Ο «χορος» των προσφυγων αφηνει γειτονιες και οικισμους στο σκοταδι

Στον «πάγο» επί εξάμηνο ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού

Με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη για το 2015 αποκατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού στις γειτονιές της Κομοτηνής και σε οικισμούς, στα σημεία όπου έχουν εντοπιστεί ανεπάρκειες και προβλήματα. Οι εν λόγω ευρείας έκτασης εργασίες σχεδιαζόταν από τη δημοτική αρχή να ξεκινήσουν στα μέσα της περασμένης άνοιξης, αφού θα είχε ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την «προμήθεια λαμπτήρων οδοφωτισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων, φωτιστικών σωμάτων, υλικών οδοφωτισμού και εν γένει ηλεκτρολογικού υλικού έτους 2015». Ωστόσο, ο «χορός» των προσφυγών επί του ανοικτού διαγωνισμού, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο προμηθευτής του ηλεκτρολογικού υλικού, έχει «μπλοκάρει» τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση του οδοφωτισμού, αφήνοντας στο σκοτάδι πολλές γειτονιές της πόλης και οικισμούς. Για την αντιμετώπιση των πιο άμεσων και επιτακτικών προβλημάτων, η δημοτική αρχή, μετά από σχετική έγκριση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της προμήθειας 1.100 λαμπτήρων οδοφωτισμού, με δαπάνη της τάξεως των 15.000 ευρώ. Η προμήθεια αυτή, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις εκτεταμένες ανάγκες που καταγράφονται στα όρια του δήμου μας. Απόδειξη αυτού είναι ότι καθημερινά, καθ’ όλο το διάστημα του τελευταίου 6μήνου, οι αιτήσεις και τα παράπονα δημοτών, που έχουν να κάνουν με προβλήματα στον οδοφωτισμό, κατακλύζουν τη «γραμμή του δημότη». 

Απόφαση της Αποκεντρωμένης δίνει νέα παράταση στην εμπλοκή

Δυστυχώς, όμως, για ένα διάστημα δύο μηνών τουλάχιστον, αυτές οι αιτήσεις και τα παράπονα των συνδημοτών μας δεν πρόκειται να βρουν ανταπόκριση. Και τούτο, διότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, με απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, δίνει νέα παράταση στην εμπλοκή με τις ενστάσεις. Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υπόψιν της οποίας ετέθη η προσφυγή της ομορρύθμου εταιρίας «Μ.Μιχαηλίδου και Σία ΟΕ» κατά της υπ.αρ.107/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Κομοτηνής, έκρινε μερικώς άκυρη την ως άνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152. 

Μερικώς αποδεκτή η προσφυγή της εταιρίας «Μ.Μιχαηλίδου και Σία ΟΕ»

Στην προσφυγή της η εταιρία «Μ.Μιχαηλίδου και Σία ΟΕ» επικαλούταν έξι σημεία ακυρότητας της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, εκ των οποίων τα πέντε πρώτα αφορούσαν σε ανεπάρκειες των δικαιολογητικών, που είχαν καταθέσει δύο άλλες εταιρίες, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, οι «Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε» και «ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε». Για τα συγκεκριμένα σημεία της προσφυγής, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν απορριπτική. Το έκτο σημείο, ωστόσο, το οποίο αφορούσε στο γεγονός ότι η εταιρία «Μ.Μιχαηλίδου και Σία Ο.Ε.» αποκλείστηκε από τη συνέχεια του διαγωνισμού, λόγω μη προβλεπόμενης εγγυητικής επιστολής, έτυχε της θετικής κρίσεως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έγινε αποδεκτό ως λόγος ακύρωσης της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής

Το λόγο τώρα έχει η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152, στην οποία αναμένεται να προσφύγει ο δήμος, η οποία όμως δεν αναμένεται να έχει αποφανθεί επί του θέματος πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές του Οκτωβρίου. Κατόπιν της έκδοσης απόφασης από την Ειδική Επιτροπή της Αποκεντρωμένης και ανάλογα με το περιεχόμενο αυτής, θα διενεργηθεί η επόμενη φάση του διαγωνισμού για το ηλεκτρολογικό υλικό, που είναι το άνοιγμα των προσφορών που έχουν καταθέσει οι εταιρίες-υποψήφιοι ανάδοχοι. Θυμίζουμε ότι το προϋπολογιζόμενο ύψος της προμήθειας είναι περίπου 120.000 ευρώ και ο ανάδοχος θα προκύψει με βάση τη χαμηλότερη προσφορά. Μετά από την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι σε θέση να παραλάβουν το ηλεκτρολογικό υλικό και να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων, που εντοπίζονται στην πόλη και στους οικισμούς. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.