Να γινουν δοτες μυελου των οστων οι νεοι θελει η δραση «Ξεκινω τη νεα μου ζωη…δινοντας ζωη»

Μια συνεργασία του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» και της ΑΜΚΕ «Συνάψεις» για να αυξηθούν τα πολύ χαμηλά ποσοστά δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα

Να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ηλικίας 18-25, ιδιαίτερα τους φοιτητές του ΔΠΘ,  ώστε να γίνουν δωρητές μυελού των οστών, φιλοδοξεί η Δράση «Ξεκινώ τη νέα μου ζωή…δίνοντας ζωή» που υλοποιούν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» και η ΑΜΚΕ «Συνάψεις» στο πλαίσιο του 6ου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».

Η παρουσίαση της δράσης, που στοχεύει στην ενημέρωση νέων φοιτητών σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών κατά την είσοδό τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μέσω της διαδικασίας εγγραφής τους, έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου στην Τσανάκλειο.

Πολύ λίγοι οι δότες μυελού των οστών στην χώρα μας

Η διαδικασία να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι εξαιρετικά απλή, τόνισε ο κ. Ιωάννης Κοτσιανίδης, καθηγητής αιματολογίας του ΔΠΘ, και διευθυντής στην Αιματολογική κλινική, με τη λήψη του δείγματος να γίνεται με σάλιο, και αν και όταν σε καλέσουν, χρειάζεται τρεις ώρες να καθίσεις σε ένα μηχάνημα, το οποίο θα αφαιρέσει κάποια κύτταρα από το σώμα, ένα μικρό αριθμό. Είναι εντελώς ακίνδυνο, ανώδυνο, και έχει τελειώσει μέσα σε τρεις ώρες, με τον δότη να μπορεί να γυρίσει στη δουλειά του.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη δοτών μυελού των οστών, γιατί όπως έλεγε και ο Χρήστος Σαρτζετάκης «Είμαστε έθνος ανάδερφον» την ώρα που παγκοσμίως το θέμα φαίνεται πως έχει αρχίσει να λύνεται, με 40 εκ. δότες.

Όμως η δεξαμενή αυτή πρέπει να ανανεώνεται, μιας και το όριο που μπορεί κάποιος να γίνει δότης είναι συνήθως στα 45 έτη, για αυτό και πρέπει να μπαίνουν συνεχώς νέοι στο σύστημα.

Θεωρεί πάντως πως για να μπορέσει να γίνει πιο ευρέως γνωστή η ανάγκη αυτή, χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν τα κεντρικά, μεγάλα ΜΜΕ, που δεν ασχολούνται με την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για αυτά τα θέματα. Και ενώ χρειάζεται να γίνονται κατά τόπους ενημερώσεις, θεωρεί πως μια διαφήμιση αν παίξει σε ένα μέσο, την επόμενη μέρα θα έχουμε εκατοντάδες νέους δότες μυελού των οστών.

Πρόταση στο Υπουργείο για ένταξη στην διαδικασία εγγραφής

Την πρόταση για την δράση «Ξεκινώ τη νέα μου ζωή…δίνοντας ζωή» διαμορφώθηκε από τη Δύναμη Ψυχής και την ΑΜΚΕ «Συνάψεις», σημείωσε το μέλος της κ. Άρτεμις Τσολάκη, και χρηματοδοτείται από τα «Σημεία Στήριξης» του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο, είναι μια δράση συνηγορίας, τόνισε, και αυτό που θέλουν να πετύχουν μέσα από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα είναι να εντάξουν στη διαδικασία εγγραφής των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, την ενημέρωσή του για το πώς γίνεται κάποιος δωρητής μυελού των οστών.

Και αυτό γιατί στα πανεπιστήμια εγγράφονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 νέοι, από τους οποίους πολύ λίγοι θα γίνουν δότες μυελού των οστών. «Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το πώς γίνεται δότης μυελού των οστών και τι σημαίνει αυτό» σημείωσε η κ. Τσολάκη εκτιμώντας πως ο πιο μαζικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από τις εγγραφές, και τις δηλώσεις των μαθημάτων.

Όπως εξήγησε, η χρηματοδότηση τους επέτρεψε να δημιουργήσουν την ιστοσελίδα και το πληροφοριακό υλικό, να ζητήσουν υποστήριξη από τους φοιτητές να υπογράψουν την αίτηση της συνηγορίας, ώστε να γίνεται πιο άμεσα η ενημέρωση, και θα υποβάλλουν πρόταση στο Υπουργείο παιδείας για να γίνει η αλλαγή που επιθυμούν.

Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών μυελού των οστών στην ηλικία 18-25 στην Ελλάδα. Η πρώτη φάση υλοποίησης της δράσης θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.