Ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος τελεσε τον Αγιασμο για τη νεα Σχολικη Χρονια στην Κομοτηνη

Στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Άξιον Εστίν»

Με κάθε επισημότητα τελέστηκε ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη του νέου Σχολικού Έτους στην Κομοτηνή το πρωί της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Άξιον Εστίν», με την παρουσία αντιπροσωπειών εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Πολιτικών, Πολιτειακών και Στρατιωτικών Αρχών και πλήθους λαού.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Μακαριώτατος μίλησε στα παιδιά και ευχήθηκε να προκόψουν όχι μόνον στην θύραθεν παιδεία, αλλά και στην κατά Θεόν σοφία στη ζωή τους.

Η πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, τόνισε, είναι ημέρα έναρξης των μαθημάτων, αλλά συγχρόνων και αναμόχλευσης στις καρδιές των γονέων για το τι σκέφτονται και θέλουν για τα παιδιά τους.

«Τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας» σημείωσε, όμως πρέπει να έχουν κατεύθυνση, ανέφερε, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των υδάτων που πηγάζουν από τα βουνά. Τα νερά αυτά είναι γόνιμα αλλά μπορεί και να είναι καταστρεπτικά. Αν τα ορμητικά νερά, όπως ο ενθουσιασμός των παιδιών, αφεθούν ελεύθερα, ούτε γόνιμο χώμα δημιουργούν ούτε καρπούς σπέρνουν. Για αυτό και δημιουργείται μια υποχρέωση των μεγαλύτερων, να δημιουργήσουν ποτάμια και ρυάκια, ώστε αυτή την ορμή των νερών, να την κάνουν γόνιμη και να δώσει καρπούς.

Κάτι ανάλογο γίνεται με τις καρδιές των παιδιών, όπου ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι μεγάλος, πρέπει όμως, όχι με καταναγκασμό και βία, αλλά με αγάπη, να δημιουργούμε ρυάκια και κανάλια ώστε ο ενθουσιασμός αυτός να γίνει πηγή μόνιμων καρπών.

Περισσότερο νόημα απέκτησε ο φετινός Αγιασμός

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, με πρόσκληση του οποίου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στην Κομοτηνή, αναφέρθηκε στην προσφώνησή του στην παρουσία του στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, όταν οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους, που αποτελούν την ελπίδα αυτού του τόπου, ώστε να τον φτιάξουν καλύτερο από εμάς.

Γνωρίζοντας πόσο ο Μακαριώτατος αγαπά όλους τους πιστούς, αλλά περισσότερο τους νέους, αγωνιώντας για το παρόν και το μέλλον τους όπως όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, διαβεβαίωσε τους μαθητές πως θα είναι πάντα δίπλα τους, με διάκριση αλλά και προσευχητικά, για να τους στηρίζουν στο σπουδαίο αγώνα που δίνουν στη ζωή τους. «Σήμερα αυτός ο Αγιασμός αποκτά περισσότερο νόημα, γιατί γίνεται ενώπιον της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστίν, που μας έκανε την τιμή να έρθει στο σπίτι μας, στην πόλη μας και να μας αγιάσει όλους» ανέφερε.

Το σχολείο οδηγεί στα μονοπάτια της γνώσης

Στο μήνυμά της η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Μαίρη Κοσμίδου τόνισε πως η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με το πρώτο κουδούνι να μας βρίσκει ευτυχώς πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της εκτόνωσής της υγειονομικής κατάστασης.

Αυτό έκανε δυνατό να πραγματοποιηθεί και ο ιστορικός, όπως τον χαρακτήρισε, Αγιασμός, γράφοντας αυτή τη σελίδα του βιβλίου της ιστορίας του τόπου.

Το σχολείο, τόνισε προς τους μαθητές, θα τους οδηγήσει στα μονοπάτια της γνώσης, θα τους στηρίξει και θα τους εμπνεύσει ώστε να αποκτήσουν υπευθυνότητα, σεβασμό προς τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους, συνεργασίας, αλληλεγγύης και αγάπης, ενώ η εκκλησία και ο Σεβασμιώτατος θα είναι πάντα κοντά τους.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος δέχτηκε αναμνηστικά δώρα από τα σχολεία της πόλεως.

Τέλος ο Μακαριώτατος και όλος ο Κλήρος και ο Λαός της Μητρόπολης προέπεμψαν σε κλίμα βαθείας συγκίνησης την Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστίν», τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητος, τους Πανοσιολογιωτάτους Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών και τους Σεβαστούς Πατέρες του Αγίου Όρους, με προορισμό το Άγιο Όρος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.