Ο Αγιος Νικολαος

Το μήνυμα της Κυριακής

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

«Μύροις, παροικήσας αισθητώς, μύρον αληθώς ανεδείχθης Πάτερ Νικόλαε και μυρίζεις τα σύμπαντα» είναι τα λόγια του υμνογράφου της Εκκλησίας. Όσοι ύμνοι καιαν αφιερωθούν προς τον εορταζόμενον μέγα Ιεράρχη, τον επίσκοπο των Μύρων της Λυκίας, τον Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό, δεν θαήταν ικανοί ναυμνήσουν δεόντως τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα. Διότι πρόκειται περί φυσιογνωμίας, η οποία ιδιαιτέρως διαλάμπει στο πνευματικό στερέωμα. Άνθρωπε του Θεού τον ονομάζει ουμνογράφος της Εκκλησίας μας.

Η Εκκλησία μεταξύ των άλλων ύμνων προς τον σήμερα εορταζόμενο Άγιο, προσφέρει εις αυτόν μία υμνολογική ανθοδέσμη, ηοποία είναι γνωστή ως τοκατ΄ εξοχήν τροπάριο του Αγίου Νικολάου. Ηανθοδέσμη αυτή εμφανίζει μία προς μία τις αρετές τουΑγίου και τον παρουσιάζει ως μιαολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα.

Και είναι επίκαιρο να απολαύσουμε καιεμείς σήμερα την ευωδία εκάστου από ταάνθη, ταοποία την αποτελούν. «Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξέ σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια· δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει ταυψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια».

Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι τον άνθρωπο βαρύνουν ορισμένα καθήκοντα, των οποίων η τήρηση επιβάλλεται, για να ζει πάντοτε με συνέπεια προς τις υποχρεώσεις του. Τα καθήκοντα αυτά διακρίνονται συνήθως σε καθήκοντα προς τον Θεό, προς τον πλησίον και προς τον εαυτό μας.

Εν σχέσει με τα καθήκοντα προς τον Θεό, τον παρουσιάζει ως «κανόνα πίστεως», ως άνθρωπο δηλαδή οοποίος υποδειγματικά πιστεύει στον Θεό και είναι αξιομίμητος, γιατί η πίστη είναι το κίνητρο της ζωής του. Ως προς τα καθήκοντα προς τον πλησίον τον παρουσιάζει αφενός μεν άνθρωπο πράο και «εικόνα πραότητος», αφετέρου δε πλήρη στοργής και αγάπης, ως προς τον εαυτό του «τύπο ταπεινώσεως».

Είναι πολύ ωφέλιμο ναεμπνευστούμε από το παράδειγμά του και να γνωρίσουμε αυτές τις τρεις πλευρές των καθηκόντων μας και να θελήσουμε να τα θέσουμε σεεφαρμογή καιεκτέλεση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.