Νεες προοπτικες ανοιγονται για την λεξικογραφια

Η Ζωή Γαβριηλίδου, νέα πρόεδρος της EURALEX, για τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα και τις νέες προτάσεις που υπάρχουν

Η πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου της EURALEX, υπό την προεδρία της κ. Ζωής Γαβριηλίδου, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, με θέματα που αφορούν το παρόν αλλά και το μέλλον της Λεξικολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα όπως το επόμενο συνέδριο, και αν αυτό θα διοργανωθεί δια ζώσης ή με υβριδικό τρόπο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, αλλά και έκαναν απολογισμό του προηγούμενου, στο οποίο υπήρχαν 22 συμμετοχές, ένας μεγάλος αριθμός σε αυτή τη συγκυρία.

Πέρα αυτών συζητήθηκε η πρωτοβουλία της κ. Γαβριηλίδου, για την καθιέρωση της βράβευσης της καλύτερης διατριβής στο χώρο της λεξικογραφίας, μια πρακτική που ακολουθούν και άλλες επιστημονικές εταιρείες, και θεωρεί πως θα προαγάγει σε μεγάλο βαθμό και την επιστήμη της λεξικογραφίας. Η ανταπόκρισή ήταν θετική, και πλέον συζητούν τον ακριβή οργανισμό του βραβείου αυτού.

Την ίδια ώρα συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, όπως η καθιέρωση θερινού σχολείου για την Λεξικογραφία, που θα πραγματοποιείται σε διαφορετικό ίδρυμα κάθε φορά, με την κ. Γαβριηλίδου να ελπίζει πως κάποια στιγμή θα μπορέσει να διεκδικηθεί και να διοργανωθεί από το ΔΠΘ.

Το πλεονέκτημα της περιοχής μας, τόνισε, είναι πως το συνέδριο μπορεί να συνδυαστεί με τουρισμό και πολιτισμό, ώστε να έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα όχι μόνο εκπαιδευτικό, αλλά και πολιτιστικό.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της λεξικογραφίας

Η λεξικογραφία τα τελευταία χρόνια, σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, έχει βοηθηθεί σημαντικά από την τεχνολογία και δη το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, περνώντας από τη λεξικογραφία σε χαρτί που ήταν δύσκολη, στην ηλεκτρονική λεξικογραφία, που είναι πιο εύχρηστη, έχει μικρότερο κόστος και, το βασικότερο, μπορεί να ανανεωθεί πολύ γρηγορότερα.

Καθημερινά δημιουργούνται καινούριες λέξεις, οι νεολογισμοί, που από ένα σημείο και μετά καθιερώνονται, έτσι είναι πιο εύκολο να κάνουμε αναθεωρημένες εκδόσεις του λεξικού» ανέφερε, την ώρα που σε χαρτί η αναθεώρηση θα καθυστερούσε σημαντικά.

Η λεξικογραφία όμως παραμένει σημαντική στις μέρες μας, γιατί δίνει πρόσβαση στην κατανόηση κειμένων από ομάδες που ενδεχομένως έχουν ζήτημα σε αυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ομάδες μεταναστών, για τους οποίους τα ηλεκτρονικά λεξικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο από τα πρώτα τους βήματα στη χώρα ώστε  να μπορέσουν να κατανοήσουν τη γλώσσα και να επικοινωνήσουν.

«Το λεξικό δίνει πρόσβαση στην κατανόηση» σημείωσε, ενώ βοηθά και όλους τους μαθητές σε ένα σχολείο, μιας και μπορεί να έχουν διαφορετικό επίπεδο του λεξιλογίου της γλώσσας, και το λεξικό μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο που βοηθά στην ενδυνάμωση του λεξιλογίου στην καθημερινότητα τους.

Άλλωστε το τελευταίο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε θεματική την Λεξικογραφία για την συμπερίληψη, γιατί τα λεξικά, ακόμα και τα ηλεκτρονικά, δεν είναι προσβάσιμα σε όλες τις ομάδες και όλες τις αναπηρίες.

Για αυτό και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κάνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, για να φτιάξει προσβάσιμα λεξικά, για άτομα με προβλήματα όρασης, ή λεξικό για την νοηματική γλώσσα, με την κ. Γαβριηλίδου να σημειώνει πως πρόκειται για σημαντικά εργαλεία τα οποία πρέπει να αρχίσουν να συζητούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.