Ο ΔΑΔΑΑ συμμετεχει στην Εβδομαδα Ψυχικης Υγειας της ΠΑΜΘ

Διοργανώνει βιωματικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας

«Μοναδική και απαραίτητη δράση και για τους νέους» εξηγεί ο γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Αναστασόπουλος

Βιωματικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας για τον αυτισμό, θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ σε συνεργασία με τη VR Planet, στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας που διοργανώνεται από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου από 5 έως 8 το απόγευμα και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 10 με 1 πρωί στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Πρόκειται για μια δράση ήδη «δοκιμασμένη» από τα μέλη του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη δράση στο Μουσείο Μετάξης, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Σουφλί,  με την συμμετοχή επίσης της ψυχιάτρου κ.Μαρίνας Γυμνοπούλου και είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Σκοπός της δράσης όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο γραμματέας του Συλλόγου κ.Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι οι συμμετέχοντες, στους οποίους δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλου είδους περιορισμός, να βιώσουν σε αισθητηριακό επίπεδο, πως νοιώθει ένα άτομο με αυτισμό, επικεντρώνοντας στην δυσκολία της αλληλεπίδρασης του με το περιβάλλον.

Για τον σκοπό άλλωστε αυτόν επιλέχθηκαν τρία βασικά παραδείγματα περιβάλλοντος όπως η σχολική τάξη, μέσο μεταφοράς δημόσιας συγκοινωνίας και καφετέρια, όπου θα «μεταφερθούν» οι συμμετέχοντες, μέσω εικονικής πραγματικότητας με την χρήση μάσκας τρισδιάστατης οπτικής.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καλεί όλους τους γονείς, κηδεμόνες, φίλους, δασκάλους και καθηγητές, ιδιαίτερα της ειδικής αγωγής καθώς και τους θεραπευτές λόγο- έργο, να έρθουν και να αφιερώσουν λίγα λεπτά, για να βιώσουν αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία ώστε να είναι σε θέση να καταλάβουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των  αυτιστικών ατόμων, κάνοντας λόγο για μια «μοναδική» αλλά και «απαραίτητη» δράση για την κατανόηση και τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και θεραπεία των ατόμων αυτών, με τον κ.Αναστασόπουλο να προσθέτει και το ενδιαφέρον για τη νέα γενιά, ώστε να κατανοήσουν ότι είναι καλό να συμπεριλάβουν ένα αυτιστικό άτομο στην παρέα τους.

Να συμπεριλάβουμε στην ζωή μας ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού

«Θέλουμε οι νευροθετικοί άνθρωποι, όπως λεγόμαστε όλοι οι υπόλοιποι, να βιώσουν  αυτό το πρόβλημα για να καταλάβουν τις δυσκολίες και να μπορέσουν  να συμπεριλάβουν στη ζωή τους ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «έχει να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα και στην παρέα και στην κοινωνικοποίηση,  και σε όλα».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην πληθώρα των δράσεων που ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ υλοποιεί, γνωστοποιώντας πως για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί το τμήμα yoga για γονείς, καθώς η εμπειρία της πρώτης χρονιάς έδειξε ότι τους προσφέρει την δυνατότητα να ηρεμούν αλλά και να καλλιεργούν την υπομονή και την επιμονή τους, ενώ αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση οσονούπω του προγράμματος που «έτρεξε» ο Σύλλογος και αφορά στο ραδιόφωνο, για τις ανάγκες του οποίου, εκπαιδευτές ταξίδεψαν στην περιοχή του Τορίνο, ενώ ήρθαν και Ιταλοί εκπαιδευτές που ενίσχυσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους πάνω σε ένα πρόγραμμα που αφορά στην παιχνιδομηχανή Wii. Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες ο ίδιος εξήγησε πως όπου ο εκπαιδευτής μαζί με το άτομο στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να παίζουν παιχνίδια της Disney και άλλων εταιρειών, δίνοντας την δυνατότητα στον χρήση να γυμνάζεται, σε πρώτο επίπεδο και δευτερευόντως να κοινωνικοποιείται.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής ιδίως προς τους εκπαιδευτικούς αλλά και άτομα που εργάζονται με άτομα με αυτισμό να επισκεφτούν την εφαρμογή που δημιούργησε ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ σε συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος, στο πρόγραμμα ERASMUS+ ISEC-ADE,  την https://teachspace.eu/ , όπου μπορούν να μπαίνουν τόσοι οι ίδιοι όσο και ο μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες και να δουλεύουνε ευχάριστα τα θέματα τους μιας και είναι πολύ απλή και πολύ βοηθητική (drag n’drop). Ο σύλλογος προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να μπουν στην ομάδα που διατηρεί στο FACEBOOK και να δουν πώς μπορούν να εγγραφούνε και γιατί όχι να είναι μέσα στους 4 που θα ταξιδέψουν τον Μάιο στην Κύπρο με τα έξοδά τους πληρωμένα,  όπου θα κάνουν την εκπαίδευση και θα πιστοποιηθούνε.

Παιδιά με πολλά ταλέντα

Κλείνοντας ο ίδιος κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο, και δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, αλλά και δια των social media η ομάδα του οποίου αριθμεί περισσότερα των 2.300 μελών, ώστε να ενημερώνεται για τις δράσεις τους.

Όπως τόνισε «το ζήτημα είναι να υπάρχει διάθεση και η κατεύθυνση  της ένταξης των ατόμων. Εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν απ’ έξω, σε πολυτελή ιδρύματα που  ονομάζουμε αλλιώς. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν μέσα στην  κοινωνία, να γίνουν αποδεκτά, να μπορέσουν με τα όποια προβλήματα έχουν να προσφέρουν» καθώς όπως υπογράμμισε «τα παιδιά μας δεν έχουν μόνο  προβλήματα, έχουν και πάρα πολλά ταλέντα και αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στην τοπική κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.