Να γινει πληρως επισκεψιμη η πινακοθηκη Μανεα θελει το ΔΠΘ

Έναυσμα η λειτουργία του ισογείου του κτιρίου για να «ανοίξει» στην πόλη και όλη τη Θράκη η συλλογή της

Το κτίριο επί της οδού Ιωακείμ Γ’ 6, που έχει υπάρξει κατοικία του Δημάρχου Δημητρίου Μπλέτσα, και πλέον φιλοξενεί την δομή του Europe Direct στην Κομοτηνή, πριν από αυτή αποτελούσε το χώρο της Πινακοθήκης Μανέα, όπου φιλοξενούνται έργα γνωστών ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή του Χρήστου και της Κλειούς Μανέα, τα οποία δωρίστηκαν για τη δημιουργία της στο ΔΠΘ.

Τα εγκαίνιά της είχαν γίνει τέτοια εποχή πριν από 13 χρόνια, το 2008, με το κόστος την αναπαλαίωσης του κτιρίου να ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, ενώ τα έργα που φιλοξενούσε είναι καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως των Σαλβαδόρ Νταλί, Σεμερτζιάν, Γερμενή, Οικονόμου, Θωμόπουλου, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και άλλων.

Βέβαια παρόλο που το ισόγειο του κτιρίου πλέον είναι ανοικτό, όλα τα έργα της συλλογής δεν μπορούν να τα δουν ακόμα οι φιλότεχνοι.

Στο χώρο που λειτουργεί το Europe Direct αυτή τη στιγμή, έχουν εκτεθεί αρκετοί πίνακες, διαφόρων τεχνοτροπιών, που δίνουν μια γεύση από την πινακοθήκη στον επισκέπτη.

Όμως σημαντικό μέρος της συλλογής βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι ακόμα ανοιχτός για το κοινό.

Σκοπός των πρυτανικών αρχών όμως δεν είναι να μείνει κλειστός, αλλά το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη διαμόρφωση του ορόφου, ώστε να μπορούν επισκέπτες να έρχονται στο κτίριο, τις ώρες που λειτουργεί το Europe Direct, ώστε να μπορεί να ξεναγείται σε αυτόν από μέλος του, που θα έχει τις κατάλληλες γνώσεις.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για την συγκεκριμένη κίνηση, η ελπίδα όμως είναι πως το γεγονός ότι το κτίριο πλέον λειτουργεί, θα είναι πιο εύκολο να γίνει πλήρως επισκέψιμο, έστω και για συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας.

Να θυμίσουμε πως κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο τότε πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, είχε μιλήσει για ιστορική στιγμή για την Κομοτηνή, και πως η αξία της προσφοράς είναι πολύ μεγάλη. Ας ελπίσουμε πως το Πανεπιστήμιο, έστω και τόσα χρόνια μετά, θα κάνει πιο εύκολο να διαχυθεί αυτή η αξία στην πόλη, και γιατί όχι, σε ολόκληρη τη Θράκη.

Άλλωστε πρόθεση του δωρητή ήταν η συγκεκριμένη συλλογή να αποτελέσει το έναυσμα για την συλλογή ακόμα περισσότερων έργων, αποτελώντας ένα πολιτιστικό κύτταρο για την πόλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.