Νεα προτυπη δομη των Παιδικων Χωριων SOS για παιδια ευπαθων κοινωνικων ομαδων στη Ροδοπη

Ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης και νεοεκλεχθείσα στο Δ.Σ. του Οργανισμού Φελίνα Καζάκου

148 παιδιά της Ροδόπης και της Αλεξανδρούπολης απέκτησαν νονό μέσα από την δράση «Ένα παιδί περιμένει εσένα για να κάνει Ανάσταση»

Τη δημιουργία μιας νέας δομής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος στη Ροδόπη που θα απευθύνεται και θα φιλοξενεί παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδας, προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης, και νεοεκλεχθείσα στο νέο 10μελές Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ.Φελίνα Καζάκου.

Η κ. Καζάκου φιλοξενήθηκε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την αφορμή της δράσης «Ένα παιδί περιμένει εσένα για να κάνει Ανάσταση» που πραγματοποιήθηκε και φέτος για 8η χρονιά συγκεντρώνοντας 148 πακέτα πασχαλινών δώρων για παιδιά της Ροδόπης αλλά και της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας ωστόσο για την σημασία της εκπροσώπησης της περιοχής μας, στο πρόσωπό της, στο Δ.Σ. του Οργανισμού αλλά και την υλοποίηση ενός μακρόπνοου σχεδίου αφορά στην δημιουργία μιας νέας πρότυπης δομής, πλήρως επανδρωμένης και σύμφωνης με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα «ανοίξει» τις πόρτες της στην περιοχή μας.

Μια εκ των δύο εκπροσώπων της Βορείου Ελλάδος στο Δ.Σ. του Οργανισμού

Η δομή αυτή αποτελεί προτεραιότητα και για την ίδια, η οποία μετά από 11 χρόνια προσφοράς, από το 2008, όταν ξεκίνησε την λειτουργία του το Παιδικό Χωριό της Αλεξανδρούπολης, και έπειτα, εκλέχτηκε και στο 10μελές Δ.Σ. του Οργανισμού που θα δρομολογήσει και θα στηρίξει τις νέες προσπάθειες και στόχους των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, σε χρόνια σίγουρα απαιτητικά.

Η κ. Καζάκου μάλιστα αποτελεί τη μία εκ των δύο εκπροσώπων της Βορείου Ελλάδος στο Δ.Σ. και μοναδική της ΠΑΜ-Θ, γεγονός που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και για την συνέχεια της πορείας των δύο κέντρων στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή και τις Σάπες, της Αλεξανδρούπολης καθώς και συνολικά των δομών σε όλη την Ελλάδα.

148 συμπολίτες μας έγιναν νονοί

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του έργου αυτού, αποτελεί και η δράση «Ένα παιδί περιμένει εσένα για να κάνει Ανάσταση» που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας φέτος, για 8η συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία της κ. Αλεξάνδρας Παναγιωτίδου. Όπως εξήγησε η ίδια «όλα τα παιδιά πάντα περιμένουν τον νονό τους ή τη νονά τους για να κάνουν την Ανάσταση και φέτος μέσα από την δράση αυτή 148 παιδιά βρήκαν τον νονό τους και τη νονά τους. Ήταν μια εξαιρετική ιδέα, του μέλους του συμβουλίου μας της κ. Αλεξάνδρας Παναγιωτίδου και η οποία αφορά σε πακέτα δώρων με την “παραδοσιακή” λαμπάδα, γλυκά, τσουρέκι, είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία παραδίδονται στα παιδιά που ο καθένας έχει επιλέξει».

Οι δυνατότητες του διαδικτύου έκαναν την δράση ακόμα πιο δημοφιλή, κερδίζοντας τη συμμετοχή και Ελλήνων ομογενών, όπως εξήγησε η κ. Καζάκου οι οποίοι συμμετείχαν και με την συμμετοχή των οποίων συγκεντρώθηκαν 148 πασχαλινά δώρα και πακέτα, τα οποία απευθύνονται στα παιδιά της Κομοτηνής που φιλοξενούνται στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κομοτηνή, στα παιδιά του Κέντρου Στήριξης Σαπών και στο Παιδικό Χωριό της Αλεξανδρούπολης.

Όπως τόνισε η ίδια «μέσα από αυτές τις μικρές πράξεις αγάπης ουσιαστικά αποδεικνύεται τόσο η στήριξη σε έναν οργανισμό όσο και στο έργο που αυτός υλοποιεί στην περιοχή» υπογραμμίζοντας πως «η προσπάθεια είναι συλλογική και η στήριξη των συμπολιτών μας είναι η σημαντικότερη», μη παραλείποντας να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Μαρέβα Μητσοτάκη στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής

Νέα πλήρως επανδρωμένη και στα Ευρωπαϊκά πρότυπα δομή στήριξης και φιλοξενίας στη Ροδόπη

Ερωτηθείσα σχετικά με την προτεραιοποίηση των στόχων της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής για το μέλλον η κ. Καζάκου ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας πρότυπης δομής στη Ροδόπη, η οποία θα απευθύνεται και θα φιλοξενεί παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Όπως έκανε σαφές «ένα μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο κέντρο, αποτέλεσμα πολυετούς μελέτης και βασισμένο στην καταγεγραμμένη αναγκαιότητα στήριξης των παιδιών των ομάδων αυτών». Μάλιστα όπως έκανε σαφές προηγήθηκε σχετική έρευνα, με την συμβολή εκπαιδευτικών και εθελοντών της περιοχής, με βάση την οποία πέρυσι άνοιξε η συζήτηση, με επίκεντρο τα παιδιά Ρομά που ζουν στην Κομοτηνή, και στην οποία συνεισέφερε και η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη που πέρυσι είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Χωριών SOS στην Κομοτηνή.

Η μελέτη μάλιστα αυτή έχει ολοκληρωθεί, υποβληθεί, αξιολογηθεί θετικά και έχει κοστολογηθεί, με το κόστος λειτουργίας της δομής να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια. «Ευελπιστώ ότι δεδομένου και του ενδιαφέροντος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πρόνοιας κ. Σταμάτη καθώς και του προσανατολισμού των αρμοδίων υπουργείων προς αυτές τις ομάδες, πολύ σύντομα θα έχουμε ένα πλήρως επανδρωμένο μεγάλο κέντρο – πρότυπο που θα λειτουργεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό στήριξης αυτών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κυρίως των παιδιών, οπότε αναμένουμε αυτές τις εξελίξεις».

«Για μένα, πέρα του ότι είναι πολύ τιμητικό να συμμετέχω στο Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, αποτελεί και μια μεγάλη υποχρέωση προσωπική, η οποία βέβαια πάντα με τη στήριξη και τη βοήθεια των ανθρώπων και των μελών της τοπικής διοικούσας, σημαίνει κοινή προσπάθεια και διεκδίκηση ώστε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα και για την περιοχή» κατέληξε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.