας το πράσινο και διαρρυθμίζοντας το όπως αυτή θέλει. Γιατί εδώ μιλάμε για τα παιδιά τα οποία τώρα που ανοίγει ο καιρός και καλοκαιριάζει σιγά-σιγά δεν θα έχουν που να παίξουν.
 
Ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Adelante, είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι και ενάντια στην οποιαδήποτε καταπάτηση του δημόσιου χώρου είτε από την κρατική εξουσία είτε από τα επιχειρησιακά συμφέροντα της αγοράς. Άλλωστε και ο χώρος λειτουργεί μέσα από την αμεσοδημοκρατική Διαχειριστική Συνέλευση του χωρίς τη συνδρομή κάποιου ιδιώτη και χωρίς ιεραρχίες και κερδοσκοπικές λογικές, δημιουργώντας κατ’ ουσία έναν ελεύθερο χώρο όπου τα άτομα είναι ελεύθερα να εκφραστούν και να κοινωνικοποιηθούν πέρα από ρατσιστικές, εθνικιστικές, σεξιστικές συμπεριφορές.
 
Τα πάρκα, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές ανήκουν σε όλη την κοινωνία. Είναι ότι έχει απομείνει για όσους επιλέγουν να μην πληρώνουν σε μια καφετερία για να κάτσουν σε μια πλατεία.
 
Να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ
-Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΛΕΓΓΥΗ
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ADELANTE

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.