Νυχτα αγωνιας για τους κατοικους της Φλωρινας

Λόγω ισχυρού σεισμού

Αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τη Λάρισα, όπως επίσης στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία ο χθεσινοβραδινός σεισμός στη Φλώρινα, που είχε μικρό εστιακό βάθος και προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και αρκετές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε μέγεθος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το ινστιτούτο γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ έδωσε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται μόλις 2 χιλιόμετρα από την κεντρική πλατεία, προς τη συνοικία «Σίμος Ιωαννίδης».

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί τη νύχτα, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το πρωί.

Οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους κι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στους δρόμους ή σε σπίτια φίλων και συγγενών έξω από την πόλη.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία της Πυροσβεστικής, που τέθηκε σε επιφυλακή, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί ατόμων.

Zημιές έγιναν τουλάχιστον στο εσωτερικό σπιτιών, σε μπαλκόνια διαμερισμάτων και οχήματα. Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου δήλωσε τη νύχτα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Εν αναμονή των ελέγχων – Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Κλιμάκια μηχανικών των τοπικών αρχών θα κάνουν ελέγχους και θα καταγράψουν τις όποιες ζημιές στην περιφερειακή κοινότητα.

Για προληπτικούς λόγους οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, μετά την σχετική απόφαση των δημάρχων Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, Αμυνταίου, Άνθιμου Μπιτάκη και Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη.

Ο τελευταίος σημείωσε σε δηλώσεις του πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις.

Παρακολούθηση για τα πρώτα 24ωρα

Σεισμολόγοι αναφέρουν στις πρώτες εκτιμήσεις τους πως η μετασεισμική δραστηριότητα κρίνεται ομαλή. «Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας, ενώ η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν.

Την πρόβλεψη ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως οι δονήσεις γίνονται ιδιαίτερα αισθητές επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.