Νεα πνοη στην εκπαιδευση στη Ροδοπη θα δωσει η δημιουργια Καλλιτεχνικου Σχολειου

Θα λειτουργήσει στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου

Την έγκρισή του στην πρόταση της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιάς Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης για ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου Κομοτηνής, που θα έχει έδρα στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου, έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης προτάθηκε να αποσταλεί και επιστολή στο Υπουργείο από πλευράς του Δήμου, ώστε να ενισχύσει το αίτημα της Διεύθυνσης.

Επίσης ο κ. Γιάννης Κυριαζής πρότεινε να πάρει το νέο σχολείο την ονομασία Ξενοκράτειο, από τους Σαμμακοβίτες στην καταγωγή εθνικούς ευεργέτες αδελφούς Ξενοκράτες.

Αναφέρθηκε δε πως θα υπάρχει συστέγαση με το υπάρχον Γυμνάσιο, με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη να σημειώνει πως μετά την ανακαίνιση του σχολείου, μπορεί να φιλοξενεί και το Καλλιτεχνικό, διαβεβαιώνοντας πως ο Δήμος θα στηρίξει τη λειτουργία του.

Οι λόγοι που συνηγορούν στην ίδρυση ενός Καλλιτεχνικού Σχολείου, σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι μεταξύ άλλων η ύπαρξη του ΔΗΠΕΘΕ ως πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής, του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, το οποίο θα ενδυναμώσει τους διδάσκοντες, των σχολών χορού που υπάρχουν στην περιοχή, του Μουσικού Σχολείου καθώς και του Μεγάρου Μουσικής.

Σκοπός των καλλιτεχνικών σχολείων είναι η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Τέχνες, η καλλιέργεια και η εκπαίδευση των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν και η προετοιμασία των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση του Θεάτρου -Κινηματογράφου, του Χορού και των Εικαστικών, χωρίς παράλληλα να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλον τομέα επιστημονικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης.

Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία περιλαμβάνουν τις εξής κατευθύνσεις: α) Εικαστικών Τεχνών β) Χορού γ) Θεάτρου – Κινηματογράφου.

Μια νέα πνοή στην εκπαίδευση στη Ροδόπη

Η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, σημείωσε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, εκφράζει την επιθυμία και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να προάγονται οι κλίσεις και τα ταλέντα των μαθητών και να δώσει μια νέα πνοή και αέρα στην εκπαίδευση στη Ροδόπη.

«Δίνεται έτσι μια επιπλέον επιλογή στα παιδιά που διαθέτουν τις προϋποθέσεις και τα ταλέντα, ή θα ήθελαν να τα ξετυλίξουν, μέσα από αυτό το σχολείο» ανέφερε η κ. Κοσμίδου.

Το Καλλιτεχνικό έχει 40 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, δηλαδή το κανονικό σχολικό πρόγραμμα μαζί με τα μαθήματα σε όποιο από τους τρείς τομείς επιλέξει ο μαθητής.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμίδου, η θετική εισήγηση ενδυναμώνει το αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας, γιατί δείχνει προς αυτό ότι το θέλει η τοπική κοινωνία και πως υπάρχει κτίριο για να στεγαστεί. Η επιλογή του Ν. Σιδηροχωρίου άλλωστε έγινε γιατί το κτίριο ανακαινίσθηκε πρόσφατα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, ενώ η μεταφορά των μαθητών θα μπορεί να γίνει με σχολικό λεωφορείο.

Την ίδια ώρα, το Γυμνάσιο φθίνει από μαθητικό δυναμικό, για αυτό και η δημιουργία του καλλιτεχνικού θα δώσει μια πνοή και στο ίδιο το σχολείο. Το αν βέβαια το Υπουργείο θα κάνει δεκτό το αίτημα, όπως επεσήμανε κλείνοντας η κ. Κοσμίδου, εξαρτάται και από την πίεση που θα ασκηθεί τόσο από το Δήμο, αλλά και από την τοπική κοινωνία γενικότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.