Ο Baudelaire συναντα τον Andre Breton

Στον 2ο Μαραθώνιο ανάγνωσης Γαλλόφωνων Κειμένων που διοργανώνει η Ομάδα Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ - Διάκριση του ΔΠΘ στον διαγωνισμό Γαλλοφωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου με ποίημα αφιερωμένο στους πρόσφυγες

Τον 2ο Μαραθώνιο ανάγνωσης Γαλλόφωνων Κειμένων διοργανώνει την προσεχή Κυριακή, 20 Μαρτίου, στο Καφέ –Μπαρ «Οχτώ» , η Ομάδα Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης θα ακουστούν κείμενα γαλλόφωνων στοχαστών, συγγραφέων και ποιητών, στα γαλλικά και στα ελληνικά, που εστιάζουν στις βασικές αρχές της Γαλλοφωνίας δηλαδή την αλληλεγγύη, την ισότητα, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στην κουλτούρα και τον πολιτισμό του άλλου.
 
Ποιήματα του Baudelaire,  γαλλόφωνων υπερρεαλιστών, μιας και φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του Andre Breton, πρωτεργάτη του υπερρεαλιστικού κινήματος, και κείμενα διάφορων στοχαστών θα ακουστούν από μέλη αλλά και φίλους της ομάδας Γαλλοφωνίας του ΔΠΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, στις 19 του Μαρτίου.
 
Η Γαλλοφωνία έχει δύο βασικές έννοιες υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Στέφανος Γραβάνης μέλος της ομάδας Γαλλοφωνίας και διδάσκων στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ. «Η πρώτη και ουσιαστική είναι η γαλλική γλώσσα και η ομιλία της γλώσσας χωρίς να είναι κανείς Γάλλος και η δεύτερη είναι η πολιτική διάσταση αυτής μέσω του οργανισμού Γαλλοφωνίας   “Organisme Internationale de la Francophonie”. Στον οργανισμό αυτό συμμετέχουν διάφορες χώρες από όλες τις ηπείρους με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα μεταξύ τους  όπως οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό, ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έχοντας ως μέσο τη γαλλική γλώσσα» επεσήμανε ο ίδιος.
 
Η διεύρυνση της γαλλόφωνης κουλτούρας στην φοιτητιώσα και όχι μόνο νεολαία της Κομοτηνής, αποτελεί και στόχο της ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία έχει ξεκινήσει την λειτουργίας της εδώ και περίπου τρία χρόνια, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 40 μέλη κυρίως φοιτητές. 

Εορτασμών συνέχεια την Τετάρτη με βραδιά γαλλόφωνης μουσικής

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρα Γαλλοφωνίας θα συνεχιστεί και την προσεχή Τετάρτη, με μία βραδιά γαλλόφωνης μουσικής, επίσης στο Καφέ – μπαρ «Οχτώ», ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Γραβάνης στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται μία εκδήλωση προβολής γαλλόφωνων ταινιών, καθώς «ο γαλλόφωνος κινηματογράφος προσφέρει πολύ “τροφή” για σκέψη και προβληματισμό», ενώ βασικός στόχος της ομάδας είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της ώστε μέσα από την εκμάθηση γαλλικών ακαδημαϊκών σκοπών «να αναπτυχθεί η κριτική μας σκέψη και οι πολιτιστικοί μας ορίζοντες, για τους οποίους δεν αρκεί η στείρα διδασκαλία των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων ή η ανάπτυξη του προφορικού λόγου». 

Βραβείο ποιήματος στον διαγωνισμό Ελληνικής Γαλλοφωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Η σημερινή όμως ημέρα, για την ομάδα Γαλλοφωνίας του ΔΠΘ είναι ιδιαίτερα σημαντική και για έναν ακόμα λόγο, καθώς η κ. Βαλεντίνα Μπεχλιβάνου, φοιτήτρια του Α’ έτους και μέλος της ομάδας, αναμένεται να βραβευτεί με το βραβείο ποίησης από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η κ. Μπεχλιβάνου συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ελληνικής Γαλλοφωνίας που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο και απευθύνεται τόσο στην πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια αλλά και τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ένα ποίημα αφιερωμένο στους πρόσφυγες.
 
«Εμείς συμμετείχαμε ως Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ένα ποίημα, βάση του οποίου αποτελεί η σουρεαλιστική τεχνοτροπία ή η αυτόματη γραφή, μέσω των οποίων θελήσαμε να αναδείξουμε το θέμα του προσφυγικού μέσα από τα μάτια ενός νεαρού Έλληνα ή μιας νεαρής Ελληνίδας» επεσήμανε ο κ. Γραβάνης για να επισημάνει την μεγάλη σημασία της εν λόγω διάκρισης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.