Να καλυφθουν ολες οι ελλειψεις μεχρι την αρχη της σχολικης χρονιας ζητουν οι εκπαιδευτικοι της Ροδοπης

Αθωράκιστα τα σχολεία για ακόμα μια χρονιά στην πανδημία

Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

«Δεν έχει γίνει καμία κίνηση στην κατεύθυνση του εξοπλισμού και της διασφάλισης της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων»

Με πολλαπλά προβλήματα αρχίζει η χρονιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Στέφανο Μακρυγιάννη, τόσο σε θέματα αναπληρωτών, όσο και σε θέματα υγειονομικής προετοιμασίας και προστασίας.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στην  ειδική στήριξη, αλλά και η κυβέρνηση «ξέχασε» να προσλάβει αναπληρωτές στο ελληνόφωνο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα στον υγειονομικό τομέα, τα οποία υπήρχαν πέρυσι, παραμένουν και φέτος, με την κυβέρνηση να αφήνει για ακόμα μια χρονιά τα σχολεία αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία.

Ελλείψεις σε ειδική αγωγή και μειονοτικά σχολεία

Σημαντικές ελλείψεις εντοπίζουν στην παράλληλη στήριξη, όπου αυτή τη στιγμή ενώ οι ανάγκες φαίνεται να ήταν για 45 εκπαιδευτικούς στη Ροδόπη, λείπουν 20. Για να μην είναι εμφανές αυτό όμως σημείωσε ο κ. Μακρυγιάννης, το Υπουργείο «μοίρασε» εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης σε δύο τμήματα.

Αυτό όμως αφήνει εκτεθειμένα και τα δύο τμήματα, γιατί όπως εξήγησε, «ένα παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη, τη χρειάζεται όλη την ημέρα».

Την ίδια ώρα οι προσλήψεις αναπληρωτών παρέλειψαν τελείως την ομάδα «ΠΕ 70 ελληνόγλωσσο πρόγραμμα Μειονοτικών σχολείων», κάτι πρωτόγνωρο, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μην έχει προσληφθεί δάσκαλος για τα 15 κενά του ελληνόγλωσσου προγράμματος των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων.

Εν τω μεταξύ έχουν προσληφθεί 35 δάσκαλοι για τα Δημοτικά Σχολεία, όμως υπάρχουν κάποια ελάχιστα κενά, που όμως ο Σύλλογος θεωρεί πως δεν θα πρέπει να μετακινηθούν στα μειονοτικά, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να καλύψουν άμεσα ανάγκες.

Αντίθετα ζητούν να προχωρήσει το Υπουργείο άμεσα σε καινούρια φάση προσλήψεων, ειδικά για τα Μειονοτικά, για να καλύψει αυτή την έλλειψη που δημιούργησε.

Άλλωστε, τόνισε ο κ. Μακρυγιάννης, προλαβαίνει να το κάνει μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί οι πίνακες των αναπληρωτών είναι έτοιμοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να «τρέξει» τη διαδικασία.

Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα στα κενά

Την ίδια ώρα υπάρχουν 20 κενά στα τμήματα υποδοχής στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, δηλαδή τμήματα ενίσχυσης της ελληνομάθειας στους μειονοτικούς μαθητές στα Δημόσια Σχολεία. Πέραν αυτών, παρατηρούνται ελλείψεις σε μια σειρά από ειδικότητες, όχι πολλές, οι οποίες όμως μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλά σχολεία. Για παράδειγμα, σημείωσε ο κ. Μακρυγιάννης, αν λείπουν 2 ειδικότητες πληροφορικής, 48 τμήματα δεν θα κάνουν πληροφορική σε όλη τη Ροδόπη.

Δυστυχώς για πρώτη φορά φέτος, παρατήρησε ο ίδιος, δεν έχουν καθαρή εικόνα των κενών σε όλη την εκπαίδευση, μιας και ουσιαστικά, μετά το φιάσκο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και την αποχή των εκπαιδευτικών, δεν υπάρχουν εκπρόσωποι τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, ενώ δεν έχουν δημοσιευτεί πουθενά τα πραγματικά κενά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ζήτημα που προέκυψε με τους ΠΕ70 στα μειονοτικά σχολεία, το κατάλαβαν από τους συναδέρφους τους εκπαιδευτικούς που ετοιμάστηκαν να μετακινηθούν σε αυτά.

Αθωράκιστα τα σχολεία στην Πανδημία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως όσο αφορά στη νέα σχολική χρονιά, εντοπίζεται στο γεγονός ότι ξεκινά η χρονιά, όμως τα σχολεία παραμένουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία.

Και αυτό γιατί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού χρησιμοποιείται, κατά την άποψή του, από την Κυβέρνηση για να μεταφέρει τις ευθύνες της στους εκπαιδευτικούς.

Έτσι οι ώρες καθαριότητας, λόγω της ελαστικής εργασίας του προσωπικού, μειώθηκαν, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση φέτος για την μείωση του αριθμού των μαθητών στο κάθε τμήμα.

Ακόμα και στο Ολοήμερο όπου αναμειγνύονται παιδιά όλων των τμημάτων, αυτό θα συνεχιστεί, παρόλο που από τη φύση του στο ολοήμερο υπάρχουν οι αίθουσες ώστε να μην χρειαστεί να γίνεται αυτό.

Την ίδια ώρα οι συνάδερφοι τους που δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεώνονται να καλύπτουν τα τεστ από την τσέπη τους, όμως δεν καλύπτονται με επαναλαμβανόμενα τεστ το σύνολο των εκπαιδευτικών, όπως γινόταν πέρυσι, μιας και ακόμα και οι εμβολιασμένοι έχουν μια πιθανότητα νόσησης.

«Την στιγμή που η Γερμανία προχωρεί σε αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα για όλες τις σχολικές αίθουσες, εμείς δεν έχουμε καμία περεταίρω κίνηση στην κατεύθυνση του εξοπλισμού και της διασφάλισης της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων» τόνισε ο κ. Μακρυγιάννης, επισημαίνοντας πως τα αιτήματά τους παραμένουν ίδια με πέρυσι, και φοβούνται ότι δεν θα εισακουστούν για ακόμα μια φορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.