Νεα οψη θα αποκτησει η Δημοτικη Αγορα Κομοτηνης

Περισσότερο φως, συγκέντρωση δραστηριοτήτων και ενιαία όψη θα αποκτήσουν τα καταστήματα

Μέχρι το τέλος του μήνα η υποβολή της πρότασης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Ο κύβος ερρίφθη για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημοτικής αγοράς Κομοτηνής, με την ολοκληρωμένη πρόταση να κατατίθεται, μέχρι το τέλος του μήνα, σε πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Με την πρόταση αυτή θα γίνει ανακαίνιση τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, με ριζικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις, με το Δήμο Κομοτηνής να ελπίζει πως το τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που γίνονται στην περιοχή, θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη.

Ολική ανάπλαση στη Δημοτική Αγορά

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ήδη έχει εγκρίνει την υποβολή της πρότασης για τη Δημοτική αγορά στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τίτλο: «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα», και αυτή θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού,  κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο, σημείωσε, με σκοπό την ριζική ανακαίνιση όλου του χώρου, αλλά και να συγκεντρωθούν οι χρήσεις και να οργανωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Έτσι η Δημοτική Αγορά θα χωριστεί σε τομείς, με συγκεκριμένα σημεία για τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τις επιχειρήσεις μαναβικής. Την ίδια ώρα δημιουργούνται χώροι εστίασης εντός της Δημοτικής αγοράς, καθώς και βοηθητικοί χώροι για τους χρήστες αυτών των καταστημάτων, με ξεχωριστό ψυγείο-αποθήκη σε ιδιαίτερο χώρο.

«Η Δημοτική Αγορά θα έχει μια ολική ανάπλαση, τόσο ως προς την όψη όσο και το εσωτερικό των καταστημάτων, που θα παραδοθούν έτοιμα προς χρήση» ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, που τόνισε πως τα καταστήματα θα αποκτήσουν ενιαίες όψεις, θα οργανωθεί η προβολή των εμπορευμάτων, με συγκεκριμένα επιχρίσματα και αρχιτεκτονική, που θα σέβεται την δομή του κτιρίου, ενώ θα γίνουν και μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης, μειώνοντας το κόστος για την λειτουργία των καταστημάτων.

Επίσης θα βελτιωθεί ο φωτισμός από τα δύο αίθρια που υπάρχουν στο χώρο, αλλά και θα γίνει ανάπλαση της γύρω περιοχής, με βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων, με τον προϋπολογισμό του έργου να αναμένεται να πλησιάσει τα 5 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν στο ισόγειο του κτιρίου, μιας και ο πάνω όροφος έχει ανακαινιστεί προ μερικών ετών, με την μόνη προσθήκη σε αυτόν να είναι η εγκατάσταση μηχανισμού για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Το έργο αυτό, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, θα δέσει με τον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου για όλη την περιοχή, που ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις εντός και γύρω από το Βυζαντινό Κάστρο, θα συνεχιστεί με τη Δημοτική Αγορά, και στη συνέχεια θα συμπληρωθεί με τις αναπλάσεις σε 22 δρόμους του κέντρου, που σκοπεύουν να εντάξουν είτε στα ΣΒΑΑ, είτε σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα προκύψει νωρίτερα.

Συνεννόηση με τους καταστηματάρχες που επηρεάζονται

Το έργο της Δημοτικής Αγοράς έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι καταστηματάρχες να μπουν στους καινούριους τους χώρους «με το κλειδί στο χέρι» αλλά και να γίνει πιο προσβάσιμη, και ένας ευχάριστος χώρος για τους επισκέπτες.

«Θα είναι μια Δημοτική Αγορά που θα θέλουμε να επισκεπτόμαστε, αντί ο χώρος να αποτρέπει όσους βρίσκονται εκεί» σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, ιδιαίτερα με τους δύο χώρους εστίασης που θα δημιουργηθούν.

Το αποτέλεσμα θεωρεί πως θα δικαιώσει την όποια αναμονή, ήταν όμως μια παρέμβαση που ήταν επιβεβλημένη, παρά τη δυσκολία που γνωρίζουν πως θα υπάρξει στους επαγγελματίες για την υλοποίηση του.

Ο κ. Καρασταύρου αναγνώρισε πως το σημείο κλειδί για την υλοποίησή του, είναι να συμφωνήσουν με αυτούς για την οργάνωση και τον προγραμματισμό του έργου.

Για αυτό και με την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα υπάρξουν επαφές με όλους όσους δραστηριοποιούνται στη Δημοτική αγορά, ώστε η μετάβαση να γίνει με την μικρότερη δυνατή όχληση για αυτούς.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και οι ίδιοι οι επαγγελματίες αν έκαναν μια ανακαίνιση, θα ξόδευαν χρόνο και χρήματα, και έτσι θα γίνει και τώρα» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, που δέχτηκε πως ο χρόνος που θα πάρει αυτή η παύση λειτουργίας σίγουρα δεν θα είναι ο ίδιος, όμως πιστεύει πως με καλή πίστη, οργάνωση και προσπάθεια από όλους, θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς το συμφέρον των πελατών, αλλά και των ίδιων των καταστηματαρχών.

«Νομίζω πως και οι ίδιοι κατανοούν την αναγκαιότητα του έργου, αν δεν προχωρήσουμε σε αυτή την παρέμβαση θα απαξιωνόταν πλήρων, και θα αναγκαζόμασταν να την κλείσουμε παρά να την ανακαινίσουμε» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.