Ο ΔΑΔΑΑ αγκαλιαζει τη μουσικοθεραπεια μεσα απο το προγραμμα Musicfulness

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποίησε μαζί με συλλόγους από άλλες δύο χώρες παρουσίασε ο Σύλλογος στην Κομοτηνή

Συνεχίζει το μεγάλο του ταξίδι ο Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger (ΔΑΔΑΑ), ο οποίος ενισχύει τις δράσεις του μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα Musicfulness, μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν ομάδες μουσικοθεραπείας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 28 Αυγούστου, από τα μέλη του Συλλόγου.

Προσπάθεια να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα

Όπως τόνισε ο Γραμματέας του ΔΑΔΑΑ κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Συλλόγου, ο οποίος προσπαθεί σταθερά να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στους ωφελούμενούς του.

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκε το Musicfulness μέσω του Erasmus+, το οποίο έχει να κάνει με τη μουσικοθεραπεία, το οποίο ήταν το τρίτο πρόγραμμα που εφάρμοσε ο Σύλλογος.

Τα δύο πρώτα είχαν μεγάλη επιτυχία, με το πρώτο, με τίτλο «Προσωποκεντρικός σχεδιασμό στον αυτισμό» θα προταθεί ως καλή πρακτική και υπάρχει και η πιθανότητα να ενταχθεί στις καλές πρακτικές του Υπουργείου, ενώ με το δεύτερο πρόγραμμα στελέχη του Συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα «τρέχουν» ακόμα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όσο για το Musicfulness, δημιούργησαν μια ομάδα γυναικών με υπεύθυνη την μουσικό – μουσικοθεραπεύτρια κ. Γιώτα Κοσμίδου,  με σκοπό την μουσικοθεραπεία, με τα αποτελέσματα να είναι η ιστορία της Σόνια, ένα βίντεο κατά του bullying, και ένα τραγούδι από τους τρεις εταίρους, το Σύλλογο ΔΑΔΑΑ, τον Fundacion Citta di Roma από την Σαραγόσα της Ισπανίας και το Andirivieni από το Τορίνο της Ιταλίας.

Μέσω του προγράμματος, οι εταίροι δούλεψαν με ετερογενείς ομάδες γυναικών. Στην Ισπανία δούλεψαν με γυναίκες που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, στην Ιταλία με ομάδα γυναικών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και στην Κομοτηνή με μητέρες ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, που παράλληλα δημιούργησαν το βίντεο για το bullying και το τραγούδι.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο Σύλλογος, τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, έχουν πολλαπλά οφέλη για το Σύλλογο, φέρνοντας κατ’ αρχήν πόρους στο σύλλογο για τις δράσεις, αλλά και απόκτηση εμπειρίας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τις επόμενες δράσεις τους.

Για παράδειγμα η μουσικοθεραπεία, που ανέπτυξαν με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Κυριακή, θα συνεχιστεί το χειμώνα, με το Σύλλογο να προσπαθεί να συγκροτήσει ομάδα ενηλίκων για αυτό.

Σημαντική βοήθεια η μουσικοθεραπεία

Την χαρά της γιατί μπόρεσε να συνεργαστεί με τον Σύλλογο με τις μητέρες με άτομα με αυτισμό, εξέφρασε η κ. Κοσμίδου.

«Κάναμε πολλά με τις μαμάδες, τις χαλαρώσαμε, είπαμε ιστορίες σύμφωνα με ειδικούς ήχους της μουσικής, και φτιάξαμε το μουσικό παραμύθι» τόνισε.

Σκοπός τους είναι να διευρύνουν τους ορίζοντες με τα παιδιά του συλλόγου, μιας και υπάρχουν και ενήλικοι που έχουν κλειστεί πολύ στον εαυτό τους, οπότε η μουσική, που είναι μια γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι, μπόρεσε να βγάλει τους ωφελούμενος κάπως από τον εαυτό τους.

Η μουσικοθεραπεία ασχολείται και με το σώμα, μέσω της μουσικοκινητικής, βοηθά και τη φαντασία και το πνεύμα. Η κ. Κοσμίδου, έχοντας δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια με παιδιά με αυτισμό και γενικότερα με ΑμεΑ, έχει δει σημαντική πρόοδο σε αυτό τον τομέα, χαρακτηρίζοντας την μουσικοθεραπεία μια σύγχρονη ιατρική μέθοδο, η οποία όμως έχει μεγάλο παρελθόν, μιας και ο Πυθαγόρας θεράπευε ασθενείς με ψυχικά νοσήματα με τη μουσική, ενώ η μουσικοθεραπεία πλέον συνταγογραφείται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

Πάντα παρών ο Σύλλογος

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Λαφτσής ευχαρίστησε τόσο τον κ. Αναστασόπουλο, όσο και την κ. Κοσμίδου για την προσπάθεια που έκαναν για το πρόγραμμα και για τους ωφελούμενους του ΔΑΔΑΑ. «Είμαστε εδώ, είμαστε δυνατοί, θέλουμε να γίνουμε περισσότερα μέλη και να κάνουμε δυνατότερη τη φωνή μας και να βοηθήσουμε παιδιά και γονείς» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.