Νεα ωθηση για να ζωντανεψει ο Αγιος Ευγενιος και η Ρωμανια

Πανηγυρικός Εσπερινός στον ναό του Αγίου Ευγενίου στα Πετρωτά

Ευκαιρία να γίνει ένα θρησκευτικό κέντρο η περιοχή με την ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου

Την θέλησή τους να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί η εκκλησία του Αγίου Ευγενίου, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για τους Πόντιους αλλά και τους Μικρασιάτες και τους Θρακιώτες, εξέφρασαν την Κυριακή 21 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού που τελέστηκε στο ναό.
 
Οι τρεις άνδρες, μαζί με μέλη Ποντιακών Σωματείων αλλά και άλλους πιστούς βρέθηκαν στα Πετρωτά, στο σημείο όπου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε οραματιστεί τη δημιουργία της Ρωμανίας, και τον ναό του Αγίου Ευγενίου, που αντανακλά τον ναό του Αγίου στην Τραπεζούντα, στον οποίο είχαν στεφτεί αυτοκράτορες και κατά την διάρκεια της γιορτής του συγκεντρωνόταν πλήθος πιστών για να τιμήσουν τη μνήμη του.
 
Και μπορεί σήμερα η Ρωμανία να είναι μια πινακίδα, και ο ναός ημιτελής, όμως αφενός η ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου από τη Μαρώνεια, και αφετέρου η βούληση των εμπλεκομένων, Μητρόπολης και Δήμου, ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν αυτό το όραμα, που ξεκίνησε 25 χρόνια πριν. 
 

Αγαπούν τον τόπο, το έργο και το όνειρο

 

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, σε αυτό το ναό κάθε χρόνο, για να τιμήσουν τον Άγιο, βρίσκονται πολλοί πιστοί που αγαπούν τον τόπο, το έργο και το όνειρο αυτό, το οποίο, σημείωσε, έχουν ιερά υποχρέωση, ο ίδιος και ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, να το αναζωπυρώσουν.
 
Έτσι ο Δήμος φροντίζει για την προσβασιμότητά του, ενώ η Μητρόπολη φροντίζει για τον ναό, έχοντας σοβαντίσει το εσωτερικό και φτιάχνοντας την τοιχογραφία της Παναγίας επάνω από το Ιερό.
 

Για τους Κομοτηναίους και τους Ροδοπίτες, η Τραπεζούντα είχε και ένα άλλο νόημα, μιας και ένα από τα παιδιά της Κομοτηνής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ήταν ο τελευταίος επίσκοπός της, με τον Μητροπολίτη να εκφράζει την ελπίδα πως η επισκοπή αυτή θα αναγεννηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως έγινε με τη Σμύρνη.
 
Σημείωσε δε πως η ανάδειξη του ναού θα αποτελέσει και φόρο τιμής για όλους αυτούς που οραματίστηκαν την δημιουργία του ναού και τη Ρωμανία, με τον Μητροπολίτη να θυμάται πως, λαϊκός ακόμα, είχε παραστεί στην θεμελίωση του ναού αυτού, χωρίς να φαντάζεται πως θα κληθεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο αυτό.
 

Θρησκευτικό και εθνικό σύμβολο ο Άγιος Ευγένιος

Σε εκείνη τη θεμελίωση είχε παραστεί, ως Δήμαρχος Σαπών, ο κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, που είχε ενώσει τις δυνάμεις του με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη για να χωροθετηθεί και να θεμελιωθεί ο ναός.
 
«Ο Άγιος Ευγένιος Πετρωτών είναι ένα σύμβολο θρησκευτικό, Εθνικό, των Ποντίων αλλά και στης επιμονής και της δημιουργικότητας, αποδεικνύοντας ότι εκεί που δεν υπήρχε τίποτα, μπορεί να γίνει ένας παραγωγικός και δημιουργικός τόπος» σημείωσε, που θα προσφέρει στη Θρησκεία, στην Ιστορία, στον πολιτισμό και στη νεολαία.
 
Θεωρεί δε πως βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα δεύτερο βήμα, με την δημοπράτηση της παραλιακής οδού, να δημιουργήσουν ένα θρησκευτικό κόμβο στον χώρο.
 
Αυτό βέβαια εναπόκειται πρώτα στους ίδιους, μιας και έχουν την ευθύνη ως αυτοδιοίκηση, με την αρωγή της Εκκλησίας και την βοήθεια των ποντιακών σωματείων, να κάνουν πραγματικότητα αυτό το μεγάλο όραμα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
 

Δίπλα σε κάθε προσπάθεια η Παμποντιακή Ομοσπονδία

 

Τέλος ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης τόνισε πως οι Πόντιοι έχουν βαθιά μέσα τους την θρησκευτική ευλάβεια, και την ανάγκη για τη διατήρηση της κληρονομιάς τους, την οποία κράτησαν στην ψυχή τους και την ανάπτυξαν στη νέα τους ζωή, μην ξεχνώντας ποιοι είναι, από πού προέρχονται και σε τι πιστεύουν.
 
«Η Παμποντιακή Ομοσπονδία δεσμεύεται ότι θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια γίνει για τον Άγιο Ευγένιο» ανέφερε, και ελπίζουν πως σύντομα θα αποφέρει καρπούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.