Ο 15χρονος Καβαλιωτης Δημητρης Χατζης, ο νεοτερος κατασκευαστης ρομποτικου ανθρωποειδους στον κοσμο

Για τη μεγάλη επιτυχία του 15χρονου Καβαλιώτη, μαθητή της Α’ Λυκείου Δημήτρη Χατζή διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος μέσα από την κατασκευή ενός ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις, εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή κατάφερε να συμπεριλάβει τον εαυτό του στην ομάδα των έξι κατασκευαστών ρομποτικού ανθρωποειδούς με τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλο τον κόσμο.
 
Ο 15χρονος Δημήτρης μέσα σε έναν χρόνο συστηματικής και καθημερινής ενασχόλησης, 475 εκτυπωμένα κομμάτια, περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλαστικού ABS (πρώτη ύλη) και πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού κατάφερε να αναδειχθεί στο νεότερο μέλος της εξαμελούς ομάδας κατασκευαστών «InMoov», όπως είναι η επίσημη επιστημονική ονομασία του ρομπότ, αλλά και να συμπεριλάβει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και την Ελλάδα σε μια διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης.
 
Στην ομάδα των κατασκευών «InMoov» συμμετέχουν μέχρι σήμερα ένας Γάλλος γλύπτης και designer ο Gael Langevin, ο οποίος το 2012 δημιούργησε το πρώτο ρομποτικό ανθρωποειδές δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά από ποικίλα projects), δυο Ρώσοι, ένας Ιταλός, ένας Γερμανός και πλέον ένας Έλληνας.
 
Το «InMoov» είναι ένα project, που έχοντας σαν κεντρική ιδέα τις έννοιες του sharing και community, έδωσε και δίνει τη δυνατότητα να αναπαραχθούν με βάση αυτό, αμέτρητα έργα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, έχει οδηγήσει στην δημιουργία του συγκεκριμένου ρομπότ με ύψος 1,85μ. που αποτελείται από 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, xbox kinect και είναι φτιαγμένο με πάνω από 10 κιλά φυσικού ABS. Μπορεί να μιμηθεί άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, λόγω των ανεξάρτητων κινήσεων που υποστηρίζει και να επικοινωνήσει στην αγγλική γλώσσα με τον κατασκευαστή του ανάλογα με τον προγραμματισμό που του έχει γίνει.
 
Ο 15χρονος Καβαλιώτης στις αρχές του Οκτώβρη συμμετείχε μάλιστα κατόπιν πρόσκλησης του κατασκευαστή του «InMoov» Gael Langevin στην Διεθνή Έκθεση Maker Faire Berlin 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με την οικονομική υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καβάλας και γύρισε στην πόλη του έχοντας στις αποσκευές του αυτή τη μεγάλη διάκριση, η οποία του εξασφάλισε και το πρώτο βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο 6ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που διοργανώθηκε στο Καβάλα.
 
Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Δημήτρη που αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα «λαμπρού» ελληνικού μυαλού!
 
Ας ευχηθούμε ότι δεν θα είναι ωστόσο ένα ακόμα εξ αυτών που «μεταναστεύουν» στο εξωτερικό προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος! 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.