Νεοι απο Ουκρανια και Σλοβακια μαθαινουν τις πρακτικες δασικης προστασιας της Ροδοπης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Safe Town θα πραγματοποιήσουν εκπαιδεύσεις και δράσεις στην περιοχή μας

Θέματα ασφάλειας του Δάσους γνώρισαν 15 νέοι από την Ουκρανία και την Σλοβακία, που βρίσκονται στην Κομοτηνή για το εθελοντικό πρότζεκτ «Safe Town» που διοργανώνει η Οργάνωση System & G, την Τρίτη 20 Ιουλίου.

Αυτός είναι ο δέκατος χρόνος που η System & G δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή, σημείωσε ο εκπρόσωπος της κ. Αργύρης Χούλιας, ο οποίος τόνισε πως μετά από όλο αυτό το διάστημα και την εμπειρία που αποκόμισαν, διαπίστωσαν ότι υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθούν και να υποστηριχθούν οι υπάρχουσες δομές όσο αφορά στην πρόληψη, την δράση αλλά και την αποκατάσταση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Για αυτό άλλωστε για τη δράση τους συνεργάζονται με την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Πυροσβεστική, το Δήμο Κομοτηνής, τον Ερυθρό Σταυρό αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω της Δασικής Υπηρεσίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι 15 εθελοντές από Ουκρανία και Σλοβακία, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα 35 εθελοντές το Ερυθρού Σταυρού, που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν την Τρίτη λόγω των περιορισμών για την εξάπλωση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά όλη η ομάδα των 50 ατόμων, θα κάνουν τέσσερις δράσεις σε ανοιχτό χώρο, χωρισμένοι σε ομάδες.

Η ημερίδα, σημείωσε, είχε διττό σκοπό, αφενός ήθελαν να ενημερώσουν την κοινωνία της Κομοτηνής για τη δράση αφετέρου να ενημερωθούν τα παιδιά για τους εταίρους και το ρόλο τους.

Από σήμερα ξεκινούν οι εκπαιδεύσεις από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρθουν στο έργο που πρέπει να κάνουν.

Από το Σάββατο δε, θα ξεκινήσουν τις βάρδιες στο Παρατηρητήριο που χρησιμοποιεί για τις πυρκαγιές ο Ερυθρός Σταυρός. Πριν ολοκληρώσουν την δράση τους, θα δημιουργήσουν ένα «χάρτη τρωτότητας» για τη Νυμφαία, ο οποίος θα δοθεί στο Δήμο Κομοτηνής στις 11 Αυγούστου σε ειδική εκδήλωση, λίγο πριν το κλείσιμο της δράσης.

Η Katerina και ο Αργύρης Χούλιας

Ενθουσιασμός από τους συμμετέχοντες

Οι πρώτες τους εντυπώσεις από την πόλη είναι πολύ καλές, σημείωσε η Katerina από τη Σλοβακία, η οποία τόνισε πως όσοι συναντούν είναι πολύ φιλικοί και έτοιμοι να τους πουν περισσότερα για την πόλη και να τους ξεναγήσουν.

Όσο για το πρόγραμμα, τόνισε πως ελπίζουν μέσα από αυτό να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους ανταποκρίνονται στις πυρκαγιές, πώς η τοπική κοινωνία ανταποκρίνεται σε αυτή την  απειλή, και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ενημερώνεται για τις απειλές.

Ανυπομονεί δε να κάνει τις δράσεις που περιλαμβάνει η υπόλοιπη παραμονή της στην Κομοτηνή, με workshop από ειδικούς τόσο για τις δασικές πυρκαγιές όσο και για τις πρώτες βοήθειες, αλλά και την βοήθεια που θα δώσουν στον Ερυθρό Σταυρό στην εθελοντική επιτήρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας στις πυρκαγιές

Για τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, επικεντρωνόμενος στη Ροδόπη, μίλησε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Κώστας Χουβαρδάς.

Ο κ. Χουβαρδάς κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε στην πρόληψη και πώς λειτουργεί η Πολιτική Προστασία με βάση τον δείκτη επικινδυνότητας. Φέρνοντας το παράδειγμα της περσυνής χρονιάς, κατά την οποία μόλις εφτά μέρες της αντιπυρικής περιόδου είχε φτάσει η Ροδόπη στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και καμία στις ακόμα υψηλότερες επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν πυρκαγιές σε μέρες με χαμηλή επικινδυνότητα για αυτό και είναι πάντα έτοιμοι.

Όσο για το θέμα της πρόληψης, τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι επιπλέον ενημέρωση των πολιτών.

Με βάση τα ποσοστά της Πολιτικής Προστασίας, για τις πυρκαγιές που λαμβάνουν χώρα το 35% οφείλεται σε αμέλεια, το 20% οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες, και το υπόλοιπο 45% από άγνωστα αίτια, με το ποσοστό αυτό να κατανέμεται σε αμέλεια ή πρόθεση.

Για αυτό ανάμεσα στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, είναι η ενημέρωση του κοινού, μιας και «όσο πιο ενημερωμένος είναι ο πολίτης και αντιλαμβάνεται τους κινδύνους για μια πυρκαγιά, τόσο θα είναι καλύτερη η διαχείριση και το αποτέλεσμα.

Το ζητούμενο, τόνισε ο κ. Χουβαρδάς, είναι να μειώσουν τους κινδύνους της πυρκαγιάς, και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να ενημερωθούν για να αποφεύγουν οι πολίτες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά και ο δεύτερος να δημιουργηθούν ανθεκτικές υποδομές.

Η κλιματική κρίση άλλωστε, επηρεάζει όλα τα επίπεδα των καταστροφών, γιατί η πυρκαγιά αποτελεί ένα δευτερογενές αίτιο για πλημμύρα, οπότε η προστασία του δάσους αποτελεί προτεραιότητα.

Για την πολιτική προστασία μίλησαν οι συμμετέχοντες

Ιδιαίτερη μέριμνα για το άλσος της Νυμφαίας από τον Δήμο Κομοτηνής

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κομοτηνής κ. Δήμος Ευτυχιάκος, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και τον προγραμματισμό του Δήμου για το χάρτη πρόληψης πυρκαγιάς.

Αναφέρθηκε δε και στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για να προστατέψει το άλσος της Νυμφαίας, που μπορεί να μην βρίσκεται στη δικαιοδοσία του αλλά προσφέρουν πάντα μέσα και προσωπικό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες πυροπροστασίας.

Έτσι κρατούν καθαρές τις δασικές οδούς, διαθέτοντας γκρέιντερ και φορτωτές, ενώ έχει εκπονηθεί σχέδιο και για το Τουριστικό της Νυμφαίας, με καθαρά σηματοδοτημένες διόδους διαφυγής για όσους βρίσκονται εκεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.