Νεα χρονια δημιουργικοτητας για την προσκοπικη οικογενεια

Ιδιαίτερος φετινός στόχος η ανασύσταση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ροδόπης

Με αγιασμό, πολύ παιχνίδι και ακόμα περισσότερα χαμόγελα ξεκίνησε επίσημα το Σάββατο, που μας πέρασε, η νέα χρονιά δράσεων της προσκοπικής οικογένειας της Ροδόπης. Με σύνθημα «στην αυλή μας χωράμε όλοι, στην αυλή μας παίζουμε πολύ», τα μέλη του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων και του 5ου Συστήματος Αεροπροσκόπων έστησαν μια όμορφη γιορτή στην Προσκοπική Εστία της Κομοτηνής, που βρίσκεται επί της οδού Ν. Πλαστήρα, ενώ προγραμμάτισαν και τις νέες τους δράσεις, ενόψει της νέας προσκοπικής περιόδου. Οι συγκεντρώσεις των προσκόπων ξεκίνησαν από τα τέλη του προηγούμενου μήνα και γίνονται κάθε Σάββατο. Όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον προσκοπισμό και τις αρχές του, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την Προσκοπική Εστία ή να επικοινωνήσουν με το 6977 225529.
 
«Αυτό που ζουν τα παιδιά είναι το παιχνίδι, το τραγούδι, οι κατασκευές, η δημιουργία, στην ουσία όμως διαπαιδαγωγούνται βάσει των αρχών του προσκοπισμού», εξήγησε με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο κ. Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου, έφορος διοίκησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αρχηγός στο 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κομοτηνής. «Στις θεμελιώδεις αρχές του προσκοπισμού εδώ και 100 και πλέον χρόνια», επισήμανε, «ανήκουν η αγάπη για το περιβάλλον, η φιλοπατρία, η πίστη στον θεό, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Η ζωή στο ύπαιθρο είναι ένας από τους βασικούς τρόπους, που υλοποιείται το προσκοπικό πρόγραμμα. Το φυσικό περιβάλλον του προσκοπισμού είναι η ύπαιθρος. Βέβαια, δίνουμε βάση σε όλους τους τομείς, είτε είναι η πνευματική καλλιέργεια, είτε οι τεχνικές δεξιότητες και η σωματική αγωγή».
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα των παιδιών στη σύγχρονη εποχή είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο, λόγω των σχολικών και εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων. Στο μήνυμά του προς τους γονείς τόνισε αφενός ότι η συμμετοχή στο προσκοπικό πρόγραμμα δεν επιβαρύνει με περαιτέρω πίεση τα παιδιά, που αντίθετα παίζουν και ξενοιάζουν, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται μακροπρόθεσμα μεν, αλλά πολύτιμα αποτελέσματα, όπως η κοινωνικοποίηση και η πνευματική καλλιέργεια.
 
Ένας ιδιαίτερος στόχος, που έχει τεθεί για τη φετινή χρονιά, είναι να ανασυσταθεί η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ροδόπης, από ανθρώπους που κάποτε υπήρξαν πρόσκοποι και για κάποιους λόγους σταμάτησαν, αλλά ακόμα θυμούνται, ζουν και θέλουν τον προσκοπικό τρόπο ζωής. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.