«Να μην χαθει η σταθερη αξια στην ποιοτητα των υπηρεσιων μας»

Η 5η Μαΐου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην μαία και στον μαιευτή όλου του πλανήτη. Ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε υπανάπτυκτες χώρες, ημέρα αναγνώρισης με δεδομένο ότι συχνά υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους για να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες της μητρότητας και όχι μόνο μέσα στα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, ημέρα καταξίωσης από τα θεσμικά συλλογικά όργανα που τους εκπροσωπούν αλλά και ημέρα ευγνωμοσύνης των μητέρων και των οικογενειών τους. Από το 2009 έως το 2013 η παγκόσμια ομοσπονδία μαιών – μαιευτών θα παραμένει στο ίδιο και μοναδικό μήνυμα: «η μαία σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ».


Ο ρόλος μας σήμερα είναι να μην πληγεί και ηθικά η οικογένεια

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο το μήνυμα να παραμένει επίκαιρο. Πέρσι την ίδια μέρα το μήνυμα αφορούσε το ρόλο της μαίας και του μαιευτή σε χώρες του πλανήτη στις οποίες είχαν συμβεί φυσικές καταστροφές. Φέτος υπάρχει ένα άλλο μεγάλο θέμα που κλυδωνίζει τις κοινωνίες πολλών κρατών και αφορά στην κρίση που αποτελεί αστάθμητο παράγοντα που τελματώνει την πρόοδο.

 

Η χώρα μας όπως είναι γνωστό δοκιμάζεται εντόνως τους τελευταίους μήνες και η ελληνική οικογένεια περνά δύσκολα οικονομικά. Ο δικός μας ρόλος είναι αυτή τη στιγμή αυτό να μη συμβεί και ηθικά. Οι πληροφορίες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για τον τομέα της υγείας, όπως ακούμε, και η συγχώνευση πολλών μονάδων υγείας στο πλαίσιο του Καλλικράτη εγείρει αντιδράσεις και υψώνει φωνές διαμαρτυρίας. Ο μαιευτικός κλάδος υψώνει τη φωνή του μαζί με άλλους κλάδους υγείας και προσπαθούμε οι συνέπειες να μην είναι σαρωτικές», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιευτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νίτσα Καράκη

«Να διατηρήσουμε τον αυτοσεβασμό μας και την αξιοπρέπειά μας ως λειτουργοί υγείας»

Εγκλωβίζοντας τα αρνητικά συναισθήματά τους την κρίσιμη αυτή περίοδο, οι μαίες και οι μαιευτές του Συλλόγου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρούν ιερή υποχρέωση να συνεχίσουν να προάγουν την μητρότητα, να περιφρουρούν την παιδική υγεία, να στηρίζουν την θρακιώτικη οικογένεια και κυρίως να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τη δική τους και των συνανθρώπων της χώρας μας.

 

«Ως επιστημονικός σύλλογος πρέπει να στοχεύσουμε ώστε να μην χαθεί η σταθερή αξία στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. Μέσα σε όλη αυτή την δίνη ως επιστημονικός και όχι ως συνδικαλιστικός σύλλογος να διατηρήσουμε τον αυτοσεβασμό μας και την αξιοπρέπειά μας ως λειτουργοί υγείας και βεβαίως το σεβασμό της μητρότητας. Τυχόν αντιδικίες που θα προκύψουν δεν θα γίνουν η αιτία να αλληλοσπαραχθούμε οι εργαζόμενοι μεταξύ μας».

Το μήνυμα της ημέρας

Κατά την κ. Καράκη εκείνο που θα πρέπει να σταλεί ως μήνυμα είναι ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε αντιστάσεις, να γίνουμε ανθεκτικοί με υλικά όπως η υπομονή, η σύνεση στην κάθε είδους πρόκληση και πρόσκληση. Θα πρέπει να επιδιώξουμε μια αμφίδρομη σχέση με την πολιτεία και να αναπτύξουμε αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης όσο μπορεί αυτό να είναι εφικτό στις παρούσες συνθήκες. Θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα θετικά στοιχεία, αρκεί βεβαίως να ζητηθεί η γνώμη μας, και να καταθέσουμε προτάσεις και να δούμε το μέλλον αισιόδοξα μέσα από αυτή την κρίση. Να δούμε την κρίση ως μια δυνατότητα να διαπραγματευτούμε το μέλλον μέσα από τις αλλαγές που θα έρθουν, και μιλώ για τους Καλλικρατικούς δήμους όπου εκεί βλέπουμε να γίνονται διάφορες αλλαγές όσον αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα, να δούμε την αναβάθμιση της μαιευτικής υπηρεσίας και την καλύτερη προσέγγιση μέσα από ευαισθητοποίηση. Θα πρέπει όμως να γίνει σωστή καταμέτρηση σε ό,τι έχουν σχέση με την υγεία και το κόστος των υπηρεσιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.