Να μην μπουν ιδιωτες στην εκδοση των συναξεων ζητουν οι εργαζομενοι στον ΕΦΚΑ της Κομοτηνης

Το 80% έφτασε η απεργία στο τοπικό υποκατάστημα της πόλης μας

Την ανησυχία τους για το μέλλον της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας, αλλά και για τη λειτουργία των υποστελεχωμένων υπηρεσιών τους, εξέφρασαν το πρωί της Τρίτης 6 Απριλίου, πρώτη ημέρα της διήμερης απεργίας τους, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ Κομοτηνής.

Αφορμή για την Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, αποτελεί η σχεδιαζόμενη χρήση ιδιωτών, λογιστών και δικηγόρων, για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, με το άνοιγμα σε αυτούς του συστήματος απονομής συντάξεων.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν ουσιαστικά επικοινωνιακό πυροτέχνημα, μιας και οι αιτίες για την συσσώρευση των εκκρεμών συντάξεων, δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Αυτές ξεκινούν από την υποστελέχωση, την έλλειψη εκπαίδευσης για την έκδοση συντάξεων μετά την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, αλλά και το απαρχαιωμένο υλικό με το οποίο καλούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο τοπικό παράρτημα του ΕΦΚΑ απασχολούνται αυτή τη στιγμή 30 άτομα (με πέντε εξ αυτών να έχουν άδεια ειδικού σκοπού), οι οποίοι πρέπει να καλύψουν την έκδοση συντάξεων από δεκάδες ταμεία, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικές βάσεις είτε ηλεκτρονικών, είτε και φυσικών δεδομένων που έχει «κληρονομήσει» ο ΕΦΚΑ από τα διάφορα ταμεία που συγχωνεύτηκαν.

Σημαντική βοήθεια για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων ήταν η παρουσία 11 συμβασιούχων στο τοπικό παράρτημα, που όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι δούλεψαν με πολύ όρεξη και προθυμία, όμως δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα να μείνουν πάλι πίσω.

Η συμμετοχή στην απεργία στην Κομοτηνή έφτασε το 80%, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την ελπίδα πως δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, θεωρώντας πως πέρα από το γεγονός ότι παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι όροι, αλλά και το συνολικότερο πλαίσιο συμμετοχής των ιδιωτών στην όλη διαδικασία, δημιουργούνται προφανή ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας, με δεδομένο ότι την τελική υπογραφή, και άρα τον τελικό έλεγχο, θα πρέπει να τον έχουν και πάλι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.