Ο Αντιπρυτανης Οικονομικων Φ.Μαρης για την υποχρηματοδοτηση του ΔΠΘ και τα νεα σχεδια του Υπουργειου Παιδειας

«Αναπτυσσόμαστε αλλά σε επίπεδο οικονομικό, δεν παίρνουμε ανάσα»

«Η ύπαρξη ενός μάνατζερ δεν θα μπορέσει να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα»

Στο ζήτημα της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων και δη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ κ. Φώτιος Μάρης.

Σε συνέχεια της απόφασης της Συγκλήτου επί του τακτικού προϋπολογισμού του ΔΠΘ για το 2022 που περιελάμβανε τακτική χρηματοδότηση της τάξεως των 5.350.000 ευρώ δημιουργώντας ανησυχίες για την επαρκή κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του, αλλά και της απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Πρυτάνεων από την Υπουργό Παιδείας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των ελληνικών ΑΕΙ δεν είναι καινούργιο ούτε άγνωστο αν σκεφτεί κανείς ότι προ δεκαετίας  η χρηματοδότηση του Δημοκριτείου έφτανε τα 16 εκατομμύρια. «Τα χρόνια αυτά της κρίσης, οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και εμείς, προσπαθήσαμε με ανταγωνιστικά προγράμματα να μπορέσουμε να καλύψουμε όποια κομμάτια μπορούσαμε, γιατί δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλα. Έτσι δεν αναστείλαμε καμία δράση μας, έχουμε το σύνολο των κτιρίων μας και των εγκαταστάσεών μας σε λειτουργία, ενσωματώνουμε καινούργια, άρα στην ουσία συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, αλλά δεν μπορούμε στο κομμάτι των λειτουργικών δαπανών να πάρουμε μια βαθιά ανάσα» ανέφερε εξηγώντας πως η Σύγκλητος του ΔΠΘ κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος κατέγραψε ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην έκτακτη χρηματοδότηση με βάση την οποία το ΔΠΘ αναμένεται να λάβει το ποσό 1.157.488 ευρώ, το οποίο όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιπρύτανης θα κατανεμηθεί σε δύο κομμάτια. Το πρώτο 50% θα κατατεθεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΔΠΘ, ενώ το υπόλοιπο 50% αναμένεται να χρηματοδοτήσει το κομμάτι της βελτίωσης της φύλαξης και της ασφάλειας των κτιριακών του εγκαταστάσεων, με τον κ. Μάρη να επισημαίνει ότι λόγω της χρονικής καθυστέρησης με την οποία δίνεται αυτή η χρηματοδότηση υπάρχει και η δυνατότητα της «μεταφοράς» του ποσού στο ’22.

Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση έρχεται σε μία επιβαρυμένη οικονομικά χρονιά και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η οποία αντιμετωπίζει κοινά με τα νοικοκυριά ζητήματα, όπως οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος, θέρμανσης κ.ο.κ. Οι αυξήσεις αυτές σύμφωνα με τον ίδιο ξεπερνούν το 25%, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα του ΔΠΘ, το οποίο όπως και το σύνολο των ελληνικών ΑΕΙ, έχει να ανταπεξέλθει και στα αυξημένα, λόγω πανδημίας κόστη που απαιτεί η διαχείριση της πανδημίας.

Από την πανδημία προκύπτουν μια σειρά υποχρεώσεων που για το ΔΠΘ είναι καλυμμένες έως και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, με την συνέχειά τους να αποτελεί και θέμα συζήτησης μεταξύ διοικήσεων και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στο Λαύριο.

«Η ύπαρξη ενός μάνατζερ εύκολη λύση στα υφιστάμενα προβλήματα»

Ερωτηθείς σχετικά με το υπό εξεργασία σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού κ.Άγγελου Συρίγου, την τοποθέτηση οικονομικού «μάνατζερ» στα ΑΕΙ ο κ. Μάρης εξέφρασε τον προβληματισμό του, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το Υπουργείο δεν έχει ενημερώσει ακόμα την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Αρχικά νομίζω ότι η συζήτηση για τη διοικητική οργάνωση των πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να γίνει αποσπασματικά. Κανένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα τα οποία έχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο με μια πράξη ή με μια απόφαση. Άρα προφανώς και η ύπαρξη ή μη ενός μάνατζερ που θα έχει αρμοδιότητες τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμα, ενδεχομένως πολύ κοντά στις αρμοδιότητες που είχε παλιά ο Γενικός Γραμματέας, σίγουρα δεν θα μπορέσει να απαντήσει στο ερώτημα και τα προβλήματα τα οποία έχουμε».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «εύκολη λύση» στα υφιστάμενα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλήματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο εφόσον υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς του Υπουργείου θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση ούτως ώστε να ακουστεί και η άποψη των πανεπιστημίων.

