Νυχτα αγωνιας απο τον «πυρινο εφιαλτη» εζησε η Σαμοθρακη

Μεγάλη επιχείρηση με τη συνδρομή του στρατού για τον έλεγχο της πυρκαγιάς

«Συναγερμός» στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας σήμανε γύρω στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασώδη περιοχή ανάμεσα στην Παλαιάπολη και στην Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης. Οι ισχυροί άνεμοι, που έπνεαν στην περιοχή, ευνοούσαν την γρήγορη επέκταση του πύρινου μετώπου και ο κίνδυνος να απειληθούν κατοικημένες περιοχές ήταν ορατός. Κατά τις πρώτες ώρες στη μάχη για τον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν με τα λιγοστά μέσα, που διέθεταν, το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού, ο δήμος και οι ίδιοι οι κάτοικοι, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν φορείς και υπηρεσίες από όλη την Περιφέρεια. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξέπλευσε το πλοίο ΣΑΟΣ, για να μεταφέρει στο νησί πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες,  εκσκαφείς, μπουλντόζες κ.α.,  προκειμένου να ριχτούν στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συνδρομή στην επιχείρηση κατάσβεσης είχε επίσης ο στρατός, ο οποίος διέθεσε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα.

Από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας δεν κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθούν οικισμοί, καθότι στην περιοχή όπου μαινόταν το μέτωπο της φωτιάς υπήρχαν μόνο διάσπαρτα κάποια σπίτια. Μετά από την ολονύκτια προσπάθεια, αποκλειστικά πεζοπόρων τμημάτων, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται ορατά γύρω στις 3.30-4 τα ξημερώματα, όταν η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Οι δυνάμεις, που λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση, εξακολουθούσαν φυσικά να βρίσκονται σε επιφυλακή και εγρήγορση, καθότι η ένταση των ανέμων παρέμενε μεγάλη, κατ’ επέκταση και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Με το πρώτο φώς της ημέρας, το πρωί της Πέμπτης, Στο έργο της κατάσβεσης, προς υποστήριξη των επίγειων μέσων, συνέδραμαν και 2 αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ, τα οποία έκαναν ρίψεις νερού σε δύσβατα σημεία, στα οποία μαίνονταν εστίες της πυρκαγιάς.


Το ακριτικό νησί του Θρακικού Πελάγους μπορεί να γλίτωσε από τα χειρότερα, υπό την έννοια ότι η πυρκαγιά δεν πήρε εφιαλτικές διαστάσεις και δεν απείλησε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες κατοίκων, ωστόσο από χθες το μεσημέρι ξεκίνησε η αποτίμηση της ζημιάς, που προκλήθηκε, η οποία προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Άγνωστα επίσης παραμένουν τα αίτια, που προκάλεσαν τον «πύρινο εφιάλτη» στους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού.

Δείκτης επικινδυνότητας 3 στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σήμερα

Δοθείσης ευκαιρίας να σημειωθεί ότι για σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς εξακολουθεί να είναι υψηλός σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στις περιοχές, όπου εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος συγκαταλέγεται και ένα τμήμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Για την ακρίβεια, στις περιοχές με δείκτη επικινδυνότητας 3 ανήκουν ο νομός Καβάλας και η Θάσος, ο νομός Ξάνθης στο μεγαλύτερο μέρος του και οι νομοί Ροδόπης και Έβρου στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.