Νεα μερα θελει να φερει στον αγροτοδιατροφικο τομεα το “FOODBIOMES”

Το έργο, στο οποίο συντονιστής φορέας είναι το ΔΠΘ, απομονώνει τοπικούς μικροοργανισμούς για να έχουμε πραγματικά τοπικά προϊόντα

Τις βάσεις για μία νέα ερευνητική υποδομή που θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για το Ελληνικό και διεθνές οικοσύστημα έρευνας του αγροδιατροφικού τομέα βάζουν περισσότεροι από 70 ερευνητές και επαγγελματίες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που είναι συντονιστής φορέας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέσα από την “FOODBIOMES”, μια νέα κατανεμημένη ερευνητική υποδομή του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

Η νέα αυτή υποδομή, που αυτή τη στιγμή διανύει την τριετή προπαρασκευαστική της περίοδο, στοχεύει να προσφέρει υπηρεσίες έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας παγκόσμιας κλάσης εξερευνώντας την επίδραση των εφαρμογών μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων.

Μέσα από το έργο της, ελπίζει πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και παράγουν καινοτόμα προϊόντα που θα ωφελήσουν την ευζωία των ανθρώπων και των ζώων, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τις επιχειρήσεις.

Η “FOODBIOMES” παρουσιάστηκε ήδη στην ΔΕΘ, αλλά και στην Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας “BEYOND 2022”, στο περίπτερο το ΔΠΘ, όπου συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από επιχειρήσεις του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εκφράζεται για παράδειγμα από τη Νότια Κορέα.

Αναπτύσσοντας εφαρμογές μικροκλίματος

Η υποδομή έχει χρηματοδοτηθεί με 4 εκατομμύρια ευρώ για την προπαρασκευαστική φάση, ανέφερε ο Συντονιστής της «FOODBIOMES» κ. Γιάννης Κουρκουτάς, της οποίας διανύουν τον δεύτερο χρόνο, και στόχος τους είναι ότι κάνουν, να το μεταδώσουν στην Ελληνική βιομηχανία.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε, πως σε αυτή εργάζονται πάνω από 70 ερευνητές σε όλα τα ιδρύματα, ερευνητές, επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και πολύ υψηλού  επιπέδου, συνεισφέροντας στο brain gain.

Το αντικείμενο της υποδομής είναι οι εφαρμογές μικροβιώματος, σε συστήματα τροφίμων, όπου με τον όρο μικροβίωμα, εννοούμε το σύνολο των μικροβίων σε έναν χώρο, σε έναν οικότυπο, αλλά και το αποτέλεσμα της δράσης τους σε αυτόν.

Η χώρα μας, τόνισε, όπως και όλες οι μεσογειακές χώρες, εκτός από πλούσια χλωρίδα και πανίδα, έχουν πλούσιο μικροβιακό κόσμο, ο οποίος όμως είναι τελείως ανεκμετάλλευτος και αναξιοποίητος.

Εδώ έρχεται η “FOODBIOMES”, ώστε να αξιοποιήσει τον πλούτο αυτό, και να μπορέσουν να παράξουν προστιθέμενη αξία στον αγροδιατροφικό τομέα.

Από το εξωτερικό όλες οι καλλιέργειες για κρασί, γιαούρτι κ.α.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι πάρα πολλά τρόφιμα όπως κρασί, μπύρα, γιαούρτι, κλπ, παράγονται με τη δράση μικροοργανισμών, αρχικής καλλιέργειας, όπως ονομάζονται. Η ελληνική βιομηχανία όμως, χρησιμοποιεί εμπορικές τέτοιες καλλιέργειες που τις προμηθεύεται από το εξωτερικό, μιας και δεν υπάρχει ελληνική εταιρεία αυτή τη στιγμή που να παράγει τέτοιες μικροβιακές καλλιέργειες.