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ την διαφωνία του και στην επιλογή διορισμού εξωτερικού του πανεπιστημίου στελέχους, που όπως εξήγησε θα δίνει «αναφορά κάπου αλλού» τονίζοντας πως «η άποψή μου είναι ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το ακαδημαϊκό ήθος και το πνεύμα και σίγουρα δεν είναι μια κίνηση που ενισχύει την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία ενός πανεπιστημίου, για τα οποία όλοι αγωνίζονται και είναι περήφανοι».

«Δεν γίνεται να θεωρούμε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι η αιχμή του δόρατος σε οποιαδήποτε προσπάθεια για καινοτομία και αριστεία, και από την άλλη πλευρά να θέτουμε απροκάλυπτα θέματα τα οποία υπονοούν ότι ίσως και κάτι δεν γίνεται καλά»

«Άρα προσωπικά θα ήθελα πρώτα να το συζητήσουμε, να το δω γραμμένο, και την επόμενη μέρα να τα ξαναπούμε» σημείωσε για να υπογραμμίσει πως «αν ο στόχος είναι να υπάρχει ένας ακόμα ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεί πολιτική επιλογή ας γίνει. Προσωπικά έχω μάθει να σέβομαι τις πολιτικές επιλογές, ωστόσο έχουμε ήδη τόσους πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που ξεπερνάνε τους 20 και κατά την άποψή μου το να έχουμε και έναν ακόμα δεν έχει να προσθέσει και τίποτα καινούργιο». «Άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται οι πιστώσεις, μιας και σχεδόν όλα θα είναι συγχρηματοδοτούμενα και το πλαίσιο χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνει περιθώρια σε καμιά άλλη “κακή πρακτική”. Όποια συζήτηση σε αυτή την κατεύθυνση στην ουσία δεν βοηθάει στην ανάκτηση αξιοπιστίας από το οποιοδήποτε ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν μπορούμε για παράδειγμα από τη μια πλευρά να θεωρούμε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι η αιχμή του δόρατος της χώρας σε οποιαδήποτε προσπάθεια για την καινοτομία και την αριστεία, και από την άλλη πλευρά να θέτουμε απροκάλυπτα θέματα τα οποία δεν λένε, αλλά υπονοούν ότι ίσως και κάτι δεν γίνεται καλά» κατέληξε.

Ο κορωνοϊός και οι αυξήσεις σε ενέργεια και «πρώτες ύλες» εμπόδιο στην εξέλιξη των έργων

Ο κ. Μάρης ερωτηθείς σχετικά και με την πορεία των έργων που βρίσκονται εν εξελίξει στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής για την στέγαση τμημάτων της ΣΚΑΣ έκανε λόγο για καθυστερήσεις της τάξεως των 6 μηνών. Ο κορωνοϊός αλλά και η εκτόξευση του κόστους των υλικών, της ενέργειας κ.ο.κ. έχουν δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια, με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας. «Συνεχίζουμε δίχως να ανησυχούμε σε καμία περίπτωση, καθώς προχωράμε με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και με ροή χρηματοδότησης ικανή να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων» ανέφερε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο έργο δημοπράτησης της Παλιάς Νομικής κάνοντας λόγο για σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς των εταιρειών, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη για την πολυλειτουργική εγκατάσταση του ΤΕΦΑΑ.

«Όταν δοθεί στη δημοσιότητα νομίζω ότι όχι μόνο εμείς σαν κοινότητα, αλλά και η ίδια η κοινωνία της Ροδόπης και της Θράκης θα δει πραγματικά να σχεδιάζεται και σιγά σιγά να ξεκινάει η υλοποίηση μιας εγκατάστασης την οποία θα τη χαρούν όλοι» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο που αφορά στα μονοπάτια της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνής για το οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.