«Να ληφθουν αμεσα μετρα για να αντιμετωπιστουν οι ελλειψεις φαρμακων στην αγορα»

Την παρέμβαση του υπ. Υγείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το σοβαρό πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων φαρμάκων, που συζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου σε πρόσφατη συνάντησή του με την διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ανέδειξαν στη Βουλή 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνουν ότι το πρόβλημα εστιάζεται είτε στην χαμηλή τιμή πολλών παλαιών φαρμάκων που οδηγεί στην απόσυρση τους από την κυκλοφορία και στην αντικατάστασή τους από νεότερης γενιάς φάρμακα αλλά πολύ ακριβότερα, είτε στις εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες του εξωτερικού σε πολύ υψηλότερες τιμές.  Με άλλα λόγια οι ελλείψεις δημιουργούνται από κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά φαρμάκου και κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης να ασκήσει συστηματικό έλεγχο και να παρέμβει στον ΕΟΦ, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη.

Όπως επισημαίνουν συγκεκριμένα οι βουλευτές στην ερώτησή τους, «η έλλειψη φαρμάκων καθημερινής χρήσης είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και μια στρέβλωση της εγχώριας αλλά και της ευρωπαϊκής  αγοράς.  Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται οι σημαντικές  διαφορές στο επίπεδο τιμών που έχει  διαμορφωθεί  σε κάθε χώρα της ΕΕ, οι οποίες καθιστούν κάποια φάρμακα πολύ κερδοφόρα όταν εξάγονται σε χώρες τις ΕΕ που έχουν υψηλότερες τιμές από τις χώρες προέλευσης. Το πρόβλημα έχει ενταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας μάλιστα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για σημαντικές ελλείψεις σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Έχει δημοσιοποιηθεί λίστα περίπου 100 κωδικών που είναι σε συνεχιζόμενη έλλειψη, κυρίως λόγω του μηχανισμού των παράλληλων εξαγωγών και της απροθυμίας του ΕΟΦ να παρέμβει κατασταλτικά στην αγορά απαγορεύοντας τις εξαγωγές φαρμάκων που είναι σε έλλειψη».

Μάλιστα οι ίδιοι συμπληρώνουν πως «αντί να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο ΕΟΦ προς αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισε την πλήρη άρση όλων των απαγορεύσεων! Η απόφαση αυτή, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, θα εντείνει το πρόβλημα των ελλείψεων στο προσεχές διάστημα και τα μόνα που εξυπηρετεί είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών».

Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Υγείας να παρέμβει και να ζητήσει την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του ΕΟΦ που αίρει τους περιορισμούς στις παράλληλες εξαγωγές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις  φαρμάκων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.