«Να μην επιτρεψουμε στην εκδικητικοτητα ενος αυτοθυματοποιημενου προσωπου και των χουλιγκανων του να αποδομησουν το ιδρυμα μας»

Επιστολή Τουλουπίδη προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΔΠΘ

Μετά τη διαπιστωτική πράξη του πρυτανεύοντα του Δημοκριτείου που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγη ώρα, ακολούθησε επιστολή του κ. Τουλουπίδη προς όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΔΠΘ, η οποία επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται:
 
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Σε μια περίοδο που το ΔΠΘ κινδύνεψε να μεταμορφωθεί σε παρία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να χάσει την ταυτότητα και την δυναμική του, να γίνει αντικείμενο χλευασμών και επιθέσεων από τα ΜΜΕ δέχθηκα να δηλώσω «παρών» και να αναλάβω την Ιστορική ευθύνη στον αγώνα και την αγωνία σας για το μέλλον του Πανεπιστημίου μας, την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση της εικόνας του. Χωρίς έπαρση και αλαζονεία, συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν δυστυχώς άλλους, με ταπεινότητα και ενότητα προσέφερα τις δυνάμεις και τις γνώσεις μου στη συλλογική μας προσπάθεια. Άλλωστε δώσαμε την υπόσχεση για αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά να μεγιστοποιήσουμε το ακαδημαϊκό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο και να αναδείξουμε το θετικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου μας.
 
Με αφορμή τις πρόσφατες αρνητικές και προσβλητικές συμπεριφορές συγκεκριμένων συναδέλφων επιθυμώ να σας καταθέσω ορισμένα στοιχεία και κρίσεις μου.
 

  1. Το ΔΠΘ βρέθηκε ξαφνικά στο «μάτι του κυκλώνα» από πράξεις και παραλήψεις του Πρύτανη που σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, άδικη ή λανθασμένη, θα το κρίνει η δικαιοσύνη και τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα.
  2. Η Ακαδημαϊκή κοινότητα έχει αποστολή να υπηρετεί την Παιδεία και το Εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δεν είναι ούτε δικαστής, για να καταδικάζει ή να αθωώνει, ούτε οπαδός, για να ζητωκραυγάζει και να φανατίζεται.
  3. Μετά την Υπουργική Απόφαση της 4ης.7.2017, ανέλαβα ως εκτελών χρέη πρύτανη – πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. Μέχρι σήμερα η διοίκηση του Πανεπιστημίου όχι μόνο διαχειρίσθηκε με επάρκεια τα προβλήματα που παρέλαβε και όσα προέκυψαν, αλλά κατέκτησε υψηλούς στόχους ενίσχυσης και ανάπτυξης της φυσιογνωμίας του ΔΠΘ.
  4. Με την αποκατάσταση της ηρεμίας στους κόλπους του, θα συνεχισθεί ο διάλογος με όλους τους θεσμούς ώστε να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει υιοθετηθεί και αφορά τη φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές, την ανάπτυξη νέων ακαδημαϊκών τμημάτων στις υπάρχουσες πανεπιστημιουπόλεις, την καινοτομία και την έρευνα, την ίδρυση κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στα πλαίσια του ΚΙΔΙΒΙΜ.
  5. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «φωτεινοί ηγέτες» και «σωτήρες» του ΔΠΘ ταυτίζοντας τα υπερμεγέθη εγώ τους και τα συμφέροντά τους με το ίδρυμα, μόνο κακό κάνουν τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στον εαυτό τους.
  6. Το ΔΠΘ και η σημερινή διοίκησή του θα πειθαρχήσει απόλυτα στο νόμο και στα όσα επιβάλλει αυτός. Ούτε θ' αυθαιρετήσει, ούτε θ' αφήσει κενά, ούτε θ' αποποιηθεί των υποχρεώσεών της.
  7. Οι φλύαρες μεγαλοστομίες και οι στομφώδεις κοινοτοπίες κάποιων συναδέλφων αντιμετωπίζονται μόνο ως παραληρηματικές ψευδαισθήσεις.
  8. Ευελπιστούμε ότι έστω και αυτή την ώρα, όσοι δυναμιτίζουν την γαλήνη και την ενότητα του ΔΠΘ, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συστρατευθούν μαζί με αυτούς που με γενναιότητα ανέλαβαν να διοικήσουν το ίδρυμα στις πιο δύσκολες ημέρες της ιστορίας του.

Αγαπητοί  συνάδελφοι,
 
Έχω την πεποίθηση ότι όλοι μας είμαστε ταραγμένοι και προβληματισμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους φοιτητές, τους υπαλλήλους, την κοινωνία και τους εαυτούς μας να μην επιτρέψουμε στην εκδικητικότητα ενός αυτοθυματοποιημένου προσώπου και των χουλιγκάνων του να αποδομήσουν το ίδρυμά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.