Με δεδομένο όμως ότι αυτές τις καλλιέργειες πωλούν συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες, αυτές είναι διαθέσιμες σε όλες τις βιομηχανίες του κόσμου, συνεπώς κάποια χαρακτηριστικά είναι τα ίδια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προϊόν να χάνει κάτι από την τοπική του ταυτότητα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις καλλιέργειες, τα μικρόβια της χώρας μας, ή από την ίδια την περιοχή την οποία βρίσκεται.

Για παράδειγμα στην οινοποιία, τα περισσότερα οινοποιία της χώρα μας χρησιμοποιούν ζυμομύκητες, καλλιέργειες αρχικές, τις οποίες τις προμηθεύονται από το εμπόριο.

Αντίθετα θα μπορούσαν να απομονώσουν ζυμομύκητες από τον ίδιο τον αμπελώνα τους, ώστε να μην μιλάμε για ελληνικό κρασί, ενώ ο μικροοργανισμός που κάνει τη ζύμωση και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα, δεν είναι από τον ελληνικό αμπελώνα. Παρόμοια είναι η κατάσταση στα γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα. Για αυτό και θέλουν να καλύψουν το κενό αυτό, μιας και δεν υπάρχει κάποιος στη χώρα μας που να ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Παράλληλα θέλουν να εκμεταλλευτούν και τον φυτικό πλούτο, δηλαδή να παράξουν φυτικά εκχυλίσματα από φυτά ενδημικά της χώρα μας, τα οποία θα μπορούσαν να δράσουν ως βιοσυντηρητικά. Το κομμάτι των φυτών, σημείωσε, έχει μελετηθεί στο παρελθόν, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης.

Απομονώνουν μικροοργανισμούς που μπορεί να αξιοποιήσει η βιομηχανία

Στα εργαστήριά τους λοιπόν απομονώνουν μικροοργανισμούς από διάφορα ζυμωμένα παραδοσιακά τρόφιμα, που ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Από τα δείγματα που παίρνουν, απομονώνουν τις καλλιέργειες, τις καταγράφουν, κάνοντας αλληλούχηση όλου του γονιδιώματος, ώστε να διαπιστώσουν αν αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν έχουν καταχωρηθεί, μπορούν να αξιοποιηθούν και αυτοί είναι διαθέσιμοι στην εγχώρια βιομηχανία για αξιοποίηση.

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να απομονώνουμε τους μικροοργανισμούς και είναι διαθέσιμοι για να τους χρησιμοποιήσει η ελληνική βιομηχανία» τόνισε.

Μετά το προπαρασκευαστικό στάδιο το οποίο ολοκληρώνεται του χρόνου τέτοια εποχή, θα υπάρξει αξιολόγηση, έτσι ώστε ορισμένες από τις υποδομές, να περάσουν στη φάση της εδραίωσης, άρα θα χρηματοδοτηθούν περαιτέρω για να μπορέσουν να εδραιωθούν σε διεθνές επίπεδο.

«Φιλοδοξούμε και ελπίζουμε να είμαστε μια από τις υποδομές οι οποίες θα επιλεγούν του χρόνου, μετά από την αξιολόγηση που θα γίνει από το υπουργείο, για να περάσουμε στην επόμενη φάση, τη φάση της εδραίωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο το ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρκουτάς, στόχος τους είναι η εξωστρέφεια, και αυτή ενισχύεται από την παρουσία τους στις εκθέσεις, από όπου διαπίστωσαν πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθειά τους, τόσο από την εγχώρια βιομηχανία, όσο και από το εξωτερικό και κυρίως από την Ασία.

«Έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας αρκετές βιομηχανίες από τον χώρο των τροφίμων, των καλλιεργειών, κυρίως από τη Νότια Κορέα, που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την αξιοποίηση του μικροβιακού πλούτου» σημείωσε.

Όσο για την Ελληνική Βιομηχανία, και εκεί η συνεργασία τους είναι πολύ καλή, με τα αποτελέσματα να αρχίζουν σιγά σιγά να φαίνονται, με τον κ. Κουρκουτά να σημειώνει πως «ότι κάνουμε δεν θα έχει αξία αν δεν μπορέσουμε να το μεταδώσουμε στην ελληνική βιομηχανία. Αυτός είναι ο στόχος μας»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.