«Ναι» Ουκρανιας για διαπραγματευσεις με Ρωσια στα συνορα με τη Λευκορωσια

Η ουκρανική προεδρία παρουσιάζεται να δίνει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά, όχι στο Μινσκ, αλλά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία

Η ουκρανική προεδρία παρουσιάζεται να δίνει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά, όχι στο Μινσκ, αλλά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

Ρωσικές πηγές διέρρεαν μέσω δημοσιευμάτων (RIA, TASS) από το πρωί της Κυριακής την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Ουκρανών εντός των συνόρων της Λευκορωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίσει εάν πρόκειται να μεταβεί αντιπροσωπεία Ουκρανών στη Λευκορωσία.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους ανέφεραν ότι δική τους αντιπροσωπεία έχει ήδη μεταβεί στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας. Το θέμα συζητήθηκε και κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ενώ ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μπένετ θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως διαμεσολαβητής.

Σημειώνεται πάντως, πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει πως η ρωσική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις των ουκρανικών εδαφών, ακόμη και κατά τη διάρκεια του όποιου νέου γύρου διαπραγματεύσεων, εάν και όποτε εκείνος ξεκινήσει, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Τελικά με ανάρτησή  του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε πως για «συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις» της ουκρανικής με τη ρωσική αντιπροσωπεία «στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat», συμφώνησαν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, νωρίτερα την Κυριακή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζελένσκι στους λογαριασμούς του στα social media… «συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Και συνέχισε, μιλώντας για τις προϋποθέσεις ασφαλείας της ουκρανικής αντιπροσωπείας: «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.