Νεους, «επιταχυντες» προοδου της Κομοτηνης θελουν το Exagono και οι φορεις που συνεργαζονται με αυτο

Μεγάλη η προσέλευση στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του exagono και του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων

Να ανταλλάξουν ιδέες, προτάσεις αλλά και ευχές είχαν την ευκαιρία όσοι νέοι, αλλά και εκπρόσωποι φορέων, παρέστησαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του exagono Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Κομοτηνής, των εθελοντών του, του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής και της ΚοινΣΕπ «Θράκης Κίνητρο» το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως όλοι οι φορείς και αρχές της πόλης βρίσκονται κοντά στο Κέντρο και τις δράσεις του με πολλή αγάπη και πολύ ενθουσιασμό.

«Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, που έφερε ασθένειες σωματικές και πνευματικές, αισθανόμαστε χαρά γιατί νέοι έρχονται, αφήνοντας τις όποιες ασχολίες και τη διασκέδασή τους, για να διοχετεύσουν τον δυναμισμό τους στις δράσεις του Κέντρου» τόνισε.

«Η ορμή των νέων και η εμπειρία των παλιών, όταν συνδυάζονται, μπορούν να φέρουν πολλά αποτελέσματα» σημείωσε, ευχόμενος όλοι να εργαστούν με έργα φωτεινά και προόδου.

Επιταχυντές της πολύπλευρης ανάπτυξης της Κομοτηνής οι νέοι

Το Exagono είναι μικρό ακόμα, σημείωσε η υπεύθυνή του κ. Λουίζα Σαλτσίδου, έχοντας συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο ύπαρξης, και με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής προσπαθεί να υλοποιήσει τους σκοπούς του και να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Όλη τη χρονιά που μας πέρασε, σημείωσε, πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις και project με τη συμμετοχή νέων εθελοντών, και σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο νέων συμβάλλουν στην υλοποίηση δράσεων και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Θεωρεί δε σημαντική τη συμμέτοχη των νέων και τη συμβολή τους για να λαμβάνονται αποφάσεις που τους αφορούν και να έχουν συμμετοχή σε αυτό, για αυτό και το κέντρο νεολαίας και ο Δήμος στήριξαν τη σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.

Οι δε εθελοντές, μέσα από το πρόγραμμα νεολαία και εθελοντισμός, αναλαμβάνουν και αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, ενώ στο Κέντρο 15 ασκούμενοι από τμήματα του ΔΠΘ έκαναν την πρακτική τους.

Η λειτουργία τους αναδεικνύει πόσο ψηλά στην ατζέντα του έχει ο Δήμος τα θέματα της νεολαίας, σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, και αυτό είναι που τον ξεχωρίζει, για αυτό και είναι σημαντικό πως ο Δήμος και όλοι όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση της Τετάρτης στηρίζουν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων.

«Όραμά μας είναι το κέντρο να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους νέους, να τους εμπνέουν, να τους δίνουν κίνητρα για να κάνουν πράξη τις πρωτοποριακές ιδέες τους» ανέφερε, και μέσα από τη στήριξη και την ενδυνάμωση τους, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους, να γίνουν επιταχυντές και να συμβάλλουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κομοτηνής, αλλά και την εξωστρέφειά της.

Για μια πανευρωπαϊκή πόλη των νέων

«Δημιουργικότητα και συνεργασία», αυτές ήταν οι δύο λέξεις που ώθησαν το Δήμο Κομοτηνής να δημιουργήσει το Κέντρο Εθελοντισμού κι Νεολαίας, ιδιαίτερα τη δημιουργικότητα, γιατί πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κληθεί να λάβει αποφάσεις χωρίς όμως να έχουν την άποψη των νέων.

Αυτός είναι ο λόγος που στήριξαν και τη δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, ώστε αυτό να τους μεταφέρει την άποψη των νέων και τι χρειάζεται να γίνει για αυτούς.

Στο μικρό διάστημα της λειτουργίας του, το exagono έχει ρόλο στην κοινωνία της πόλης, μας, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, που πιστεύει πως πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, με την Κομοτηνή να γίνεται μια πανευρωπαϊκή πόλη των Νέων.

Συνδυάζοντας εμπειρία και δυναμισμό

Τέλος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος σημείωσε πως το 2022, η πρώτη χρονιά λειτουργίας του Συμβουλίου, ήταν δύσκολη για τα μέλη του, που δυσκολεύτηκαν να βρουν τον βηματισμό τους, όμως επειδή «κάθε αρχή και δύσκολη» ελπίζει πως το νέο έτος θα τους βρει με περισσότερες προτάσεις, ιδέες και συνεργασίες.

«Με την εμπειρία των μεγαλύτερων και τις νέες ιδέες και πρωτοβουλίες των νέων, να δώσουμε νεανική πνοή στην πόλη της Κομοτηνής» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.