Ο «Χαρτης Τρωτοτητας» της Νυμφαιας

Τα ζητήματα που χρήζουν παρέμβασης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στη Νυμφαία στην μελέτη που παραδόθηκε στο Δήμο Κομοτηνής

Τον «χάρτη τρωτότητας» για τη Νυμφαία, τα σημεία δηλαδή που χρήζουν παρέμβασης ώστε να αποφεύγονται αλλά και να περιορίζονται ταχύτερα οι πυρκαγιές στο άλσος παρέδωσαν στον Δήμο Κομοτηνής, την Πέμπτη 12 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα safe Town που διοργανώθηκε στην περιοχή μας για περίπου ένα μήνα από την οργάνωση System & G, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παράδοσης οχήματος για τις ανάγκες του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος 15 νέοι από την Ουκρανία και την Σλοβακία, μαζί με τοπικούς εθελοντές, πραγματοποίησαν εκπαιδεύσεις από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρθουν στο έργο της προστασίας των δασικών περιοχών, ενώ πραγματοποίησαν και βάρδιες στο Παρατηρητήριο που χρησιμοποιεί για τις πυρκαγιές ο Ερυθρός Σταυρός.

Όλη αυτή την εμπειρία, υπό την καθοδήγηση του Δασοπόνου κ. Γιώργου Κτενά, την κατεύθυναν στην προσπάθεια να δημιουργήσουν τον χάρτη τρωτότητας. Δηλαδή έναν χάρτη που αποτυπώνει τα προβλήματα που υπάρχουν και χρειάζονται παρεμβάσεων, ο οποίος και παραδόθηκε στο Δήμο Κομοτηνής.

Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι λίγο πολύ γνωστά (όπως τα απορρίμματα αλλά και η κάλυψη των πεύκων) και άλλα λιγότερο, όπως το πρόβλημα που αποτελεί η πυκνή βλάστηση στα ρέματα, αλλά και η πυκνότητα της οροφής του δάσους.

Από την επίσκεψή τους στο άλσος της Νυμφαίας

Παράγοντες που έρχονται από τη φύση

Για την καταγραφή των κινδύνων, σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε κατά την εκδήλωση από τον κ. Κτενά, ακολούθησαν την καταγραφή των συνθηκών που ενσωματώνουν κινδύνους σε συνδυασμό με την έκθεση ανθρώπων, δραστηριοτήτων και υποδομών στις αντίστοιχες απειλές- επικινδυνότητες.

Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, εξήγησε ο Δασοπόνος, αφορά όλες τις ενέργειες που γίνονται πριν από την έναρξη μιας πυρκαγιάς με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας έναρξης / εξάπλωσης της.

Στόχος είναι η μείωση των επιπτώσεων και ζημιών στο φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και η ύπαρξη ενός μηχανισμού ικανού να εντοπίσει γρήγορα κάθε νέα πυρκαγιά, αποστέλλοντας τις απαιτούμενες δυνάμεις για άμεση καταστολή της.

Η μελέτη εντοπίζει τους άμεσους και τους έμμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Δάσος. Αυτοί είναι η σύνθεση του πυκνού θόλου του δάσους, με πολλά πυκνά κλαδιά που έχουν ως αποτέλεσμα τα κατώτερα κλαδιά να έχουν ξεραθεί.

Την ίδια ώρα η πυκνή βλάστηση σε πλαγιές και ρέματα, δυσχεραίνει την μετάβαση στα εν λόγω σημεία, ενώ υπάρχει σχετικά μικρή υγρασία, ιδιαίτερα κατά την ξηροθερμική περίοδο των πυρκαγιών, ενώ στο έδαφος εντοπίζεται ο κίνδυνος από τη μεγάλη ποσότητα ξηροτάπητα (χόρτα, πευκοβελόνες, σπασμένα κλαδιά, κουκουνάρες). Ο κ. Κτενάς μάλιστα παρατήρησε πως υπάρχουν σημεία όπου τα δέντρα έχουν «γείρει» επάνω από τις διαδρομές εντός του δάσους.

Την ίδια ώρα παρατήρησαν έντονη προσβολή του δάσους από την συσσώρευση σε αυτό εντόμων που μετοικίζουν από τις γειτνιάζουσες γεωργικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα πολλά ξηρά δέντρα τα οποία αποτελούν εύφλεκτη καύσιμη ύλη.

Από την επίσκεψη στην Πυροσβεστική

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί ανθρώπινοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το δάσος, και αυξάνουν τους κινδύνους για αυτό.

Ένας είναι η ύπαρξη πλησίον του άλσους πεδίου βολής, για το οποίο θα πρέπει να υπάρχουν αυξημένα μέτρα όταν χρησιμοποιείται τόσο στο ίδιο όσο και στο άλσος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Επίσης ένας παράγοντας είναι η αυξημένη κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων για αναψυχή και άθληση, που έχει ως αποτέλεσμα την ρύπανση κυρίως περιμετρικά του δρόμου, αλλά όχι μόνο. Και τούτο διότι στην έκθεση εντοπίζεται αυξημένη ρύπανση στερεών αποβλήτων σε δύσβατα σημεία (σκουπίδια, μπάζα κλπ), τα οποία και δεν είναι εύκολο να καθαριστούν, και δεν φαίνονται άμεσα.

Τέλος ένας παράγοντας που εντοπίστηκε ακόμα είναι η μελισσοκομία, μιας και βρήκαν πολλά μελίσσια υπερβολικά κοντά στο δάσος, που έχει σαν αποτέλεσμα να αποτελούν τρωτό σημείο στην προστασία του.

Η έκθεση αυτή παραδόθηκε στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, που φαίνεται πως το χειμώνα θα πρέπει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να αναλάβει δράση για το άλσος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.