Νεο Ξεκινημα για την Βιβλιοθηκη της Ξυλαγανης

Ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής άνοιξε ξανά τη βιβλιοθήκη στα παιδιά, με την ελπίδα πως αυτή θα μπορέσει σύντομα να ξαναγίνει πλήρως λειτουργική

Να αποκτήσει η Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής την παλιά της αίγλη, θέλουν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, που ξεκίνησε μια συνεργασία μεταξύ του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, με στόχο την αξιοποίηση της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Ξυλαγανής.

Πολλά παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής, και όχι μόνο, βρέθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην πρώτη από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και ώρες 18.00-20.00. Ο πρώτος μήνας, με τίτλο “…στην ανέμη τυλιγμένοι” είναι αφιερωμένος στην τέχνη της υφαντικής.

Η Ροδόπη Πολιτσίδου παραδίδει μαθήματα γνεσίματος και υφαντικής στη νεολαία του χωριού.

Τα εργαστήρια κάθε θεματικής σκοπό έχουν να προάγουν την αυτενέργεια του παιδιού, την καλλιέργεια της δημιουργικότητάς του, τη διεύρυνση των γνωστικών και διαπολιτισμικών του οριζόντων, την κοινωνικότητά του μέσα από τη δια-ηλικιακή  συνεργασία του με άλλα μέλη του κοινωνικού του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις θα υλοποιούνται σε συνδυασμό αναγνώσεων, βιωματικών εργαστηρίων/δημιουργικών κατασκευών, προβολών, λεξιλογικής έρευνας και επαφής με την τέχνη, με άξονα την εκάστοτε θεματική ενότητα.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η συμμετοχή στα οποία είναι δωρεάν, θα πραγματοποιήσει η εκπαιδευτικός κ. Θεοδώρα Αραμπατζή.

Η Βιβλιοθήκη αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της Ξυλαγανής

Ένα δίκτυο που άφησε ιστορία

Η ιστορία των παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών ξεκίνησε το 1979 με πρωτοβουλία της Αν Σλουμπερζέ – Γαλλίδας με πάθος για την Ελλάδα και τη φιλαναγνωσία. Η Σλουμπερζέ δημιούργησε την Εταιρεία Ιδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και οργάνωσε την πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελευσίνα. Το 1993 -μετά το θάνατό της- το κράτος, σε συνεργασία με την Εταιρεία, ίδρυσε τον ΟΠΕΒ για να συνεχίσει το όραμα της Σλουμπερζέ. Κύρια πηγή χρηματοδότησης του ΟΠΕΒ ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ αξιοποιούνταν και χορηγίες.

Σταδιακά το εγχείρημα επεκτάθηκε με βιβλιοθήκες σε 28 απομακρυσμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας. Από τον Πύργο του Ηρακλείου Κρήτης, στο Βασιλάκι Ηλείας και το Βαθύ Σάμου έως την Κόνιτσα της Ηπείρου, τα Γρεβενά και, ακόμη πιο βόρεια, τη Μύκη Ξάνθης, την Ξυλαγανή και τις Φέρες Εβρου.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι 28 βιβλιοθήκες έγιναν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλη την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, περιζήτητα ήταν τα προγράμματα του Οργανισμού, όπως ο περίφημος Μπλε Σάκος: μία μικρή κινητή δανειστική βιβλιοθήκη που μετέφερε ένας εκπαιδευτικός επισκεπτόμενος απομακρυσμένα σχολεία. Εκεί, κατ’ αρχήν παρουσίαζε στα παιδιά ένα θέμα μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, μουσική, αντικείμενα. Μετά τα παιδιά μπορούσαν να δανειστούν τα, σχετικά με το θέμα που παρουσιάστηκε, βιβλία του Μπλε Σάκου.

Όμως κατά την περίοδο της κρίσης το πρόγραμμα ατόνησε, με τον ΟΠΕΒ να διαλύεται ουσιαστικά και αφήνοντας αυτές τις βιβλιοθήκες, πριν ελαχίστων, κλειστές και ανενεργές.

Ελπίδα για τη Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής

Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν στο μεσοδιάστημα, από το Δήμο, η βιβλιοθήκη δεν λειτούργησε ξανά όπως θα έπρεπε. Άλλωστε εδώ είναι και ο ρόλος του Δήμου, αλλά και του κράτους, να εμπλακεί και να προχωρήσει στην κανονική της λειτουργία, με βιβλιοθηκονόμο και άλλα στελέχη, ώστε και να επαναλειτουργήσει ως δανειστική βιβλιοθήκη, αλλά και να μπορέσει να ανανεώσει την συλλογή της, που όπως είναι λογικό, ενώ είναι σημαντική, θέλει ανανέωση μετά από τόσα χρόνια μη λειτουργίας.

Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να μπει σε δίκτυο βιβλιοθηκών, (δυστυχώς όχι όπως αυτό των παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών) και να μπορέσει να υλοποιήσει δράσεις στο χώρος της, όπως για παράδειγμα κάνει η βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, με την σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Μέλη του Συλλόγου με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Ντίνο Χαριτόπουλο

Κατά την διάρκεια της δράσης το Σάββατο, στο χώρο βρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, όσο και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι, μιλώντας στα παιδιά αλλά και τις γυναίκες, εξέφρασαν την ελπίδα πως η βιβλιοθήκη θα μπορέσει να έχει τη θέση που της αξίζει στην Ξυλαγανή, μεταφέροντας τις δικές τους προσπάθειες για την ενίσχυσή, τουλάχιστον της συλλογής της σε πρώτη φάση.

Ελπίδα είναι πως η συγκεκριμένη δομή θα μπορέσει, προχωρώντας στον 21ο αιώνα, να συνεχίσει το όραμα που είχε η Αν Σλουμπερζέ πριν από 40 χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.