Ο Δημος Κομοτηνης στηριζει τα θυματα της εμφυλης βιας

Γιάννης Γκαράνης: «Είμαστε διαρκώς επαγρυπνούντες και παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη»

Σε εποχές που τα περιστατικά της βίας κατά των γυναικών, καθώς και αυτά της ενδοοικογενειακής κακοποίησης αυξάνονται κατακόρυφα και ανησυχητικά ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει με απόλυτη επάρκεια και αποτελεσματικότητα τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Της μοναδικής, δηλαδή, ανάλογης δομής που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα πέραν της Θεσσαλονίκης.

Σε μια «αποτίμηση» του ρόλου στον οποίο καλείται να ανταπεξέλθει ο Ξενώνας, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, αναφέρει σε ανάρτησή του ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός αιτημάτων που έχει δεχθεί ο Ξενώνας μας από το 2014 (το έτος ίδρυσής του, δηλαδή) μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 239, ενώ φιλοξενήθηκαν συνολικά 186 άτομα, εκ των οποίων 102 ήταν γυναίκες και 84 παιδιά». Το προσωπικό του ξενώνα παρέχει σε όλους τους ωφελούμενους, ασφάλεια, σίτιση, κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή στήριξη, ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, καθώς και πληροφόρηση για επιδόματα που δικαιούνται. Ειδικότερα για τα παιδιά υπάρχουν και εξειδικευμένα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και ψυχολογικής ενδυνάμωσης.

Κι αν αυτά παρέχονται προς τους ωφελούμενους του Ξενώνα, ο κ. Γκαράνης εξηγεί πως παράλληλα «φροντίζουμε, μέσω του Ξενώνα να ευαισθητοποιούμε συνολικά την κοινωνία για θέματα έμφυλης βίας και οικογενειακών σχέσεων, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων σε συνεργασία με διάφορους φορείς και με σχολεία. Επίσης, εργαζόμενοι της δομής συμμετέχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, προκειμένου να διαφωτίσουν εμπεριστατωμένα το κοινό πάνω στα θέματα αυτά».

Ταυτόχρονα, η διοικητικός και η κοινωνική λειτουργός φροντίζουν καθημερινά για τη διασύνδεση της δομής με φορείς, όπως ενδεικτικά την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, Ν. Ροδόπης, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Ροδόπης και το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας, με τα Κέντρα Κοινότητας, τα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΕΜΕΑ, το Ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Κομοτηνής, τα ΤΟΜΥ, το ΚΤΕΛ Κομοτηνής, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, κοινωφελείς συλλόγους της περιοχής κ.ά, προκειμένου να προωθήσουν το έργο του Ξενώνα και να εξυπηρετήσουν τις φιλοξενούμενες του Ξενώνα.

«Όσο κι αν η κοινωνία εξελίσσεται, η θέση της γυναίκας παραμένει ευαίσθητη και βαλλόμενη. Εμείς, ως Δήμος Κομοτηνής, είμαστε διαρκώς επαγρυπνούντες και παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη σε μια πολύτιμη δομή, όπως αυτή του Ξενώνα μας, προκειμένου να βοηθάμε άμεσα και έμπρακτα τα θύματα της έμφυλης βίας στον τόπο μας» τονίζει κλείνοντας ο Δήμαρχος Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.