Να ολοκληρωθει το Μουσειο Καπνου

Το υλικό υπάρχει, το κτίριο επίσης, μένει η έγκριση της Περιφέρειας

Επί δύο αιώνες περίπου, η Ξάνθη υπήρξε ένα από τα σημαντικά κέντρα παραγωγής και επεξεργασίας καπνού. Ενός καπνού ποικιλίας «μπασμάς»  η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ποικιλίες της εποχής, προσφέροντας αρωματικά τσιγάρα.

Η ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας συνακόλουθα δημιούργησε το εμπόριο του καπνού, την επεξεργασία του και τις Καπνοβιομηχανίες.

Έτσι, ξεκίνησαν και δημιουργήθηκαν καπναποθήκες πολλές και μεγάλες και αντίστοιχα κτίρια παραγωγής τσιγάρων.

Τα σημερινά κτίρια που υπάρχουν στην Ξάνθη σήμερα, κυρίως στην πόλη και ελάχιστα στην Γενισέα, αποτελούν μνημεία εκείνης της χρυσής περιόδου του καπνού.

Το Μουσείο Καπνού Ξάνθης

Το να δημιουργηθεί Μουσείο Καπνού στην πόλη της Ξάνθης ήταν μια ιδέα του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, νομάρχη τότε Ξάνθης. Ο Παυλίδης ξεκίνησε με ελάχιστους πόρους της Νομαρχίας με την ελπίδα πως στην πορεία θα εξασφαλιστούν οι πόροι.

Ήταν το 2011 με Περιφερειάρχη τον Γιαννακίδη. Αρχικά επελέγη ο χώρος, ακίνητο στην οδό Αβδήρων τέρμα, το οποίο αφού συντηρήθηκε και ολοκληρώθηκε η επισκευή του ήταν έτοιμο για να δεχτεί τα διάφορα υλικά, σκεύη και οτιδήποτε άλλο που θα αναδείκνυε την επεξεργασία του καπνού.

Φθάνουμε έτσι στην χρονική περίοδο διοίκησης της Νομαρχίας από τον Φώτη Καραλίδη και το θέμα πλέον του Μουσείου Καπνού έπρεπε να προχωρήσει.

Αρχικά φτιάχτηκε μία Μουσειολογική Μελέτη για τη λειτουργικότητα του Μουσείου σε σχέση με το κτίριο και την αποστολή του. Για τον σκοπό αυτόν ομάδα αρχιτεκτόνων υπό την κυρία Σκαλτσά προχώρησε στην σχετική μελέτη-προτάσεις. Το κόστος αυτής της μελέτης πλήρωσε η νομαρχία.

Με την μελέτη πλέον δεδομένη, ξεκινάει η συγκέντρωση διαφόρων υλικών, να ταξινομούνται κατά κατηγορία, να καταγράφονται.

Στην προσπάθεια αυτή βοήθησε σημαντικά και ο Πασχάλης Ξανθόπουλος και η Τάνια Σερεφιά. Έτσι, το 2014, το υλικό ήταν όλο έτοιμο για να στηθεί το Μουσείο Καπνού.

Άλλαξε η διοίκηση στη νομαρχία, και από τότε, από το 2014 μέχρι σήμερα, το υλικό είναι συγκεντρωμένο σε αποθήκη κτιρίου επί της οδού Καπνεργατών.

Ο ρόλος του Π. Ξανθόπουλου

Συζητώντας με τον συμπολίτη μας Πασχάλη Ξανθόπουλο, διευθυντή της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω, συμπληρώνοντας πως το υλικό που συγκεντρώθηκε με κόπο και πολύ δουλειά, τεκμηριώθηκε χρονολογικά. Έγιναν συσκέψεις και παρουσιάσεις με την ομάδα Σκαλτσά, δημιουργήθηκε βάση δεδομένων του υλικού η οποία δόθηκε στην Περιφέρεια, δημιουργήθηκε τρισδιάστατη εφαρμογή και το κυριότερο, είχε ξεκινήσει προγραμματισμένη συνεργασία μεταξύ των δύο Μουσείων, αυτό της ΦΕΞ στην Παλιά Πόλη και το νέο Καπνού μέσω ενός δικτύου.

Το σήμερα

Πριν λίγο καιρό, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης επικοινώνησε με τον Φώτη Καραλίδη για να συμμετάσχει σε μια Επιτροπή που θα δούλευε για το στήσιμο του Μουσείου Καπνού.

Η επιτροπή αυτή έμεινε στα χαρτιά, το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα, τα υλικά αποθηκευμένα εδώ και 10 χρόνια τώρα, όχι με υπαιτιότητα του Ευφραιμίδη βέβαια.

Προηγουμένως χρηματοδότησε την συντήρηση του κτιρίου διότι είχε μείνει χρόνια κλειστό, με χρήματα της αντιπεριφέρειας, θέλησε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό φορέα για την καλύτερη λειτουργία του χώρου, αλλά η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έδειξε ενδιαφέρον ούτε για το στήσιμο του Μουσείου ούτε για τη λειτουργία του.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι έτοιμος να βοηθήσει εάν του ζητηθεί, ευχόμενος ο αντικαταστάτης του Κ. Κουρτίδης να προχωρήσει την υπόθεση αυτή.

Στα χέρια του Κουρτίδη

Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια του Κουρτίδη. Ο οποίος μένει ν’ αποδείξει ότι θα καταφέρει να στήσει και λειτουργήσει το Μουσείο Καπνού αξιοποιώντας το υπάρχον πλούσιο υλικό.

Η προϊστορία της Ξάνθης στον καπνό περιμένει την ανάδειξή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.