Νανοσωματιδια πλαστικου σε ανθρωπινα οργανα εντοπισαν Αμερικανοι επιστημονες

Β. Κελκάρ: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι μη βιοδιασπώμενα υλικά είναι παρόντα στους ανθρώπινους ιστούς»

Η ρύπανση που προκαλεί η παρουσία πλαστικών στις θάλασσες ήταν ήδη γνωστή, καθώς μικροσωματίδια πλαστικού είχαν εντοπίσει οι επιστήμονες τόσο στα χιόνια της Αρκτικής όσο και στα όργανα θαλάσσιων ζώων και ψαριών, αλλά και στο έδαφος και τον αέρα. Για πρώτη φορά, νανοσωματίδια πλαστικού, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες σε ανθρώπινα όργανα όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά και σπλήνα.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό από την αναπνοή ή την κατανάλωση νερού ή ακόμη και τρόφιμα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασαν δείγματα ανθρωπίνων οργάνων στο πλαίσιο έρευνας για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Χάρη στην αναλυτική μέθοδο που ανέπτυξαν, διαπίστωσαν ότι εκεί βρίσκονταν σωματίδια διαφόρων τύπων πλαστικού, μεταξύ των οποίων όπως το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) που χρησιμοποιείται στα πλαστικά μπουκάλια και πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες. Επίσης σε 47 δείγματα βρήκαν το χημικό διφαινόλη Α (BPA), που είναι τοξική ουσία.

Το μέλος της ομάδας των επιστημόνων, Βαρούν Κελκάρ, τόνισε: «Χωρίς να θέλω να προκαλέσω πανικό χωρίς λόγο, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι αυτά τα μη βιοδιασπώμενα υλικά είναι παρόντα παντού πια και μπορούν να συγκεντρώνονται και στους ανθρώπινους ιστούς. Δυστυχώς ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειές τους για τη υγεία».

«Αν το κατανοήσουμε αυτό, τότε ίσως μπορέσουμε να κάνουμε επιδημιολογικές μελέτες και να εκτιμήσουμε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία», πρόσθεσε.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με την παρουσία νανοσωματιδίων πλαστικού στα ζώα εργαστηρίου και στην άγρια πανίδα, έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, φλεγμονές και καρκίνο.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τρώμε και αναπνέουμε κατά μέσο όρο 50.000 μικροσωματίδια πλαστικού το χρόνο και ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι στις μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, όπου η ρύπανση είναι υψηλή. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι διαφορετικά είδη νανοσωματιδίων έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπινες καρδιές και εγκεφάλους και η παρουσία τους εκεί τα συνδέει με καρκίνο του εγκεφάλου.

Πηγή: efsyn.gr
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.