Νεο διωγμο ζουνε οι παλιννοστησαντες της Κομοτηνης

Συνεχείς οι οχλήσεις τόσο έγγραφα, όσο και τηλεφωνικά, για αποπληρωμή των δανείων τους

Ζητούν διαγραφή των δανείων και θέσεις εργασίας ώστε να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο

«Δεν πληρώνουμε, γιατί δεν έχουμε», τονίζουν οι παλιννοστήσαντες της Κομοτηνής, που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου ξανά διαμαρτυρία στην πόλη, ζητώντας να βρεθεί οριστική λύση για τα δάνεια τα οποία πλέον ζητούν μετ’ επιτάσεως οι τράπεζες.

Όπως σημείωσε η κ. Μαρία Παναϊλίδου, πάνω από 1.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν στην Κομοτηνή αυτό το πρόβλημα, με έγγραφα να έρχονται που ζητούν την αποπληρωμή του δανείου, διαφορετικά θα υπάρξει κατάσχεση, ακόμα και σε πρώτη κατοικία, τονίζοντας τους πως θα μπορέσουν να μείνουν στην κατοικία τους, αλλά θα πληρώνουν ενοίκιο.

«Ποιο νοίκι; Αν είναι να πληρώνω νοίκι, θα πάμε εκεί που έχει δουλειές» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να πληρώσει για το δικό της σπίτι, την ώρα που δεν υπάρχουν δουλειές.

Άλλωστε στην ίδια κατάσταση είναι οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- που είναι είτε χαμηλόμισθοι ή άνεργοι, και δυσκολεύονται να καλύψουν τα προς το ζην, πόσο μάλλον τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, κάποιοι από αυτούς δέχτηκαν τηλέφωνα από τις τράπεζες ακριβώς για την αποπληρωμή των δανείων αυτών.

«Κρατάμε την ισορροπία»

Ζητούν δε διαγραφή δανείων, γιατί είναι ακρίτες, και πρέπει να το λάβει σοβαρά το κράτος υπόψιν, σημείωσε η κ. Παναϊλίδου, καθώς οι Πόντιοι, κάποιοι από τους οποίους ξεκίνησαν να έρχονται στην περιοχή από τα μέσα του ’80, πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, «έχουμε φέρει μια ισορροπία».

Πολλοί από αυτούς ήρθαν στην περιοχή μας, με την υπόσχεση σπιτιού και δουλειάς, σε Κομοτηνή, Ξάνθη και τους οικισμούς, και τώρα θεωρούν πως τους έχουν κοροϊδέψει, και τους διώχνουν από το μέρος που έκαναν σπίτι τους.

Επεσήμανε δε πως με τον τρόπο που συνάφθηκαν πολλά δάνεια, ουσιαστικά τους υποχρέωσαν να πληρώνουν για ήδη πληρωμένα σπίτια από το Ελληνικό κράτος, και θεωρούν πως πολλοί έχουν εξαπατηθεί.

Χωρίς δουλειές, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν

Ίσως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, και θα μπορούσαν να εξοφλούν τα δάνεια, αν υπήρχαν δουλειές, όμως η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει σαν αποτέλεσμα η ανεργία να είναι στα ύψη, οι νέοι να έχουν φύγει είτε στις μεγάλες πόλεις είτε στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. «Αν είχαν ξεχρεωμένο το σπίτι, και είχε δουλειές, τότε θα έμεναν εδώ» τόνισε, όμως πλέον οι περισσότεροι ζουν είτε με ελάχιστο μισθό, είτε και καθόλου.

«Μέχρι το μνημόνιο, ούτε σκεφτόμουν να μην πληρώσω, και ας ξέραμε ότι τα δάνεια ήταν λωποδυτικά» σημείωσε η κ. Παναϊλίδου ακόμα και αν το σπίτι της βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, και χρειάζεται επισκευές.

Δεν αποπερατώθηκαν τα σπίτια

Πλέον χωρίς δουλειές, δεν έχουν πλέον ούτε για να ζήσουν, πόσο μάλλον για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Άλλωστε όπως ανέφεραν και αρκετοί άλλοι που ζουν στην περιοχή, για πολλά από τα σπίτια τους, το δάνειο που λήφθηκε για την κατασκευή, δεν έφτανε για την αποπεράτωσή τους.

Αποτέλεσμα ήταν ό,τι τους περίσσευε, όταν ακόμα δούλευαν, να πηγαίνει στην σταδιακά αποπεράτωση των σπιτιών, με άλλους να προχωρούν περισσότερο και άλλους λιγότερο σε αυτή.

Αυτό όμως δεν άφησε διαθέσιμα ποσά για τα δάνεια, και τώρα, που δεν υπάρχουν πλέον πόροι, μένουν σε ημιτελή σπίτια, τα οποία πλέον κινδυνεύουν να χάσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.