Ο «Διομηδης» παγωσε τη Ροδοπη

Οι έντονοι άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν προβλήματα σε όλο τον νομό

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, και οι έντονοι άνεμοι κυριάρχησαν από το βράδυ της Τρίτης και όλη την Τετάρτη στη Ροδόπη, με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι τα πεδινά, αλλά να μην «πιάνουν».

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης παρατηρήθηκαν τα πρώτα προβλήματα, με πτώση δέντρου στην περιοχή του 3ου ΓΕΛ, σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, προκαλώντας ζημιές σε αυτό.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν η Πυροσβεστική ο Δήμος Κομοτηνής και η ΕΟΔ Ροδόπης, ώστε να απομακρύνουν το συντομότερο δυνατό το δέντρο. Από την πτώση διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση που επανήλθε σχετικά γρήγορα.

Ενώ όμως, πέρα από τις ορεινές περιοχές, δεν παρατηρήθηκε έντονη χιονόπτωση, το βράδυ, το ξημέρωμα της Τετάρτης βρήκε τους δρόμους, τόσο στις επαρχιακές οδούς, όσο και εντός οικισμών και της πόλης της Κομοτηνής, να έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια, μιας και ο συνδυασμός την χιονόπτωσης με τον έντονο αέρα και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για παγετό, ο οποίος άντεξε σε αρκετά σημεία μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, όταν και ο δειλός ήλιος που ξεπρόβαλλε τον έλιωσε στα περισσότερα σημεία.

Δεν έλειψαν δε και τα ατυχήματα, με αυτοκίνητο να προσκρούει σε λεωφορείο στην περιοχή της παλιάς γέφυρας του Κομψάτου, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου.

Παγωμένοι δρόμοι τόσο εντός, όσο και εκτός Κομοτηνής

Έκλεισαν τα σχολεία σε Δήμο Μαρωνείας Σαπών και οικισμούς του Δήμου Αρριανών

Λόγω των καιρικών συνθηκών, την Τετάρτη παρέμειναν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών, με απόφαση του Δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, ενώ κλειστά ήταν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ορεινό όγκο του Δήμου Αρριανών, και συγκεκριμένα στους οικισμούς των οικισμών Άνω Βυρσίνης, Μυρτίσκης, Καρδάμου, Κύμης, Εσοχής και της περιοχής του Κέχρου.

Αντίθετα τα σχολεία στους Δήμους Κομοτηνής και Ιάσμου έμειναν ανοιχτά, μιας και οι δημοτικές αρχές έκριναν πως δεν θα υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα στην λειτουργία τους.

Αποχιονισμός στους επαρχιακούς δρόμους της Ροδόπης

Σημειακές παρεμβάσεις στους δρόμους της Ροδόπης

Τα προβλήματα παγετού παρουσιάστηκαν σε αρκετούς δρόμους, σε πολλές περιπτώσεις σημειακά, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, ο οποίος τόνισε πως από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεννόηση με άλλους φορείς, τόσο για το θέμα των σχολείων, ενώ βγήκαν μηχανήματα για να ρίξουν αλάτι στα σημεία που είχε παγετό.

Όπως ανέφερε, δεν υπήρξε χιονόπτωση σε βαθμό που να κλείσει τους δρόμους, για αυτό δεν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν τα γκρέιντερ και άλλα μηχανήματα για αποχιονισμό, όμως καλό θα είναι οι πολίτες να προσέξουν ιδιαίτερα, λόγω της ολισθηρότητας, σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία εντόπισαν είτε με τον επιτόπιο έλεγχο, ή μετά από αναφορές.

Εκχιονιστικά δούλεψαν σε πολλαπλούς άξονες του επαρχιακού οδικού δικτύου, σε Δαρμένη-Ραγαδα-Εσοχή, Ν.Σάντα-Κέχρος-Χλόη, στον δυτικό και τον ανατολικό Κόμβο Κομοτηνής, καθώς και στο δρόμο προς Κόσμιο- Ξυλαγανή-Προσκυνητές-Μαρώνεια και προς Ίασμο για καθαρισμό και ρίψη άλατος. Ενώ τα συνεργεία παρέμεναν σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρεμβαίνοντας όπου κρίνονταν αναγκαίο.

Παγωμένα τα πεζοδρόμια το πρωί της Τετάρτης

Παγετός εντός της πόλης και παράπονα για ολιγωρία

Όσο για την πόλη της Κομοτηνής, ο Δήμος έριξε αλάτι σε συγκεκριμένους δρόμους, για να μείνουν καθαροί, αν και υπήρξαν αρκετά παράπονα και από γονείς, που μετέβαιναν στα σχολεία νωρίς, για επικίνδυνα σημεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή στο τέλος της Οδού Θάσου, μετά τη συμβολή της προς τη Ζυμβρακάκη, όπου όπως αναφέρθηκε από γονέα, η προσέλευση στο 5ο Δημοτικό σχολείο , 5ο Νηπιαγωγείο και 2ο Γυμνάσιο ήταν ιδιαίτερα δυσχερής και επικίνδυνη καθώς τόσο οι οδοί που οδηγούν σε αυτά, όπως οι Θάσου, Μαρκίδου και Ρίτσου, όσο και τα πεζοδρόμια ακόμη και μπροστά στις σχολικές μονάδες ήταν καλυμμένα με πάγο.

Πάντως όπως τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Κομοτηνής κ. Θέμης Τζενετίδης, δεν υπήρξαν πολλά προβλήματα στο Δήμο από την χιονόπτωση και τον έντονο αέρα, από τις 10 το βράδυ ήταν σε επιφυλακή το μηχάνημα του δήμου, που είναι γκρέιντερ και αλατιέρα.

Πτώση δέντρου στο 3ο ΓΕΛ

Έτσι έγινε ρίψη αλατιού σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η Σισμάνογλου και ο δρόμος προς Ροδίτη, στην προσπάθεια, να μείνει καθαρός, καθώς και σε άλλους δρόμους εντός της πόλης.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής, τα συνεργεία του Δήμου έριξαν αλάτι σε όλα τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της πόλης και των οικισμών, καθώς και σε κεντρικούς δρόμους, παράδρομους, σημεία που παρατηρήθηκε παγετός, δημόσιες υπηρεσίες.

Σημειώνει δε πως οι εργαζόμενοι φρόντισαν να ρίξουν αλάτι ακόμη και σε σημεία που δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.