Να δοθει προτεραιοτητα στους εμβολιασμους και των γονεων ατομων με αναπηρια ζητα ο ΔΑΔΑΑ

Θεωρούν πως οι γονείς των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και λοιπές νευροαναπτυξιακές διαταραχές είναι ομάδα υψηλού κινδύνου

Αίτημα να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των γονέων ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και λοιπές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, μιας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών τους, απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ.
 
Το αίτημα αυτό υπέβαλλε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Λαφτσής και στον Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στα γραφεία του Συλλόγου για να παραδώσει προσφορά σε παιχνίδια από τον Σύνδεσμο Γερμανοελληνικής Φιλίας FILIA VELBERT.
 
Όπως σημείωσε, αφού ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για τα δώρα, το σημαντικότερο θεωρούν πάντα ότι είναι το ενδιαφέρον, το οποίο μετρά πάνω από όλα. Άλλωστε τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλαπλά, με το μεγαλύτερο να είναι τι θα γίνουν τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν, ενώ αυτά που είναι ακόμα στο σχολείο, έχουν πρόβλημα με την εφαρμογή της παράλληλης στήριξης.
 
Βέβαια φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είχαν πολύ καλύτερη παράλληλη στήριξη, κάτι που απέδωσε και στη βοήθεια του κ. Στυλιανίδη. Όμως η πανδημία δημιούργησε νέα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της μάσκας, που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ευπαθείς ομάδες στα σπίτια τους που κινδυνεύουν.

 

Γιατί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα

 
Για αυτό και ζήτησε την αρωγή και του κ. Στυλιανίδη για να τους βοηθήσει στην προώθηση των αιτημάτων τους, ιδιαίτερα στο αίτημα για τον εμβολιασμό γονέων ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο του προγραμματισμού για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.
 
Όπως εξήγησε, ο Σύλλογος, που απαριθμεί 85 μέλη, αναγνωρίζει την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να προτάξει τα ενήλικα ΑΜΕΑ των ΚΔΗΦ και ΚΑΑ καθώς και το προσωπικό αυτών, στον προγραμματισμό του εμβολιασμού. Όμως πιστεύει πως οι γονείς των ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού, θα πρέπει να λογιστούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Και τούτο διότι, όπως σημείωσε ο κ. Λαφτσής, τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και λοιπές νευροαναπτυξιακές διαταραχές παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και στην επικοινωνία. Έτσι η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία των γονέων δίπλα τους είναι απαραίτητη, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ιδιαίτερα ευάλωτη ψυχική τους κατάσταση.
 
Επιπλέον οι γονείς ατόμων στο φάσμα αυτισμού τα συνοδεύουν καθημερινά στις θεραπείες ειδικής αγωγής στις οποίες υποβάλλονται. Άλλωστε ο γονιός ενός ατόμου με αυτισμό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τρίτα πρόσωπα (γιαγιάδες, παππούδες κλπ) χωρίς σημαντική επίδραση στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα του αυτιστικού παιδιού.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούν να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι γονείς των ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού να προηγηθούν του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

 

Προσφορά και σε άλλες δομές

 
Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ ήταν η τελευταία στάση του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος παρέδωσε υλικό εξοπλισμού και σε άλλους φορείς.
 
Συγκεκριμένα παραδόθηκαν αρκετά κιβώτια με ακριβό και σπάνιο ορθοπεδικό εξοπλισμό (πατερίτσες, ειδικοί μετεγχειρητικοί νάρθηκες, επιγονατίδες, ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες, κολάρα, ειδικά ορθοπεδικά παπούτσια και πολλά άλλα) στο παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής και κυρίως στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, που το είχε πραγματικά ανάγκη. Όπως τόνισε ο διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος, Ιατρός κ. Κάρρος αντίστοιχη δωρεά είχε γίνει στο παρελθόν από ομογενείς των ΗΠΑ.
 
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου κυρία Μάγδα Γιαμουστάρη ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τους δωρητές, όσο και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του Νοσοκομείου μας και του προσωπικού του.
 
Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τους χορηγούς κυρίους Boege, Mueller και τον πρόεδρο του συνδέσμου FILIA VELBERT κ. Muenchow. Ιδιαίτερα όμως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια του στον φίλο του από τα παλιά, διακεκριμένο ομογενή της Γερμανίας και αντιπρόεδρο του παραπάνω συνδέσμου κ. Λαζαρο Παπαϊωάννου, ο οποίος ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη του πατρίδα την Ήπειρο αλλά και την άλλη ακριτική Ελλάδα, όπως είναι η Θράκη την οποία προσπαθεί εξίσου να στηρίξει με τέτοιες πρωτοβουλίες που δημιουργούν γέφυρες συνεργασίας και ρεύμα ενός σύγχρονου φιλελληνισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.